Rétes és Lakodalmas Napok

Rétes és Lakodalmas Napok - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Rétes és Lakodalmas Napok Révfülöp

Rétes és Lakodalmas Napok Június 22. és 24. között a rétes nyújtása, készítése közben vidám lakodalmas mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok várják a résztvevőket Révfülöpön. Péntek 17 órától „Nyújtják, mint a rétest”, egy igazi falusi rétes nyújtással kezdődik a rendezvény a Vakáció Üdülőben.

A rétes nyújtása, készítése közben vidám lakodalmas mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok várják a résztvevőket. Szombaton elleshető a lakodalmas ételek készítése, s természetesen délelőtt a rétes készítés fortélyaiba is még betekintést nyerhetnek az ide látogatók.

Szombat délután falusi lagzi veszi kezdetét lakodalmas menettel a fiús háztól a lányos házig, ahol a menyasszonyt a lakodalmi ceremóniamester - vőfély - kéri ki, majd búcsúztatja a szülőktől. Ezután a menet a vőfély vezetésével elindul a lakodalom helyszínére, ahová nem is olyan egyszerű bejutni, hiszen a vendégseregnek a kapuban különböző tréfás kérdéseket tesznek fel, s csak a jó válasz esetén engedik be a násznépet, majd kezdődik a lakodalmi mulatság. A vőfély a rendezvény folyamán feleleveníti a régi lakodalmi hagyományokat: seprűtánc, menyasszony cipőjének ellopása, kásapénz, gyertyafény keringő, menyecsketánc, új asszony elrablása.
A menyecsketánc után természetesen folytatódik a hajnalig tartó mulatság, ahol mindenki kedvére rophatja a táncot kifulladásig.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés