XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

2012. augusztus 31. és szeptember 2. között 16. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet. A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék - népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek. 2011-ben 6 nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 99 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 190 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok és borászok várják a halételekre éhes és szomjas vendégek áradatát. A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet. A Tisza-partját a halászlé fenséges illata tölti be, miközben rengeteg szórakoztató, folklór műsor és vásár várja a több százezer látogatót. A neves esemény arra hivatott, hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse. A fesztivál ideje alatt a jóféle halak sülve, főve is megkóstolhatók. A halfesztivál bográcshelyei idén új helyszínekkel bővült, hogy a vendégek és a halfőzők kellemesebb környezetben élvezhessék az ízeket és a programokat.
A kézműves vásár rengeteg különféle portékát kínál, a sátrak a régi hídtól majdnem az árvízi emlékműig sorakoznak. Szombaton tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy "szögedi boszorkány" repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért. A Nemzetközi Tiszai Halfesztivál programjai a tűzijáték és a lézershow látványosságaival zárulnak. A vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta készül az ízletes halászlé, itt csupán közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában "gyevi filézett halászlé" fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.
Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk. Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagy-ma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehérbors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés