Forrás: turizmus.com

A vacsorát – amely Svédországban az év kulináris „vizsgájának" számít – idén a 2012-ben gasztronómiai olimpiát nyert Klas Lindberg és Daniel Roos szakácsok komponálták.

A menü olyan titkos, hogy még a király sem tudja előre, miből áll az majd. Az ételt 43 szakács készíti elő, főzi, süti, négy napon keresztül, 1300 vendégnek. Az ételek sorát idén karfiol leves nyitotta, tarisznyarákkal, zöldborsóval és citrommal savanyított karfiollal. A főétel szarvaspecsenye, sóval sütött sárga céklával, sárgarépával, füstölt gyöngyhagymával és krumplipürével, a desszert pedig sáfrányos pannacotta és svéd kék málna, Gotland szigetéről. A menünek tükröznie kell a svéd mezőgazdaság leghíresebb hagyományos alapanyagait, ugyanakkor a legújabb gasztronómiai trendeket.

Minden fogás előtt a Svéd Királyi Balett tagjai táncolnak. Minden évben másfajta élő virág díszíti az asztalokat, más témát megelevenítve, idén Stockholm hídjait szimbolizálták a piros és rózsaszín, hortenzia és rózsa kompozíciók. A virágokat San Remóból hozatják, mivel ott lakott egy ideig Alfred Nobel.

A Nobel étkészletek darabjai közül 7000 darab porcelán, 5400 pohár és tízezer evőeszköz várta, hogy az asztalokra kerüljön. A zöld, kék és sárga színnel díszített tányérok arany szegélyűek, a színeknek szimbolikus jelentőségük van.

Minden decemberben 1300 embert hívnak meg a december 10-i Nobel-díj kiosztás díszvacsorájára, amelyre a stockholmi városháza kék termében kerül sor. Közöttük vannak a királyi család és a kormány tagjai, híres politikusok, a díjazottak vendégei, a Nobel-bizottság tagjai, írók és kulturális személyiségek, az elmúlt években Nobel-díjjal kitüntetettek, valamint 200 egyetemi hallgató, akiket nagyon sok jelentkező közül választanak ki.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés