Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16–18. között Békéscsabán. Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint hamar felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.

Forrás: MTI

Nagyon sokan főznek jó házi pálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. A fesztivál szervezői ezen szeretnének változtatni. Megtudták, ha a házi pálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látják el, akkor azok ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak. Ezért a szervezők várják a házi pálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel megtervezett címkével látják el, így azokat a fesztiválra látogatók megkóstolhatják vagy meg vásárolhatják.

Alig kezdték el népszerűsíteni a rendezvényt, máris több pálinkakészítő jelentkezett, hogy szeretné benevezni a termékét – mondta Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házi pálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások jó irányú befolyásolását nevezte. (Tavaly 20 millió liter házi pálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban még mindig hibás.)

A pálinkakóstolás mellett a fesztiválon pörköltfőzést is szerveznek, mindhárom nap tematikus lesz: az elsőn sertés, a másodikon marha, a harmadikon csirkepörköltöt készíthetnek a jelentkező csapatok, baráti társaságok.

Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés