Fekete kagyló (kék kagyló) paradicsomos rizottóval - recept

Fekete kagyló (kék kagyló) paradicsomos rizottóval - recept - 4.3 out of 5 based on 3 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 
Pin It

Fekete kagyló (kék kagyló) paradicsomos rizottóval - recept

Mielőtt hozzákezdenénk a paradicsomos rizottóval tálalt fekete kagyló elkészítéséhez, fontos alapszabály, hogy a frissen vásárolt kagylók közül ki kell dobni azokat, amelyek már ki vannak nyílva. Tehát csak a zárt kagylókat szabad felhasználni! Ugyancsak fontos, hogy a főzés után ki nem nyíltakat szintén dobjuk ki.
A kagyló főzővizébe (forrásban lévő víz) egy kis fehérbort, babérlevelet, karikára vágott citromot teszünk, ezután mehet bele a kagyló.

A rizottóhoz kerekszemű rizst használjuk, mert ezt könnyebben tudjuk al dente-re főzni. Egy vastag falú és aljú edényben készítsük el, amelybe először egy kis olajat öntünk és felhevítjük. Egy edényben zöldség alaplevet készítünk, és folyamatosan forrón tartunk. Szardella pasztából nyomunk egy kisebb adagot az edénybe, megpirítjuk, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá, és ügyeljünk, hogy ne égjen meg. Ezután beletesszük a rizst, átmelegítjük a szemeket, és amikor kifehéredett, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Fehérborral felöntjük, közben folyamatosan kevergetjük. Miután felszívta a rizs a bort, hozzáadjuk a héjától megfosztott felkockázott paradicsomot. Amikor elhúzzuk a fakanállal a serpenyő alján, fontos, hogy ne legyen egy percnél tovább száraz a rizs, a forró alapléből fokozatosan adagoljunk hozzá. Amint a rizs felszívta a nedvességet, jöhet a következő adag. Főzés közben ízesítjük sóval, borssal, friss bazsalikommal. A legvégén parmezán sajtot reszelünk bele, majd jól elkeverjük. A fekete kagyló, amikor kész, kiszedjük egy szűrő segítségével. Külön tányéron tálaljuk a paradicsomos rizottót, amit gazdagon megszórunk reszelt parmezánnal és a fekete kagylót. Jó étvágyat kívánunk!

 

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, és Kádár-Németh Matild mesterszakács a felújított Roosevelt téri Halászcsárda konyhájában fekete kagylót (kék kagyló) készítenek paradicsomos rizottóval.

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés