Bizakodással tekint a jövőbe az a gazda, aki szőlőt telepít, és amikor egy borvidéki kutatóintézet fajtagyűjteményt telepít, az azt sugározza, hogy a borvidéknek is van jövője - ezt mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke.

Forrás: MTI

A szakember úgy fogalmazott: egyértelműen érezhető, hogy megpezsdült az élet a történelmi borvidéken, köszönhetően egyebek mellett az új borvidéki rendtartásnak, a kutatóintézet újraindításának, és annak is, hogy a kormány 2013. decemberi határozata alapján jelentős fejlesztések kezdődhetnek meg Tokaj-Hegyalján, a térség településein.

Feldman Zsolt, a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen azt mondta: a kutatóintézetben új kísérleteket, tudományos munkát végeznek, amely alapján sokkal hatékonyabb és eredményesebb lehet a szőlőtermesztés, ami a jó és kiváló tokaji bornak az alapja.

Tokaj-Hegyalján jelenleg furmint, hárslevelű, muskotályos, zéta és az úgynevezett kövérszőlőből, azok fajtáiból készítenek bort.
Prácser Miklós szólt arról is, hogy a szőlészek, borászok abban bíznak, hogy a kutatóintézet közelebb kerül hozzájuk, az alkalmazott kutatásokkal, fejlesztésekkel érdekeiket, ugyanakkor a borvidék érdekeit is szolgálja.

A történelmi borvidék szerkezetátalakítási tervei között szerepel, hogy a legkiválóbb szőlőalapanyagot biztosító területeket újra telepítik, összhangban a világörökségi címből is fakadó táj-rehabilitációs kötelezettséggel.
Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés