Fürjbőr, zöldséghéj és csalán a Nobel-díjátadó menüjében

Fürjbőr, zöldséghéj és csalán a Nobel-díjátadó menüjében - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Fürjbőr, zöldséghéj és csalán a Nobel-díjátadó menüjében

A Nobel-díjátadó menüjét mindig különleges figyelem kíséri. Idén a természet, az évszakok körforgása és a pazarlás kivédése volt a fő téma, természetesen igazodva a svéd alapanyagok felhasználásához és a legújabb gasztronómiai trendekhez.

 Forrás: turizmus.com

Az előétel szénen sütött tengeri rák és fésűkagyló volt, csalánnal, medvehagymával és ecetes lében eltett paradicsommal, retekkel és zsázsalevelekkel. Hozzá Taittinger pezsgővel koccintottak.

Főételnek fürjet választottak, zöld káposzta darabokkal befedve, fekete fokhagyma és póréhagyma porral, csicsókával, brokkolival, karfiollal és erdei gombákkal, de nem hiányzott a tányérről a szárnyas pirított bőre sem, mustármagos szósszal és ropogós zuzmóval. Különleges chiantit kortyoltak hozzá.

A desszert fő alapanyaga a sudachi volt, amely egy savanykás japán citrusfajta, narancssárga törpemálna szorbet és krém kísérte, citromos habcsók,valamint miszótörmelék tette különlegessé. Italnak Moncaro Tordiruta Passito 2007-est választott hozzá a sommelier.

Természetesen vegetáriánus változata is volt a menünek, ami többek között zellergumóból és sárgarépából állt.

Sayan Isaksson Michelin-csillagos séf és Daniel Roos cukrász voltak a csapat kreátorai, őket már második éve bízzák meg ezzel a feladattal. Egy éve készülnek erre a vacsorára. Először három menüjavaslatot nyújtanak be, zsűrizésre, ebből kettőt elkészítenek, amelyekből aztán kiválasztják a végleges menüt.

Ennek az évnek a témája a természet és a különböző évszakok voltak. Ez a téma a kísérő zenében, a dekorációban és az ételekben is végig vonult. Az asztalokat díszítő pasztell, pezsgő színű virágok hasonlítottak egy nyári virágos mezőre. A virágokba a főasztalon fénydiódákat fontak be, melyek villódzása követte a zene ritmusát.. Nagyon fontos szempont volt, hogy a nyersanyagok minden részét felhasználják, ezért építették be a menübe a zöldségek héját és a csirkebőrt is. Érdekes újításnak számít, hogy a régi konzerválási módszereket ismét alkalmazzák. Ezért használtak szárított csalánt, medvehagymát és gombákat, ecetben eltett paradicsomot. Sayan Isaksson visszanyúlt a régi svéd konzerválási módszerekhez: ilyenek például a besózás, füstölés, ecetes lében való eltevés. De mindvégig a japán hatás érződött a menün. Isakssonnak több japán étterme is volt, egy közülük Michelin-csillagos.

Néhány érdekes adat: 1300 vendéget hívtak meg, és 260 pincér dolgozott ezen az estén. Nekik hosszadalmas teszteket kell teljesíteniük, mivel a felszolgálás fizikailag nagyon megerőltető. Egy hosszú lépcsőn kell levonulni a nehéz tányérokkal. A vacsorához a porcelánkészlet mindig 7 ezer darabból áll, 5400 poharat és 10 ezer darab evőeszközt használnak a vendégek.

A Stadshuset Kék termében (Blå hallen) tartották az ünnepélyes ceremóniát. Szombat este a plafon is kékes színben játszott, ez is beleillett a nyári mező koncepciójába.

Mentés

Mentés

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés