BESZTERCEI SZILVA

BESZTERCEI SZILVA - 2.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (1 Vote)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

berbencei, őszi aszaló, magyarka, kék szilva, magvaváló, házi szilva, horgas magvú, hosszú szilva
Korai Besztercei, Besztercei muskotály
szilva
magas cukor- és savtartalma kiváló, egyedülállóan harmonikus ízű. Cukor hozzáadása nélkül is alkalmas lekvárfőzésre. Vírusfertőzésre nagyon fogékony.

A Besztercei szilva (Prunus domestica L.) gyümölcse közepes nagyságú (18-22 g), átlagos átmérője 28-30 mm. Alakja megnyúlt, szabályos szilva alakú. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa kemény, színe érettségétől függően sárgászöld vagy aranysárga. Magvaváló. Íze jellegzetesen, kellemesen édes-savas. Fája középerős növekedésű, fiatal éveiben felfelé törő, gúla alakú, később gömbkoronát nevel. A fa edzett, igénytelen, későn fordul termőre, bőven, de szakaszosan terem. Virágai a tavaszi lehűléseket jól tűrik, jó pollenadók, öntermékenyek, ezért a fajta magában is telepíthető. Sarka vírusra és polisztigmás levélfoltosságra nagyon érzékeny. A talaj iránt kevésbé igényes, a laza, kötött, savanyú és meszes talajokon egyaránt megterem. Leginkább a tápanyagban gazdag, mély rétegű, humuszos vályogtalajokat kedveli.
Vízigénye 600 mm, egyenletes elosztásban. Száraz termőhelyen gyakori a korai gyümölcshullás, főleg a vírusfertőzött fák esetében.
Több évszázados termesztése során sok változata alakult ki. Legelterjedtebb a Korai Besztercei és a Besztercei muskotály. Az alapfajta gyümölcsének nagysága nem mindig kielégítő, ezért csak a méretesebb gyümölcsű, jobb termőképességgel bíró klónjai szaporíthatók: Bb. 398, Bt. 2, Nm. 122, Nm. 150.
A fajtakör legkorábban érő változata a Korai Besztercei. Augusztus közepe körül érik, az alapfajta előtt 10-12 nappal. Gyümölcsének alakja valamivel megnyúltabb. A magján és a mellette lévő húson 1-3 mm nagyságú piros folt alakul ki. Ezért kapta Szolnok megye déli részén a "vérbélű szilva" nevet. Sarka vírusra igen érzékeny. Csak jó vízellátású talajra való, különben erősen hullik.
A Besztercei muskotály gyümölcse megegyezik az alapfajtáéval, de sokkal cukrosabb, és erősen muskotályos íze és illata van. Koronája is inkább szétterülő.
A fajtakör valószínűleg több száz évvel ezelőtt alakult ki a Kárpát-medencében, és innen terjedt el Közép- és Kelet-Európában. Feltehetően szíriai eredetű, de nálunk vált híressé termesztése. Kósa László szerint ez a legnevezetesebb magyarországi szilvafajta, hazánkban a középkor végén tűnt föl. A felső-magyarországi és erdélyi városok a XVI-XVII. században aszalványként nagy mennyiségben szállították Ausztriába, Német-, Lengyel- és Csehországba, ahol "magyar szilva" néven vált ismertté. Feltételezések szerint az első vagy az egyik legnagyobb szállító az erdélyi Beszterce város volt. (Kósa, 1989.)
Luby Margit szerint: "Vásárosnaménytól Tiszabecsig mintegy 400 négyzetkilométerre tehető az a terület, ahol a kék szilva részben vadon terem, részben nagyban termesztik. A termelés középpontja Panyola." (Benedekfalvi Luby, 1939.)
Kiváló íze és magas beltartalmi értéke miatt minden célra megfelel. A háztartásban is igen sokféleképpen hasznosítható (lekvár, befőtt, aszalvány, szilvás gombóc, sütemények stb.). Kedvelt alapanyaga a konzerv- és hűtőiparnak is. Magas cukortartalma a szeszipar fontos alapanyagává teszi. Belőle készül a szilvórium, mely értékes magyar exportcikk.
A betakarítás időszaka szeptember hónap, néhány hétig tárolható gyümölcsét zömmel október elején értékesítik. Vesszői jól elágazódnak, sűrű, zárt koronát alkotnak, ezért a termőkorban rendszeres, mérsékelt ritkító metszésben kell részesíteni. Erős vírusfertőzés hatására a gyümölcs nagy része torzul, éretlenül lehullik, a termés használhatatlanná válik. Optimális tenyészterülete 7 x 4 m.
A fajta aránya az üzemi telepítésekben 1952-54 között 78%25, 1972-ben 80%25 volt, de vírusérzékenysége miatt kiszorulóban van a termelésből. Évente 29-32 ezer fát ültetnek, főleg a házi kertekbe. Egy-egy fa átlagtermése 40-50 kg körül mozog. Az utóbbi években a leszedett
termés 10-15 ezer tonnára tehető. Kiváló áruértéke miatt továbbra is fontos fajtája marad az árugyümölcsösöknek és a házi kerteknek.
A fajta szabadon szaporítható, védjegy nincs.

Pin It
©2022 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés