Badacsonyban már palackozzák Európa első újborát, a Csabagyöngyét

Badacsonyban már palackozzák Európa első újborát, a Csabagyöngyét - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Badacsonyban már palackozzák Európa első újborát, a Csabagyöngyét

Badacsonyban elkezdődött Európa első újborának, a Csabagyöngyének a palackozása. Az augusztus elején befejeződött szüretet követően kétszázezer palack kerül a forgalomba - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón szerdán Badacsonyörsön.

Amikor az európai szőlőfajták szürete elkezdődik, addigra a legkorábban érő Csabagyöngye már a polcokon van - mondta a pincészet vezetője. Hozzátette: az alacsony cukor és savtartalmú, édes ízhatású szőlőből érlelés nélkül kétféle - száraz és félédes - újbor kerül a forgalomba. Az érlelés nélküli azonnali palackozást a szőlő fajtája és az alkalmazott különleges szűrési technológia teszi lehetővé - mondta Varga Péter.
Tájékoztatása szerint a Varga Pincészet a tavalyi évben 11,5 millió palack bort értékesített, amelyből több mint kilencmilliót belföldön adtak el.
A cég tíz országba exportálja a termékeit, a legjelentősebb mennyiséget a szomszédos országokban adja el. A pincészet 250 hektáron termeszt szőlőt, az ültetvényei legnagyobb része a Balaton északi partján fekszik, de jelentős területeik vannak az egri és a tokaji borvidéken is. Elmondta, hogy a saját termesztésű szőlőalapanyag mellett további ezer hektárról vásárolnak fel fehér-, és kékszőlő fajtákat, a pincészet közvetlenül 400 szőlőtermesztővel áll kapcsolatban. Varga Péter közlése szerint a családi vállalkozás Badacsonyörsön több mint 100 főt foglalkoztat, az értékesítési hálózatában - amelyben nagyrészt belföldi nagykereskedelmi láncokhoz szállítanak - az ország különböző részein további harminc főnek adnak munkát.
A badacsonyi pincészet több mint 150 féle bor és pezsgő értékesítéséből 2010-ben nettó 3 milliárd forintos árbevételt realizált, a cég adózott nyeresége 260 millió forintot tett ki.
Az ország egyik legnagyobb borászati üzemében - amely az egykori Badacsonyi Állami Gazdaság 5,6 hektáros területén található.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés