A Magyar Tudományos Akadémia idei legjobb borai

A Magyar Tudományos Akadémia idei legjobb borai - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A Magyar Tudományos Akadémia idei legjobb borai

Idén hat kategóriában nyerhették el a legjobb borászok a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011 elismerő címet. A felsőkategóriás fehérborok között a mátraaljai Borpalota Kft. Fríz Hárslevelűje győzedelmeskedett. A vörösborok közül a Günzer Pincészet 2007-es évjáratú Örödgárok nevű bora nyert. A desszertborok között a tokaj-hegyaljai Úri Borok Pincészetének 1999-es évjáratú hatputtonyos Tokaji Aszúja.

Idén valamivel kevesebb borászat jelentkezett a versenyre, ám a kiváló minőségű nedűk nehéz helyzetbe hozták az ítészeket. Évjáratfüggő kategóriának bizonyultak a 2010-es rosék, amelyek – főként a tavalyi év időjárási viszontagságai– miatt halványabb arcukat mutatták. Erős mezőnyben éles verseny alakult ki a felső kategóriás vörös borok és édes borok és pincészeteik között.
A minősített borversenyek szabályzatának megfelelően „vak” kóstolással, 100-as pontrendszerben zajlott a bírálat, elemezve a színt, a tisztaságot, az ízanyagokat és az összbenyomást.
A középkategóriás fehérborok közül holtversenyben két bort talált kiemelkedőnek a zsűri. A 2006-os évjáratú, balatonfelvidéki Áldozói Zöldveltelini a Scheller Szőlőbirtok büszkesége. Szintén első helyen végzett a 2009-es évjáratú Asszonyfektető, a Chateau Dr. Kovács Grand Cru pincészet alkotása. A közép kategóriás vörösborok között a Villány-Siklósi borvidékről, a Koch-Vin Pincészetből származó, 2007-es évjáratú Cabernet Sauvignon bizonyult a legjobbnak. Rozékból az első helyezést a Gál Pincészet 2010-es évjáratú, kunsági Zweigelt Rosé bora nyerte. Az MTA első országos minősített borversenyére több mint 53 borászat nevezett be mintegy 140 borral. Az eseményen jelen volt Pálinkás József, az MTA elnöke, a győztes borokat Niszkács Miklós, a Magyar Borakadémia alelnöke mutatta be.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés