Badacsony, a Gasztrohegy

Badacsony, a Gasztrohegy - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Badacsony, a Gasztrohegy

Forrás: turizmus.com

A Badacsony mindig is tányér alakú volt, állítják a helyiek, és ezt most már az izgalmas ételkínálat is bizonyítja. Erről szól a Gasztrohegy koncepció, amely új korszakot nyit Badacsony életében.

 „Halak a hegyen" címmel az elmúlt hétvégén második állomásához érkezett az októbertől áprilisig tartó badacsonyi Gasztrohegy program. A rendezvénysorozat nem előzmény nélkül való:  „Badacsony nyitva" néven tavaly télen több vendéglátóhely közös akcióba fogott, mivel úgy döntöttek, ezentúl télen is nyitva lesznek.

Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi „kemény maghoz" idén további helyek csatlakoztak, és együtt indították el az ősztől tavaszig tartó sorozatot.

A Gasztrohegy keretében kilenc vendéglátóhely hét tematikus hétvégén várja a Badacsonyba kirándulókat. A tematika alapvetően a szezonalitásra és a regionális alapanyagokra épül, de előkerül a vulkán, a bazalt is mint inspiráló háttér. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket készítenek a hegy vendéglátói, és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

„A Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapat hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat igyekszik adni, és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója. – Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve új élményekkel gazdagodni."

A kilenc hely egymáshoz elég közel fekszik, többségük rövid sétával összekapcsolható, de a közlekedésben félóránként induló elektromos kisbusz, a Tekergő is segíti az ínyenctúrára indulókat.

A további rendezvények:

December 28-29-30.GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.

Január 25-26-27.GASZTROHEGY/4. Nagyvadak a hegyről – Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.

Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.

Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ...

Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Egy vulkánon élünk, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, a mi életünket is átjárja, mindig itt van. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés