Nyúlné dr. Pühra Beáta az Év Bortermelője

Nyúlné dr. Pühra Beáta az Év Bortermelője - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Nyúlné dr. Pühra Beáta az Év Bortermelője2021. december 2-án a FELIX Kitchen & Bar-ban kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím nyertesét. A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Fotó: Mónus Márton

A díj idei nyertese Nyúlné dr. Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken található Nyakas Pincészet főborásza lett.

Bea néhány évvel ezelőtt tűnt fel egyedüli hölgyként a jelöltek között, és azóta minden évben magabiztosan ott is volt. Már a családja is kötődött a borkészítéshez, a nagypapának volt egy szőlőskertje és egy kis pincéje, ahol bort készített, Bea édesanyja pedig az Állami Gazdaság bácsalmási pincéjében dolgozott. A kislány a pincészet laborját igazi szentélynek tartotta, amely már gyerekként elvarázsolta. Sokat sertepertélt édesanyja körül, így nem volt kérdés, hogy felnőttként a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. Később mindent kitanult, amit csak lehetett: a Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott – írja a Magyar Bor Akadémia a nyertesről.

Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. A pincészet nagyszerű helynek bizonyul a sokszínű borász számára, hiszen ötletei megvalósításában mindig támogató hátteret kap, így emberileg és szakmailag is kiteljesedhet. A jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak. A rendkívül széles termékpalettának köszönhetően minden borkedvelő megtalálja kedvencét a Nyakas borok között.

A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart. Lassan nyílik meg, különleges ízeket mutat, éretten lesz igazán kifinomult, az évjáratok nagyon eltérnek egymástól, így igazi kihívást jelent a borász számára.

A díjért versengők közül, a jelölés során még az alábbi négy borász kapta a legtöbb szavazatot (ábécésorrendben):

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Günzer Tamás (Villányi borvidék)

Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

Forrás: turizmus.com

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés