Taille néven alakul meg Tokaj-Hegyalja egyik legjelentősebb bortermelő települése, Tállya borlovagrendje pénteken, a Tállyai Borünnep keretében.

Az alapító Tállyáért Egyesület céljai között jelölte meg a tállyai borkultúra, szőlő-és bortermelés, a helyi pincészetekhez kapcsolódó turizmus támogatását és a valaha szebb időket megélt település újjáélesztését, a Tokaj-hegyaljai vérkeringésbe való visszatérésének elősegítését, mindezt a szűkebb és tágabb értelmezésű régión belüli méltó szerepének visszaállításáéra irányuló törekvések felvállalásán keresztül.

Ennek első lépéseként alapítja meg a Tállyáért Egyesület a Taille Borlovagrendet, mely a közösségi borkulturális célok előmozdítását igyekszik majd a jövőben segíteni. A borlovagrendi avatás a kétnapos Tállyai Borünnep idei programjainak egyike.

A Taille cím Tállya alapítására utal: a település feltehetőleg francia nyelvű bevándorlóktól kapta a nevét, akiket a tatárjárás után telepítettek a környékre. Az elnevezés a francia taille (vágás, irtás) szóból ered, és valószínűleg arra utal, hogy a szőlőtelepítés előtt a domboldal bozótosát kiirtották.

A hegyaljai településre érkezők pénteken többek között Kovács András stand up comedy show-ján vehetnek részt, szombaton bebarangolhatják Tállyát vagy meghallgathatják Harcsa Veronika koncertjét, az Oroszlános Borvendéglő pedig mindkét napon négyfogásos borvacsorával várja a vendégeket.

A Tállyai Borünnep részletes programját a www.talyaertegyesulet.com honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Forrás: MTI
Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés