Munkácsy torta után csabai süteményverseny

Munkácsy torta után csabai süteményverseny - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Munkácsy torta után csabai süteményverseny

A Munkácsy torta cím elnyerését célzó pályázatot 2014-ben indította el Békéscsaba önkormányzata Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójának tiszteletére. A kezdeményezésnek akkora sikere volt, hogy azután minden évben készült Munkácsy torta.

A nyertes finomság tovább öregbítette a város és a festőművész hírnevét, és természetesen annak a cukrásznak a nevét is szárnyra kapta a hír, aki elkészíti a győztes süteményt. A kiírásban az is szerepelt, hogy csak természetes alapanyagokból készülhet a torta, és helyi cukrásznak kell elkészítenie.

A cím egyben azzal is jár, hogy egy ezerszeletes tortát kell készítenie az alkotónak az államalapítási ünnepre, amelyet augusztus 20-án kóstolhat meg – ingyen - a nagyközönség.

Az eredeti kiírás szerint a cél az, hogy kiváló minőségű torta készüljön, amely elegáns megjelenésű, ízben és színben harmonikus, a korszerű táplálkozásnak megfelelő összetételű, fogyasztásra alkalmas élelmiszeripari alapanyagok felhasználásával, változatos, 21. századi technikák alkalmazásával készül, ráadásul Munkácsy festészetével összhangban levő színvilágban.

Idén Békéscsaba újra telepítésének 300 éves évfordulója alkalmából egy új „édes”ötlettel álltak elő a szervezők.  Nem tortában gondolkodnak ezúttal, hanem egy házi sütemény versenyre írnak ki felhívást.

A 2014-es győztes Galgóczi László volt, 2015-ben és 2016-ban a Jetty Choco cukrászat készítménye nyert. A 2017-es Munkácsy torta elismerést pedig Szendrei Edit: Mandula extra fantázia nevű édessége kapta. A laktóz- és gluténmentes torta elkészítéséhez mandulalisztet, és laktózmentes vajat használtak. Az ízesítése is különleges, hiszen a mandula minden részében megtalálható. A tésztarétegek francia mandulapiskóták, van benne egy csokoládés és egy úgynevezett sima mandulapiskóta. A két tésztaréteg között mandulás datolyakrém van, a teteje mandulás és narancsos francia vajkrémmel lett díszítve.

Forrás: turizmus.com

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés