Magyarország felkészült az új uniós szőlőtelepítési szabályozásra, ami a szőlőterületek növelését tenné lehetővé a tagállamokban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be új rendeletét a szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és az  új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről.

Az FM tájékoztatása szerint a szaktárca már 2012-ben megkezdte a felkészülést az új uniós szőlőtelepítési szabályokra, az új szőlőtelepítési rendszerre való átállásra.

Ennek részeként az ágazat szakmaközi szervezetével, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) 2014-ben elkezdődtek a szakmai konzultációk, s egy menetrendet határoztak meg a folyamat végrehajtására. A menetrend alapján már folyamatban van a bortörvény módosítása, amelyet a végrehajtási rendeletek kidolgozása követ majd.
Az új szőlőtelepítési engedélyezési rendszerre vonatkozó bizottsági rendeletet várhatóan a nyár elején fogadja el az Európai Parlament és a Tanács. A magyar végrehajtási szabályokat is csak az uniós jogi aktusokat követően lehet majd kiadni.

A tagállamok által egyhangúan elfogadott szabályok szerint 2016-tól a szőlőtelepítési és újratelepítési engedélyeket tagállami szinten adják majd ki, az engedélyezés alól egyes területek mentesülnek. A rendelet évi egy százalékos növekedést engedélyez a tagállamok szőlőterületeiben, amit nemzeti vagy regionális szinten korlátozni lehet.
A bizottság megbízásából készült tanulmány szerint az unió annak ellenére folyamatosan veszít a borpiacon világpiaci részesedéséből, hogy 2008 óta nő a tagállamokból harmadik országokba szállított bor mennyisége és értéke is.

A borfogyasztás 2025-ig világszinten várhatóan nő, míg az unión belül továbbra is csökken, az uniós borászati szektor egyre így inkább exportorientálttá válik, szögezte le a tanulmány.
Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés