Pénteken nyit a Budapesti Karácsonyi Vásár

Pénteken nyit a Budapesti Karácsonyi Vásár - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Pénteken nyit a Budapesti Karácsonyi Vásár

Idén 12. alkalommal rendezik meg november 19. és december 29. között a Budapesti Karácsonyi Vásárt a Vörösmarty téren, amelynek legnagyobb vonzerejét a minőségi kézműves termékek, a karácsonyi hagyományok felidézése és az autentikus ünnepi hangulat megteremtése jelentik. A látogatók száma tavaly már meghaladta a 600 ezret.

Csomós Miklós, a turizmusért is felelős főpolgármester-helyettes a Karácsonyi Vásár jelentőségét abban látja, hogy koncentráltan egy helyen tudjuk megmutatni szellemi és tárgyi értékeinket a külföldieknek, akik a világ minden tájára elviszik az esemény jó hírét, ami kedvezően alakítja a Budapestről alkotott képet és hozzájárul a vendégforgalom növekedéséhez.
Molnár József, a szervező BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. közelmúltban kinevezett új igazgatója a népművészet, a képzőművészet, a zene és a turizmus egymásra találásának, valamint az autentikus ünnepi hangulat megteremtésének jelentőségét emelte ki az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. A főváros elkötelezett a folytatás mellett – jelentette ki Csomós Miklós annak kapcsán, hogy idén lejár a Karácsonyi Vásár területhasználati engedélye és a szervező szerződése, de arról még korainak tartotta nyilatkozni, hogy milyen szervezeti formában rendezhetik meg jövőre.
A pénteken nyíló vásár a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által válogatott igényes népművészeti és iparművészeti alkotásokkal és portékákkal, tradicionális magyar ételekkel, több mint 200 színpadi produkcióval, és fűtött játszóházzal várja a látogatókat egészen december 29-ig. Idén 143 elárusító helyen lehet megvásárolni a különleges ajándéktárgyakat.  A gyerekek természetes anyagokból készíthetnek ajándékokat, díszeket az ingyenes kézműves játszóházban, ahol a fogyatékkal élő gyermekek számára hétfőnként zártkörű foglalkozásokat is tartanak. A Mikulással december 4-5-6-án találkozhatnak a kicsik a Vörösmarty téren. Az ünnepi hangulat megteremtéséről hagyományőrző tánccsoportok, bábelőadások, kórusok, zenekarok gondoskodnak.
A karácsonyi vásár elmaradhatatlan kelléke az idén tízéves Adventi Kalendárium: a Gerbeaud-ház ablakaiban 24 napon át kortárs képzőművészek egy-egy alkotásának reprodukciója tárul a látogatók elé zenés fényjáték keretében. Az eredeti alkotások megtekinthetők a Művészajándékok című kiállításon és jótékonysági céllal értékesítik őket.
Kárászy Szilvia zongoraművész-zeneszerző ebben az évben is megrendezi hagyományos ünnepi harangjátékát, ezúttal a Belvárosi Színházban. A művész a december 12-i hangversenyt követően átadja az általa 2001-ben alapított Aranyharang-díjat az idei kitüntetettnek, Márkus Norbert dzsesszzongorista művész-tanárnak. A kitüntetésben kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményük alapján vakok és gyengénlátók részesülhetnek.

A BTH Kft. turistainformációs szolgálata is kitelepül a Vörösmarty térre, ahol a külföldieket kifejezetten a számukra összeállított programkalendáriummal, téli kiadványokkal szolgálják ki.
Ahogy arról már többször beszámoltunk, számos nemzetközi elismerésben részesült a Budapesti Karácsonyi Vásár az elmúlt évek során. 2006-ban a Travel & Leisure utazási magazin a tíz legjobb karácsonyi rendezvény közé sorolta, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig „nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni”.
Kanada legnagyobb művészeti fesztiváljának igazgatója 2006-ban az európai vásárok közül a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak és a magyar kézművesek 2007-ben díszvendégei voltak a kanadai fesztiválnak. 2008-ban a Sunday Times is ezt választotta Európa legjobb adventi vásárának, 2009-ben pedig Olaszország leghíresebb képzőművészeti vásárán  - a kilenc nap alatt hárommilliós tömeget megmozgató Artigiano di Fierrán - Budapest és a Budapesti Karácsonyi Vásár díszvendégként mutatkozhatott be. A rendezvény elismertségét mutatja, hogy idén szakmai csoport érkezik Norvégiából a szervezés és a zsürizés kulisszatitkainak megismerésére.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés