Ivott már valaha pálinka cuvée-t? Bizonyára igen, csak éppen nem tud róla. A pálinkák legtöbbje – kivéve az eredetvédetteket, amelyek csak a régióban termett speciális fajtából erjeszthetők – sokféle pálinka házasítása után kerülnek az üzletekbe.

Szerző: Elek Lenke

Mert nemcsak a whiskyt blendelik, azaz keverik, hanem a gyümölcsből erjesztett szeszeket is.

Do it yourself pálinkának is nevezhetnénk azokat az egyedi keverékeket, amellyel a Rézangyal brand egyik tulajdonosa, Maros Róbert lepte meg a minap a szakújságírókat budafoki telepükön.

Aki a pálinkához ért, annak a gyümölcshöz is értenie kell, hiszen az alapanyagtól függ sok minden. Talán az sem közismert, hogy a Magyarországon megtermő több mint száz (!) különféle fajtájú szilvából például 20-ból készül pálinka, és azon belül is 5-6 viszi a prímet, ezek lesznek aztán a  leggyakoribb összetevők. A besztercei, a penyigei, a békési és még sok más, magvaváló vagy magjához ragaszkodó fajta mind-mind más zamatú – ezek arányát és alkoholfokát tetszés szerint lehet keverni, majd tisztított vízzel szelídíteni.

Az érdekes szakmai rendezvényen az is megerősítést nyert, hogy pálinka nem a rothadt, hulló, hibás vagy éretlen gyümölcsből készül, hanem az azonnali fogyasztásra való, érett, hibátlan szemekből. Ezek adják az igazi, a fajtára jellemző illatot, zamatot. A pálinkafőzés művészet – vallják e szakma művelői, miközben nem becsülik le az otthon vagy bérfőzdében készülő házi pálinkák mennyiségbeli jelentőségét sem. De az igazi hungaricumok és minőségi italok a profi főzdékből kerülnek ki.
Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés