A tokaji aszú és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Hungarikum-díjat kapott kedden - közölte Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke és Szakál Zoltán, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi gondnokságának vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Tokajban.

A tokaji borvidék a világon egyedülálló, egyedi mikroklímával rendelkezik, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek, ennek révén a 16. századra visszanyúló hagyománya van az aszú borok, a természetes nemes édes borok, a magas minőségű száraz fehérborok készítésének. A tokaji aszú a világon egyedülálló, ami a borvidék különleges földrajzi adottságainak köszönhető - mondta Prácser Miklós.

A borvidék a természeti adottságokon túl rendelkezik még egy különlegességgel, amelyet már az emberi kéz formált és alkotott meg, és amelynek szintén egyedi szerepe van a borkészítésben, ezek a bor érlelésében nélkülözhetetlen szerepet játszó, nagyrészt tufába vájt pincék, amelyek hőmérséklete évszaktól függetlenül közel állandó, 8-12 fok körül ingadozik - tette hozzá. Megjegyezte: a jó klímájú pincék fala nemes, pincepenésszel vastagon fedett, amelyek a pincelevegő páratartalmának fontos szabályozói is.

Szólt arról is, hogy 1867-ben a Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület által kiadott Tokaj-Hegyaljai Albumban olvasható az aszúbor készítésének leírása, a Királyok Bora a mai napig azt itt leírtak szerint készül, csak az előállítás során használt eszközök változtak.

A hagyományok betartására garanciát jelent a jelenlegi hatályos jogszabályi háttér, melyek szigorú szabályokat határoznak meg a tokaji aszú borok készítéséről, érleléséről, tárolásáról, palackozásáról, azok ellenőrzéséről - mondta Prácser Miklós.

Szakál Zoltán arról beszélt, hogy a Világörökségi Gondokság szeptemberben alakult azzal a céllal, hogy egységesebbé tegye a 2002-ben a Világörökség részének nyilvánított borvidék elképzeléseit, kötelezettségeit. A huszonhét települést összefogó borvidék egységet képez mint kultúrtáj, amely hungarikum is egyben.

A borvidéki világörökségi gondnokság főbb feladatait és tevékenységi körét a 2011-es világörökségi törvény tartalmazza, ez egyebek mellett kiterjed a világörökségi területek használatának, fejlesztésének, bemutatásának, illetve szükség szerinti helyreállításának biztosítására, továbbá a világörökségi területek megőrzésével és fenntartható mértékű használatával kapcsolatos tevékenységek összehangolására - mondta. Hozzátette: a gondnokság, mint koordináló és menedzselési technikákat alkalmazó szervezeti egység egy irányba tereli és a megoldási javaslatok útjára viszi a borvidék szőlészeit, társaságait.

A hungarikumoknak járó elismeréseket a Budapesti Operettszínházban adták át kedden. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón egyebek mellett azt mondta: legutóbb a gyulai kolbász, a szikvíz, a magyar operett, a Kassai-féle lovasíjász módszer és Puskás Ferenc életműve került fel a jelenleg 24 hungarikumot tartalmazó listára.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az elismerés odaítélésekor a hagyomány és a műveltség egészét vizsgálja a bizottság azon előterjesztéseknél, amelyek a magyarság értékeinek megőrzőitől, egyesületektől származnak. A Hungarikum Bizottság elé azok az értékek kerülnek, amelyek túllépik a települési és megyei, valamint külhoni értéktárak kereteit, és bekerültek a magyar értéktárba.

A díjátadás gálájáról a közmédia összefoglalót készített, amelyet a Duna és a Duna World vetít karácsonykor.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés