Borismereti tanfolyam 16. - vörös világfajták - A Merlot

Borismereti tanfolyam 16. - vörös világfajták - A Merlot - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Borismereti sorozat Pelle László borszakértőtől – vörös világfajták
A Merlot

merlotFolytatjuk szőlő fajtaismereti sorozatunkat egy újabb vörös világfajtával, a Merlot-val.
A Merlot csakúgy, mint a két, korábbi cikkeinkben bemutatott Cabernet, Bordeaux fő fajtája és onnan terjedt el az egész világon. Bordeaux-on belül Saint-Émilion hegyközségben kiemelten magas a Merlot aránya ott a termesztett szőlő nyolcvan-kilencven százalékát Merlot teszi ki. Kaliforniában, Chilében, Dél-Afrikában, Európában, elsősorban Olaszországban elterjedt a Merlot szőlőfajta és az abból készült bor.

 Magyarországon elsősorban a villányi, szekszárdi illetve az egri és a Balaton környéki borvidékeken termesztenek Merlot-ot és készítenek belőle szép vörösborokat. A Merlot-ra szokták mondani a franciák hogy fájdalommentes cabernet mert a benne lévő cserzőanyagok ugyan eléggé erőteljesek de nem olyan élesek és karakterisztikusak mint a cabernet fajtákban, elsősorban Cabernet Sauvignonban.

A Merlot borának a fő jellegzetessége a gyümölcsös, elsősorban a szilvára, aszalt szilvára, szilva befőttre emlékeztető ízvilág, ezért egy sokkal lágyabb kerekebb bort kapunk mint a cabernet-ekből. Nem véletlen, hogy a nagy francia vörösborok de a világ jó részén is a vörös cuvée-k egyik fontos összetevője a Merlot. Fontos hangsúlyozni, hogy ugyan a Cabernet Sauvignon-t tartják a legelterjedtebb és a legnépszerűbb vörösbor fajtának a világon, de érdekes módon a legdrágább vörösborok általában Merlot-ból készülnek. Gondoljunk csak Magyarországra ahol néhány csúcs hazai pincészet zászlós bora, bár lehet, hogy nem is szerepel a címkén illetve csak apró betűkkel egy híres, elismert márkanév mellett, de valójában túlnyomórészt vagy akár 100 %-ig is Merlot-ból készülnek. Például a villányi Gere Attila pincészetének Solus márkanevű bora, a dél-balatoni Konyári pincészet Páva nevű csúcsbora ugyancsak Merlot-ból készül.
A Merlot egy közép érésű fajta,nem túl nagy méretű fürtökkel, a bogyók is közepes méretűek, viszonylag vékony héjúak ami azt jelenti hogy nem könnyű termeszteni. A Merlot általában egy érzékeny szőlőfajta, úgyhogy a legjobb dűlőkből lehet belőle igazán jó bort készíteni. Érdemes sokáig kint hagyni és későn szüretelni.
Általában a vörösborokra az a jellemző hogy jóval a kóstolás előtt érdemes kibontani, bizonyos szabályok szerint ahány éve palackban van a bor annyi órával érdemes előbb kibontani a palackot, hogy egy kissé szellőzzön, hogy kiszabaduljanak a palackból az illatok, aromák.
A legjobb évjáratokra jellemző a magas alkohol és glicerin tartalom. Általában, minimum két éves hordós érlelés után kerülnek a palackba a legjobb tételek. Kóstoláskor elsőre is lehet érezni az aszalt-gyümölcsös illatjegyeket, ami természetesen az ízben is megtalálhatóak. Palackban is hosszú évekig képes érni, fejlődni mire eléri élvezeti értékének csúcspontját.
Pelle László borszakértő

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés