A szemnek, a fülnek és az ínynek is tartogat meglepetéseket a Pannonhalmi Főapátság hétvégi rendezvénye: fergeteges jazzmuzsika, virágzó levendulamező, levendulás fogások és friss apátsági borok várják a látogatókat július 1–3. között a monostor falai között.

Forrás: turizmus.com

A „Közösségben vagyunk" jelmondattal meghirdetett Szent Márton-év programsorozatába illeszkedik a hétvégi Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivál, amelynek helyszíne a monostor levendula- és gyógynövénykertje lesz, de gasztronómiai és kulturális kísérőprogramjaival az apátság egyéb helyszíneit is bekapcsolják.

A különleges fesztivál célja, hogy a műsort éppúgy élvezzék a jazz szerelmesei, mint a zenei rögtönzés műfajától eddig kicsit távolabb állók, ekképp tömörítve – a mottó jegyében – fesztiváli közösségbe őket. További érdekesség, hogy a határinkon túlról érkező exkluzív vendégek Magyarországon először és/vagy kizárólagosan e fesztivál színpadán lépnek fel. A műsort a Pannonhalmi Bencés Gimnázium idén 10 éves Bencés Big Bandje nyitja Majsai Gábor énekes és Muck Ferenc, illetve Jasper Andor szaxofonosok közreműködésével. Őket a 2016-ban hazánkban csak Pannonhalmán koncertet adó Tony Lakatos Quintet és az est fénypontjaként a németországi [re:jazz] követi, amely először mutatkozik be nálunk.

A második napot Zolbert és zenekarának élő show-ja indítja, majd a folytatásban szintén magyarországi debütálásra érkezik Igor Geržina a New Generation Band nevű csapatával Horvátországból, valamint a kortárs jazz világhírű képviselője, Jessy J (képünkön) öttagú zenekarával az USA-ból, aki nem kisebb sztárok oldalán tűnt fel szaxofonjával, mint az Aerosmith, Michael Bublé, Jessica Simpson vagy a Temptations.

A zenés esték vonzerejét növeli a levendulaültetvények virágzásához igazított időzítése. A fesztiváli hétvégén és a következő héten, egészen július 10-ig zajlanak a Pannonhalmi Levendulanapok, a monostor gyógynövénykertjében, gyógynövényházában és az Apátsági Múzeum udvarán a levendulatermesztés történetéhez és felhasználásához kapcsolódó múzeumpedagógiai programok és interaktív kézműves foglalkozások (levendulacsokor-kötés, táskadekoráció- és aromakeverék-készítés) kínálnak tartalmas és egyben szórakoztató kikapcsolódást.

Az illatos lila gyógynövény megjelenik a kulináris kínálatban is: a fesztiváli hétvégén a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) gasztronómiai társulás néhány tagja – köztük a Viator Apátsági Étterem – levendulára hangolt fogásokkal örvendezteti meg a látogatókat. Július 3-án pedig első alkalommal rendezik meg a SVÉT mintájára a Pannonhalmi Levendula SWEET édességünnepet, amikor egy-egy okleveles cukrászmester, kézműves cukrászda és csokoládémanufaktúra levendulás finomságai édesítik meg a fesztiválozók napját. (Fotók: Facebook/Pannonhalma Élmény)




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés