Lugana fehérborai Budapesten

Lugana fehérborai Budapesten - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

A Garda-tó déli csücskénél fekvő Lugana védett eredetű borai könnyű ebéddel kísért mesterkurzuson mutatkoztak be a Casa Pomo DʼOro étteremben. „A Garda-tó titkos fehérboros kincse” – így mutatta be a Decanter magazin oldalán a Lugana DOC borait a neves brit borszakíró, Stephen Brook. Az észak-olasz borokat most egy európai turné keretében Magyarországra is elhozták a Lugana DOC Consortium munkatársai; a hazai borsajtó képviselőinek tartott mesterkurzust a konzorcium igazgatója, Carlo Veronese és Herczeg Ágnes borszakértő, WSET oktató prezentálták. A terület sokszínű arcával egy tradicionális eljárással készült pezsgőn és hét fehérboron keresztül ismerkedhettek meg a résztvevők.

Az Olaszország északi vidékén, a Garda-tó déli partjánál fekvő terület egy része Lombardiához, másik része Venetóhoz tartozik. A Lugana borok 1967-ben kaptak DOC státuszt, ami azt jelenti, hogy a Lugana DOC borok oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkeznek, vagyis készítésük szigorúan szabályozott. Az első védett eredetű borok között tartják számon, ez is bizonyítja kiemelkedő kulturális és történelmi jelentőségét. 2017-ben 2113 ha szőlőterület tartozott hozzá, közel 200 termelő művelésében.

Lugana borai elsősorban a Garda-tó sajátos talajtani és éghajlati viszonyainak köszönhetik egyedi jellegüket. A gleccsertó déli részén kialakult végmorénasáncok mára ellaposodott, nagyon változatos talajszerkezettel bíró területe adja a Lugana DOC borok otthonát.

A tó hőkiegyenlítő szerepe, a lágy, állandóan mozgó szelek és az ásványokban gazdag talaj tökéletes környezetet biztosítanak a teljes területen egyeduralkodó Turbiana szőlőnek, amelyből itt üde, ropogós, neutrális-virágos-gyümölcsös fehérborok készülnek. A Lugana DOC magyarországi médiapertnere, a PR in Hungary szervezésében zajlott mesterkurzust könnyű, olasz fogásokból álló ebéd zárta a Casa Pomo DʼOro étteremben.

Forrás: https://turizmus.com

Pin It
©2022 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés