Hódítanak a balatonföldvári térség ízei

Hódítanak a balatonföldvári térség ízei - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Hódítanak a balatonföldvári térség ízei

Nemzetközileg elismert mesterszakácsok alkotta zsűri előtt, huszonnyolc csapat közül lett első a balatonföldvári Módos Attila ételremeke, a Somogyi paprikás csirke szalonnapörcös tojásos galuskával.  A balatonföldvári térség ízei nem először szerepeltek kimagaslóan.

Földvári bazsalikomos töltött paprika, kőröshegyi böllérmáj, szárszói lacipecsenye, bálványosi babgulyás fantázia, balatoni különleges halászlé – egyebek között ezek azok az ételek, amelyekkel szakmabelieket és a nagyközönséget is levette már a lábáról a balatonföldvári Módos Attila gasztronómus, akinek csapata évek óta szerepel különféle főzőversenyek első helyezettjeként.
A napokban Tiszaföldváron jártak, ahol a Földvárak találkozóját rendezték. A program hagyományos részét képező Paprikás ételek főzőversenyén huszonnyolc csapat indult, főztjüket három mesterszakács; Takács József, a szakács világbajnokság bronzérmese, Patkó Károly, a Cora séfje, valamint az olimpiai és világbajnok Erdős Hanna bírálta.
Tulajdonképpen egy klasszikus paprikás csirke az alapja az általunk készített ételnek, amelyet azonban a somogyi erdők kincseivel; vékonyra felszelt vargányával, sárga rókagombával és csiperkével gazdagítottunk. Köretként szalonnapörcös tojásos galuskát kínáltunk hozzá – mondta el a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesületnek Módos Attila gasztronómus, aki a receptet kimondottan erre az alkalomra állította össze.
A balatonföldvári ízek mesterének főztjét jól ismerik a környéken és a turisztikai régió számos nyaralóvendége is részese lehetett már az ízélményeknek. Módos Attila ugyanis hagyományosan elkészíti „a térség ízeit” Balatonföldvár neves nagyrendezvényén, a Térzene Fesztiválon, ahol idén ötféle fogás, köztük a fent felsorolt ínyenc falatok közül lehetett választani.
S hogy mitől „földvári” a balzsalikomos töltött paprika vagy mitől hamisítatlanul pusztaszemesi Módos Attila házi sültkolbásza, arról történetek hosszú sora tanúskodik. Valamennyi recept megszületéséhez ugyanis egy, az adott településhez fűződő sztori kapcsolódik, amelyeket a gasztronómus általában meg is örökít saját készítésű receptfüzeteiben. Akad azonban olyan recept - így a Somogyi kiskondás módra készülő malacpörkölt -, amelynek esetében szinte valódi legendája van a fogásnak.
Azt, hogy a balatonföldváriak büszkék gasztronómiai kincseikre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Módos Attilának a térség szinte valamennyi településéről akadtak már segítői egy-egy verseny alkalmával, így Bolygóné Polgár Klára, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület elnöke sem egyszer dolgozott a „mester” keze alá, büszkén arra, hogy turisztikai régiónk a gasztronómia területén is magas színvonalon képes kényeztetni a térségbe látogatókat.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés