Borismereti tanfolyam 15. - vörös világfajták - A Cabernet Franc

Borismereti tanfolyam 15. - vörös világfajták - A Cabernet Franc - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Borismereti sorozat Pelle László borszakértőtől – vörös világfajták
A Cabernet Franc


cabernet francEz alkalommal is a vörös világ fajtákat bemutató sorozatunkkal folytatjuk, melyben a Bordeaux-i borvidék egyik meghatározó fajtája a Cabernet Franc következik.
A Cabernet Franc-ról régen azt tartották, hogy a Cabernet Sauvignon unokatestvére, de a genetika kimutatta, hogy nem az unokatestvére, hanem az egyik szülője, ugyanis a Cabernet Savignon a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc kereszteződéséből született. A lényeges különbség az, hogy míg a Sauvign-on egy nagyon határozott, vastag, erősen tanninos bor, addig a Franc egy Sauvignon-hoz viszonyítva lágyabb, összetettebb, strukturáltabb bor. Úgyhogy a bordói típusú küvékben az egyik összetevőként a Cabernet Franc is szerepel.

 

Tőkéje közepesen erős növekedésű, kis illetve közepes terméshozamú. Levele szabályos öt karéjú, kissé megnyúlt; a levél erek töve és a levélnyél pirosas színezetű. Fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, átlagosan 100 grammosak, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek.

Késői érésű fajta, október első felében érik, cukortartalma általában magas. Fagytűrő képessége kitűnő, a betegségekre kevéssé hajlamos: ellenáll a lisztharmatnak és rothadásnak.

Bordeaux mellett elterjedt még Észak-Olaszországban, Ausztráliában, Kaliforniában.
Magyarországon Villány és Szekszárd a fő termőterülete. Hazánkban fő fajtaként és küvé összetevőként is szerepel.
De ne feledkezzünk meg az egri borvidékről sem, hisz az egri bikavér egyik alkotó fajtája.
Több neves alföldi borászatnak is sikerült bebizonyítani, hogy löszös-homokos talajon is jól érzi magát és a hegyvidéki testvéreinél ugyan könnyedebb, de mégis szép borok készíthetőek a fajtából.
A villányi borvidék határozott célja, hogy a fajta a borvidék zászlós bora legyen és ennek megfelelően egyre többet telepítenek belő és egyre szebb Cabernet Franc-ok készülnek Villányban.

Borászati szempontból a Cabernet Franc sok közös tulajdonságot mutat a Cabernet Sauvignonnal: legfontosabb, hogy mindkét fajta kiemelkedő minőségű, élénk savakban gazdag bort ad. A Cabernet Franc önállóan és más borokkal házasítva is kiváló. Legtöbbször Savignon-nal és Merlot-tal keverik, így készül a francia cuvée (Cabernet Franc, Savignon, Merlot).

A Cabernet Franc mélyvörös színű, száraz minőségi vörösbor, jelentős extrakt és élénk csersavtartalommal. Illatában a piros bogyós gyümölcsök – főként a málna, cseresznye, szilva és eper – jelennek meg, borsos fűszeresség és hosszú utóíz jellemzi. A tölgyfahordós (barrique) érlelés különleges ízeket ad a Cabernet Franc borokhoz: a mikro oxidáció révén különleges aromák, ízek és zamatok szabadulnak fel – legtöbbször vanília, kókusz, dohány, csokoládé valamint kellemes füst aroma jelenik meg. A hosszabb hordós érlelés a bor eltarthatóságát is növeli. Üvegben érlelve árnyalatnyi ibolya, gomba, és föld illat jelenik meg.
Pelle László borszakértő

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés