Magyar borgyőzelem a VinCE-n

Magyar borgyőzelem a VinCE-n - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Magyar borgyőzelem a VinCE-n

Legalább hatezren vettek részt ismét Közép-Európa csúcs-boreseményén, a harmadik alkalommal megrendezett VinCE Budapesten március 23-25 között a Corinthia Grand Hotelben, ahol közel 100 hazai és külföldi pincészet és borkereskedés, tíz országból 30 hazai és nemzetközi előadó, köztük Master of Wine-ok mesterkurzusai és workshopjai várták a borszakma képviselőit és a borbarátokat.

Magyarországon eddig egyedülálló parádés borversenyt tartottak a szakmai napon: a hazai borok külföldiekkel versengtek, és lenyűgöző eredmény született. A 2012. március 23-i borcsatában a hazai borok győztek. Eredetileg 39 bor nevezett, amelyek közül Mészáros Gabriella és Romsics László nemzetközi borakadémikusok, vakkóstoló után jelölték ki a „nemzeti tizenegyet”, amely ez után került a megkérdőjelezhetetlen hitelességű zsűri elé. A nemzetközi és a magyar szaktekintélyek között ott ült az a Steven Spurrier is, aki 1976-ban megrendezte a legendás Kalifornia – Franciaország „bormérkőzést”, amelyen az újvilági borok taroltak. A bírálók között ült Spurrier mellett Josef Schuller (Master of Wine, Ausztria), Frank Smulders (Master of Wine, Hollandia), Peter McCombie (Master of Wine, Egyesült Királyság), Tony Aspler (Kanada), Taner Ögütoglu (Törökország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország). Összesen 22 hazai és külföldi csúcsbor vett részt a vakkóstoláson. A verseny során a zsűri párban kóstolta a borokat (egy hazait és egy külföldit). 11 párosból 8 esetben nyert a magyar bor, és az első helyezést is hazai nedű vitte el. Steven Spurrier véleménye szerint a cabernet franc és a furmint tartogatja a legnagyobb lehetőséget a magyarországi termelőhelyeken.

Mesterkurzusok és előadók
A borkedvelők ültetett borkóstolókon, tíz ország szakértőjének zseniális mesterkurzusain és interaktív workshopjain ízlelgethettek, tanulhattak, és számtalan téma közül válogathattak, a bor piacra jutási lehetőségeitől kezdve a palackozás tudományán át, a „molekuláris reggeliig”. A hazai borszakma képviselőin túl a többi között érkeztek előadók.

Kanadából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Portugáliából és Spanyolországból is.
Az angol Steven Spurrier egy briliáns mesterkurzus keretében mutatta be kedvenc bordeaux-i házasításait.  Közép-Európában a VinCE2012 vendégei számára tartott először előadást Gary Vaynerchuk. A résztvevők együtt kóstolhattak a borszakértőből lett gazdasági szaktanácsadóval, a borvilág fenegyerekével úgy, hogy közben Gary New Yorki-i stúdiójában kóstolta ugyanazokat a borokat. A borguru arra próbált választ adni video mesterkurzusán, hogyan alakul Közép-Európa borainak piaci esélye a világban. A bor befektetési titkaiba a bécsi Palais Coburg borrészlegének igazgatója, Frank Smulders MW avatta be a nagyérdeműt.
A rendezvényt ismert hazai borászok is megtisztelték jelenlétükkel és szakmai tudásukkal. Bock József húszéves borát, egy 2002 hozta el magával, de Kolonics Károly juhfarkját, Török Csaba (2HA) olaszrizlingjét, Béres Melinda aszúját is meg lehetett kóstolni. A borok gyógyhatásairól, a nemzésre gyakorolt hatásáról és a nyomelemekről dr. Veres Gábor gasztroenterológus professzor beszélt.

Csendes boraukció a Bátor Tábor Alapítvány javára
A VinCE Budapesten a csúcsborok kóstolása mellett licitálni is lehetett, méghozzá a kiállító borászok által felajánlott ritkaságokra. Az árverésből befolyt összeget az esemény szervezője a rendezvény jótékonysági partnerének, a Bátor Tábor Alapítványnak ajánlotta fel. Az alapítvány a daganatos és krónikus betegséggel élő gyermekek és szüleik számára szervez ingyenes élményterápiákat.
A kiváló borok iránti érdeklődés általában együtt jár a nemes párlatok tiszteletével, éppen ezért a VinCE Budapest keretében nemcsak borokat, hanem párlatokat is lehetett kóstolni, valamint elmaradhatatlan kellékként szerepeltek gourmet-falatkák, kézműves juhsajtok, kecskesajtok, tehéntejből készült sajtok, érlelt sonkák és kézzel készített csokoládék is a repertoárban.
A résztvevők nagy örömére, az idén hosszabbra, két nap helyett háromra tervezett rendezvényen mindenki kényelmesen kóstolhatott. A kiállítók és a vendégek egyaránt elégedettek voltak a boresemény izgalmas programjával, hangulatával. A nagy sikernek köszönhetően gőzerővel elkezdődött a VinCE2013 Budapest szervezése, hogy jövőre legalább ilyen élményt kaphassanak a látogatók.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés