A falu, ahol tízezer cseresznyefa virágzik

A falu, ahol tízezer cseresznyefa virágzik - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A falu, ahol tízezer cseresznyefa virágzik

A falu, ahol tízezer cseresznyefa virágzik

Mintegy nyolcszáz vendéget várnak április 13-án Szomolyára, a cseresznyevirágzás ünnepére.

A dél-borsodi település híres gyümölcsfái már tavaszi virágpompájukban díszlenek. Guczi István polgármester lapunknak elmondta: ezzel a rendezvénnyel az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a már országhatárainkon túl is ismert gyümölcsre és megismertessék a közönséggel a falu nevezetességeit.

A településen jelenleg csaknem 10 ezer cseresznyefát tartanak nyilván, amelyek vállalkozói, őstermelői és önkormányzati tulajdonban vannak.

A hétvégi programsorozatot az egykori kőhodály körül kialakított rendezvénytéren tartják. Onnan indítják majd a futóverseny is, ahová a hosszú-, a közép és rövidtávon futók vissza is érkeznek. A felállított szabadtéri színpadon műsorokkal szórakoztatják a nézőket.

Az önkormányzat frissen készített disznótoros ebéddel várja az érkezőket. Ezenkívül helyben készített cseresznye lekvárt, a Bükki Nemzeti Park Védjegyével ellátott sajtokat, továbbá a szomolyai fazekas kerámiáiból is vásárolhatnak az érdeklődők.

A gyerekekre is gondolnak szervezők, miután egész napos játszóházat szerveznek nekik. Ezúttal nemcsak a cseresznyéhez, hanem a közelegő húsvéthoz kapcsolódó játékokkal, foglalkozásokkal is készülnek.

A program keretében bemutatják Szomolya nevezetességeit , így természetesen a virágzó cseresznyefákat, az egykori pincelakásokból kialakított apartmanokat, a Hungarikum listán szereplő kaptárköveket, a fazekasházat, illetve a kilátót is.

Ezt követi majd az esti bortúra nyitott pincékkel, amikor a vendégek a faluban levő bortárolókat keresik fel, ahol válogathatnak és megkóstolhatják a legjobb italokat.

Az is megtudtuk, hogy folytatásként június első hétvégéjén tartják Szomolyán a már hagyományos cseresznyefesztivált, ahol az idei friss gyümölcsöt kóstolhatják meg a vendégek.

Szerző: Mentusz Károly
Forrás: turizmus.com

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés