Magyar gasztronómiai válogatott Erfurtban

Magyar gasztronómiai válogatott Erfurtban - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Magyar gasztronómiai válogatott Erfurtban

Azon országok közé tartozunk, amelyeknek nemzeti és katonai gasztronómiai válogatottja is részt vesz a 2012. október 6-9. között megrendezésre kerülő erfurti Kulináris Olimpián. A kulináris olimpia minden negyedik évben kerül megrendezésre, ahol közel 50 nemzet több mint 2500 versenyzője mutatja be tudását.

Az esemény nagy múltra tekinthet vissza, hiszen az első versenyt 1900-ban hívták életre akkor még Frankfurti helyszínnel, és napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol közel 45 000 látogató fordul meg az 4 napos rendezvény során a világ minden részéről Japántól Kanadáig, Dél-Afrikától Norvégiáig.

A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem az IKA szakkiállítás része. A 2012-es év különös fontossággal bír a kiállítás és a rendező VKD (Verband der Köche Deutschland - Német Gasztronómiai Szövetség), hiszen megannyi újítással, szakmai kihívással találkozhatnak a versenyzők. A verseny során részt vesznek nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők.

Ebben az évben a Nemzeti Válogatott 35 ország nemzeti csapatával, míg a Katonai Nemzeti Válogatottak további 7 nemzet csapatával méri össze tudását.

Versenymunkájuk során mindkét csapatnak el kell készítenie egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztalt; majd pedig egy másik napon, élő munka során, egy háromfogásos menüt 110 főre, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek kóstolhatnak meg a nemzetek éttermében. A felkészülés több mint egy évet vesz igénybe, mely során fokozatosan alakítva és finomítva alkotják meg a csapatok versenymunkájukat. Ez egy kitűnő lehetőség arra, hogy a magyar nemzeti csapatok magukkal vihessék azt, ami országukra jellemző, és ezzel megismertethessék mind a nemzetközi zsűrit, mind pedig a nemzetközi érdeklődőket.
A Nemzeti Válogatott tagjai:

• Varga Károly chef csapatkapitány – (2010 Luxemburg Világbajnokság egyéni győztese, Világkupa győztes 3×aranyérmes világbajnok)
• Ambrus György chef – (2010 Luxemburg csapatban ezüst, Békés Megyei Culinary Team, MNGSZ alelnök)
• Szabó János chef – (2010 Luxemburg csapatban ezüst, Békés Megyei Culinary Team)
• Tímár Attila chef – (2010 Luxemburg csapatban ezüst, Békés Megyei Culinary Team, Gyula és Környéke Régió elnök)
• Szilágyi Gábor chef – (2010 Luxemburg csapatban ezüst, Békés Megyei Culinary Team, Gyula és Környéke Régió alelnök)
• Doktor Zoltán mester cukrász – (2010 Luxemburg csapatban ezüst, Békés Megyei Culinary Team)
• Volenter István chef – (2010 Luxemburg csapatban ezüst)
• Szabó László chef – (2010 Luxemburg egyéniben arany)


Ifj. Ambrus György kiegészítő személyzet (Hoventa Kulináris Akadémia magyar bajnok artisztikában (zöldség és gyümölcs szobrászat) – valamennyien a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai.

A Magyar Honvédség szakács csapata 1993 óta résztvevője szinte kivétel nélkül az összes nemzetközi szakácsversenynek és számos hazai szakmai versenyen is megméretette magát. Ezekről a versenyekről mindig érmekkel tértünk haza. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeken a szakmai rendezvényeken is méltó módon képviseljük mind a magyar gasztronómiát, mind pedig legfőbb hátterünket a Magyar Honvédséget.

Csapatunk tagjai egyénileg is számos versenyen vettek már részt, folyamatosan képzik magukat, hogy tudásuk helytálló legyen a nemzetközi gasztronómiába is.

A versenyekre való felkészülés mindig egy hosszú és átgondolt folyamat, mert minden esetben tökéletesíteni próbáljuk azokat az ételeket amiket bemutatunk a zsűrinek. Az idei versenykiírás alapján:

• 3 db 3 fogásos menüt (150 főre elkészíthető legyen)
• 1 db 3 fogásos menüt (300 főre elkészíthető legyen)
• 1 db 3 fogásos óvo-, laktó vegetásriánus menüt
• 1 db 3 fogásos tradícionális nemzeti menüt
• és egy 5 fogásos gála menüt
kell bemutatnunk melegen elképzelt, hidegen tálalt formában.

A 3 db 3 fogásos menüsor közül választotta ki a zsűri azt az ételt, melyet 150 főre kell elkészítenünk időre és ezt az olimpia alatt a látogatók egy ebéd keretében 2012 október 6-án elfogyaszthatnak!

A felkészülő csapat tagjai:

• Mudra József alezredes, Team manager
• Gulyás Károly ka., Venesz díjas mesterszakács, Szakmai Tanácsadó – Nemzetközi Zsűri
• Somorjai Péter főtörzsőrmester, Közétkeztetési mesterszakács, Ügyintéző
• Kovács Péter főtörzsőrmester, Közétkeztetési mesterszakács, Csapatvezető
• Kovács Attila főtörzsőrmester, Szakács
• Cselyovszky Zoltán főtörzsőrmester, Szakács
• Balázs Gergő ka., Közétkeztetési mesterszakács, Szakács
• Bojtos György ka., Szakács
• Lukács Péter ka, Mestercukrász

A Schnitta Sámuel versenyt 2 évvel ezelőtt hívta életre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Schnitta Sámuel éttermi bizottsága a célból, hogy egy meglévő hiányt pótoljon, még pedig, hogy létrehozzon az iskolák és tanulóik számára egy olyan versenyt, ahol élő verseny során – szakács, cukrász és pincér tanulóik – összemérhessék tudásukat. Az országos döntőt megelőzően 7 régióban selejtezőket tartanak, majd az így kikerült 7 régió győztes döntőzhet a 2013 márciusára tervezett végső bajnokságon.

Az iskolák csapatai 2 szakács, 1 cukrász és 2 pincér tanulóból, valamint 1 csapatvezetőből állnak. A szakácsok és cukrászok reggel 8 órakor megkezdik az általuk megkomponált 4 fogásos menü elkészítését (hideg előétel, leves, főétel, desszert), miközben pincér társaik egy húzott tétel alapján alkalmi ételsort írnak, amit díszasztal formájában meg is terítenek. Mikor mindezzel végeznek, következik az összehangolt munka, a 4 fogás menü tálalása és szervírozása, a vendég előtti éttermi műveletek, és a koktélkeverés a meghívott vendégeknek. A gyakorlati munkát azonban még megelőzi egy nagyon komoly, összetett és mély tudást igénylő elméleti feladatsor, amelyet még az első napon oldanak meg a csapatok. Így születik meg végül az eredmény, a legeredményesebb iskola, legjobb csapatával.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés