Varsányi Pincészet

Varsányi Pincészet - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

VARSÁNYI PINCÉSZET

- 1 12 14 1 28 40
Champion díj Nagy arany Arany érem Ezüst érem Bronz érem össz. Neve-
zett

 

 

Riportfilm a Varsányi Pincészetről
Varsányi Pincészet szpot
Borkóstoló
A Varsányi Pincészet is részt vett a 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál Kiállítás és Vásáron

Varsányi Pincészet Videó és Fotógaléria
Információk Verpelétről

 

Elérhetőség:
Varsányi Pincészet (Ker-Coop Borászati Kft.) 3351, Verpelét, Dózsa út 3/1.
Tel.: 36-559-012, Borszaküzlet: 36-559-012/114.
Fax: 36-494-037

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

webWeb: http://www.varsanyipinceszet.hu/

 

Híreink 2020

„Majdnem lazulós” január a szőlőben és a pincében

Ahogy elérkezünk az új évbe, a szőlész és a borász élete egyszerűbbé válik. De azért a teljes tétlenség egyikőjüket se fenyegeti! A tennivalók csökkennek ugyan, de a szabadban és a pince mélyén is marad még néhány fontos művelet, melyek már az idei év és évjárat sikerét készítik elő.

Pont, pont, vesszőcske

Pihen a szőlő, folynak még a metszések, vagy esetleg már a végükhöz közelítenek. A haladás üteme nagyban függ az időjárástól – kedvezőtlen idő esetén nem túl kellemes és gyors elfoglaltságról beszélünk. A Varsányi Pincészet 90 hektárján egyébként sem két napig tart ez a művelet, hisz először előmetsző gép szedi le a szőlő kapaszkodó indáit, majd a formára alakítás következik. Ez utóbbi 25-30 ember összehangolt munkáját követeli meg.

Szintén a szabadban végezzük a vesszők aprítását, hogy a keletkező zúzalékot komposztként visszaadhassuk a földnek. A vesszőkből növendéknek valót is félreteszünk, amit a kiültetésig homokos-földes keverékkel teli ültetőládákba helyezünk.

A szaporítóanyag arra kell, ha a szőlő egy részét fiatalítani szeretnénk, pótolni a tőkehiányt, vagy az elöregedett, megbetegedett, kipusztult tőke helyén újat nevelni.

A vesszők jól kitelelnek a pincében, a januárban leszedett növendékek pedig őszre meggyökeresednek annyira, hogy ki lehet ültetni őket. De a szaporításnak van egyszerűbb módja is, mégpedig a vesszők bújtatása. Így is képesek ügyesen meggyökeresedni és önálló növénnyé fejlődni. A tél beállta előtt bizonyos fajták tőkéjét is betemetjük, hogy ne fázzanak meg a hidegben.

Borszelídítés

A pince légterének fertőtlenítése is ilyenkor esedékes; és a fehérborok, rozék derítésének, szűrésének és palackozásának is.

A vörösborok a hordók átmosása és kénezése után fahordókba kerülnek. Sok tennivaló nincs velük, pihennek, érlelődnek, finomodnak az elkövetkező egy évben.

Már látszik, hogy a 2019-es évjáratú Grand Supérieur tételek mély színűek, ígéretesek, de még nyersek – meg kell őket szelídíteni. Folyamatosan figyeljük a vörösek kén- és savtartalmát – a kénezés egyébként a gombák, baktériumok ellen véd és a pince mellett a hordókat is kezelésnek vetjük alá.

A nyers bort nagyjából fél év után érzékszervileg ellenőrizzük, majd havonta megnézzük, megszagoljuk; mi úgy mondjuk: minősítjük.

Arra is figyelünk, hogy egyetlen bor se töltsön a kelleténél több időt fahordóban, mert túlságosan sok „fa” illat- és ízjegy jelenne meg benne, ami rontja az élvezeti értékét. Nálunk elterjedt gyakorlat, hogy hat hónap érés után a borainkat kivesszük a fahordóból, de olyan tételeink is akadnak, amelyek 12-14 hónapnyi időt kapnak (igaz, a Varsányi Pincészet gyakorlatában ez a legtöbb idő, amit nálunk a bor hordóban tölthet) a dongák ölelésében.

Az új hordóknál különösen figyelmesen kell eljárnunk, mert a bennük lévő borok hamarabb felveszik ezeket a jegyeket, mint a másod- és harmadtöltésű hordók esetében. Az is fontos, hogy a bor ne kapjon levegőt, a hordó tele legyen, mert a légrés nem kívánt folyamatot, ecetesedést tud elindítani. Elég a bornak annyi oxigén, ami a fán keresztül behatol – kivételt ez alól talán csak a szamorodni jelent. A fán keresztül egyébként párolog is a bor, a mennyisége csökken, ezért időnként újra kell tölteni – természetesen borral.

A VARSÁNYI CSALÁD

A Varsányi Család Verpelét A mi családunkat egymás szeretetén kívül a szakma, a borászat szeretete is összeköti.
Azt mondják, ha az ember szereti a munkáját, akkor a gyermekei is jó eséllyel követik hivatásában. Mert az ember, aki szereti a munkáját, rajongva mesél róla. Leülni a tűz mellé egy családi kiránduláson, és mesélni kezd mindarról a szépről, amit a borászat ad. Ez pedig sok gyermek fantáziáját beindítja. Így száll aztán át generációról generációra a tudás, miközben a fiatalabbak új lendületet visznek a munkába és magába a borba is. Talán emiatt mutat egy Varsányi palack ugyanolyan jól egy aranylakodalmi asztalon, fiatalok romantikus estéjének kellékeként, vagy kerül elő egy baráti társaság beszélgetése közben.

A Varsányi Család Verpelét

GENERÁCIÓKON ÁT

Azt mondják, ha az ember szereti a munkáját, akkor a gyermekei is jó eséllyel követik hivatásában. Mert az ember, aki szereti a munkáját, rajongva mesél róla. Leülni a tűz mellé egy családi kiránduláson, és mesélni kezd mindarról a szépről, amit a borászat ad. Ez pedig sok gyermek fantáziáját beindítja. Így száll aztán át generációról generációra a tudás, miközben a fiatalabbak új lendületet visznek a munkába és magába a borba is. Talán emiatt mutat egy Varsányi palack ugyanolyan jól egy aranylakodalmi asztalon, fiatalok romantikus estéjének kellékeként, vagy kerül elő egy baráti társaság beszélgetése közben.

A Varsányi Család Verpelét

TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ

A Varsányi családot és így a pincészetet is a tradíciók tisztelete, valamint a folyamatos fejlődni, újítani vágyás jellemzi. Ennek köszönhetően a több évtized alatt felhalmozott tapasztalat és az új lehetőségek harmonikus elegye kerül minden palackba.

VARSÁNYI PINCÉSZET, VERPELÉT

Dőljön kényelmesen hátra a székében, fogjon egy pohár bort, hunyja be a szemét, és képzeljen maga elé egy helyet, ahol kicsit melegebben süt a nap, mint másutt. Ahol a szellő olyan finoman simogatja a bőrét, mint a legfinomabb selyem. Ahol olyan friss a levegő, hogy minden lélegzetvétel után mosolyogni támad kedve. És a föld... a föld olyan puha, mint egy tollpárna. Ez a hely nem egy messzi országban van, nem Toszkánában, hanem itt, a mi csodálatos hazánkban, Magyarországon.

Újabb aranyérmet szereztünk!

A Syngenta által rendezett borversenyen arany érmet nyertünk az egyik kedvenc rosé borunkkal, a Menoire Rosé-val.

Szerintünk is nagyon jó, és mindenképpen érdemes megkóstolni.

A saját borszaküzletünk mellett elérhető az alábbi
Runningwine - a fapados borbolt .-ban is Budapesten a Hegyalja 48. szám alatt!

Cégtörténet

A Varsányi Lajos 3. generációs szőlőtermelőként 1990-ben alapította meg a Varsányi Pincészetet a jelenlegi telephelyen, Verpeléten. Az elindulást követően egyik célként a Debrői Hárslevelű megújítását tűzte ki. Ennek a keretein belül került a későbbiekben eltelepítve egy közel 2 hektáros törzsültetvény, melynek célja az volt, hogy kiválasszuk azt a Hárslevelű változatot amelyik, – mint Hungarikum – a Magyar körülmények között a legjobb minőséget adja. A fő kitűzések közé nem csak a Debrői Hárslevelű megújítása tartozott, hanem ezzel kapcsolatban egy olyan korszerű üzem létrehozása is, mely ötvözni tudja az Egri Borvidék tradícióit a korszerű technológiával. A korszerű technológiának és gondolkodásnak köszönhetően a 90’ évek végén elkezdtünk Rosé borokat készíteni mely akkor még új dolognak számított Magyarországon. Kezdetekben ezzel a két borral értük el sikereinket, melyek ismerté tettek minket az Egri Borvidéken és a borvidéken kívül is. Boraink sikeresen szerepeltek a Miklós napi rosé borversenyen és a Cannes-i rosé „Olimpián” is. Fontosnak tartjuk és mottónk is, hogy csak jó szőlőből, jó alapanyagból lehet kiváló borokat készíteni. A Varsányi Család jelenleg 75 hektár saját területtel rendelkezik, és a jövőben szeretnénk még további telepítéseket végrehajtani. Területeink Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben (Ácsok, Cinege, Szent János völgy, Kerékkötő, Öreghegy, Hosszú, Királyi, Veres, Varjas).

A 2000-es évek közepén a Varsányi Család fiatalabb tagjai is bekapcsolódtak a munkába, így most már ténylegesen, mint családi vállalkozás működik a Pincészet. A főbb munkaterületeken – pénzügy, borászat, kereskedelem, logisztika a család irányítása alatt működik. Judit a pénzügyi és számviteli vezetőként képviseli a higgadtságot, a racionalitást a családban. Kati a frissen végzett borász, hozta az új lendületet, az új ötleteket a borászatba, Gabriella koordinálja és szervezi a kiszállításokat. Varsányi Lajos mint ügyvezető szemléli és segíti mindannyiunk munkáját, adja át folyamatosan a kereskedelmi és társadalmi kapcsolatait.

Két termékkategóriában forgalmazzuk a borainkat. A Family selection borcsaládunk, mely különös odafigyeléssel, alacsony terheléssel termelt szőlőből készül, mára már elengedhetetlen részét képzi a HORECA szektornak. A sorozatban megtalálhatóak a friss gyümülcsös reduktív fehérborok, mint a Sauvignon Blanc, az Ottonel vagy Sárga muskotály, az Új Borvidéki brand termék az Egri Csillag, mely a Pincészet legjobb borainak a házasításából készül csakúgy mint a 2009.-es évjáratú félédes Debrői Hárslevelű. Ebben a termékkategóriában különös figyelmet fordítunk a roséra is. Minden évben legalább 3 féle rosét hozunk ki forgalomba. November elején jelenünk meg a piacon a Pinot Noir roséval mely a karakterességével hívja fel magára a figyelmet, és a Menoire roséval mely inkább a kedvességével, majd március végén-április elején a cuvée rosénkkal, mely az abban az évben a legjobb 2 rosé házasításából készül. Természetesen mint az Egri Borvidéken működő borászat, nem maradhat ki a sorozatból a méltán híres Egri Bikavér, mely minden esetben Kékfrankos alapra épül és legalább 5 féle borból házasítjuk. Valljuk, hogy minél több borból készítjük annál színesebb lesz, annál jobban be tudjuk azon keresztül mutatni a Borvidéket.

Termékeink mára közvetlen vagy közvetett beszállítással a Magyarországi üzletek mindegyikében megtalálhatóak. Különösen büszkék vagyunk Debrői Hárslevelű borra, mely bort már minden üzletlánc mint saját márkás termék is tartja.

Borkészítés

Fehér és rosé borainkat fajélesztős beoltással reduktív eljárás mellett készítjük el. Elsődleges célként a szőlőben lévő íz és illat aromák megtartására törekszünk.

Vörösborainkat tartályban erjesztjük, majd a Verpeléti és a Egerszóláti Huszártanyán lévő érlelő pincében 225 literes barrique és 500 literes valamint 40 és 60 hl-es tölgyfahordóban érleljük. Palackozás után a vörösboraink 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek forgalomba folyamatosan.

Szőlészet

A Varsányi Pincészet 75 hektár saját területtel rendelkezik. Szőlőterületeink nagy része Verpeléten található. Legnagyobb egybefüggő területünk 20 hektár mely a Szent – János völgyben található. A kiváló adottságokkal rendelkező területre Olaszrizlinget, Sárga Muskotály-t, Ottonel Muskotály-t Pinot Noir és Menoire szőlőket telepítettünk.A Dél-Nyugati fekvésű Öreghegyen 10 hektár kékszőlőt telepítettünk el (Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Blauburger, Pinot Noir, Merlot). A 2012-ben megvásárolt ugyancsak Dél-Nyugati fekvésű Cinege dűlőben 8 hektár Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon van, és 6,5 hektár Kékfrankos-t tervezünk 2014.-ben telepíteni még. A homokosabb talajú Ácsok dűlőben 3 hektár egybefüggő Olaszrizling és 2 hektár Kékfrankos található.

Ültetvényeinket saját gépparkunkkal műveljük, a fém tám rendszerrel ellátott ültetvényeket géppel szüreteljük. Ültetvényeinken 4800 – 5000 tőke/hektár dolgozunk terméskorlátozás mellett. Fehér szőlőinket 7-8 t/hektár kékszőlőinket 5-7 t/hektár terhelés mellett szüreteljük.

Borkóstolás

Borbemutatóinkat Verpeléten a 2010.-ben átadott Tradíció és Jövő borháza elnevezésű bemutató termünkben tartjuk. A program minden esetben egy pince bejárással kezdődik, mely során bemutatjuk a folyamatot a feldolgozástól a palackozásig. A 80 fő befogadó képességgel rendelkező bemutató helységben lévő, hordófenékből készült asztalok méltó színhelye egy kis vagy nagycsoportos bemutatónak. A bemutató előzetes bejelentkezéshez kötött – melyhez igény eseté hideg vagy meleg ételt is tudunk biztosítani. A kóstolás során 5 vagy 7 borunkat mutatjuk be, melyekből leginkább bemutatható Verpelét, az Egri Borvidék Debrői Körzete.

VARSÁNYI PINCÉSZET, VERPELÉT

A jó bor titka a jó szőlő. A jó szőlőé pedig a csodálatos környezet.

Dőljön kényelmesen hátra a székében, fogjon egy pohár bort, hunyja be a szemét, és képzeljen maga elé egy helyet, ahol kicsit melegebben süt a nap, mint másutt. Ahol a szellő olyan finoman simogatja a bőrét, mint a legfinomabb selyem. Ahol olyan friss a levegő, hogy minden lélegzetvétel után mosolyogni támad kedve. És a föld... a föld olyan puha, mint egy tollpárna. Ez a hely nem egy messzi országban van, nem Toszkánában, hanem itt, a mi csodálatos hazánkban, Magyarországon.

MI VERPELÉTIEK

Mi olyan szerencsések vagyunk, hogy ebben a fantasztikus környezetben szüretelhetjük minden évben a szőlőnket. Verpelét nem Róma, nem is Párizs, de legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Bár, aki belekóstol, az nem tud betelni vele. Ezt az érzést szeretnénk visszaadni minden palack borunkban, hogy azt a kellemes hangulatot, amit Verpelét ad, ne csak mi Verpelétiek érezzük nap mint nap.

SZENT JÁNOS VÖLGY KINCSE

Családunk 75 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent-János völgy. Ez a csodás vidék biztosít mindent, amire az Olaszrizlingnek, Sárga Muskotálynak, Ottonel Muskotálynak és a Menoire szőlőknek szüksége van.

Boraink:

  Varsányi Pincészet Debrői Hárslevelű fehér bor

DEBRŐI HÁRSLEVELŰ

FÉLÉDES FEHÉR VÉDETT EREDETŰ BOR
A cég alapításakor a fő célkitűzés, a Debrői Hárslevelű megújítása volt. A megvalósítás első lépése, egy olyan „kísérleti törzsültetvény” eltelepítése volt, melynek célja hogy megtaláljuk a leginkább a borvidékre illő Hárslevelűt. Az évek során a tapasztalatok azt mutatták, hogy a legjobb bor akkor készül, ha egyszerre szedjük le és egyben dolgozzuk fel a különböző fajtaklónokat. Ez a 2009.-es bor is erről az ültetvényről származik. Egy éves tartályos érlelést követően kerül palackba, ahol tovább érlelődik. Illatában is a hársfa virág és méz jellemző, ízében kiegészül a töppedt jegyekkel.

 Varsányi Pincészet Egri Csillag fehér bor

EGRI CSILLAG

VÉDETT EREDETŰ SZÁRAZ FEHÉR BOR
A szőlőt gépi szürettel, a hajnali – reggeli órákban szedtük. Az illatos fajtákat 4 órás áztatás után préseltük. Az erjesztés kontrolált körülmények között, fajélesztős beoltással történt koracél tartályokban. A kész borokat házasítottuk össze és 3 hónapos tartályos érlelés után palackoztuk le.

 Varsányi Pincészet Egri Olaszrizling fehér bor

OLASZRIZLING

A nagy kedvencünk. Hisszük, hogy az Egri Borvidék meghatározó szőlőfajtája lehet az Olaszrizling, mely gondos odafigyeléssel meglepetést tud okozni. A Szent János dűlőből szüretelt szőlő minden évben szépen beérik, és szőlőszemek az alacsony tőketerhelésnek köszönhetően betöppednek. Ennek a bornak is a töppedt szemek határozzák meg az elsődleges illatát. Zamatos, hosszú lecsengésű, mandulás utóízű telt bor.

Ezt a borunkat a Verpeléti Szent-János dűlőből szüreteltük. A talaj és klíma adottságok miatt, ezen a területen mindig tovább kint tudjuk tartani a szőlőt. A szüreti időpontban a fürtökön már töppedt bogyók is voltak, melyet az áztatásnak és az irányított erjesztésnek köszönhetően a borban is hangsúlyosan megjelenik.

 Varsányi Pincészet Egri Sauvignon Blanc fehér bor

SAUVIGNON BLANC

Az Egri Sauvignon Blanc borunkban megtaláltuk azt a frissességet, gyümölcsösséget, amely a mai kor ízlésének megfelel. Illatában és ízében is a bodza, grapefruit és a köszméte jelenik meg. A korszerű technológiának és a jó minőségű szőlőnek köszönhetően hosszú utóízű, szép lecsengésű bort készítettünk Önöknek mely kiváló kísérője lehet halból, fehér húsokból készült ételeknek, salátáknak, de akár önmagában is.

19 MM0 érett, egészséges szőlőből származik, 50% Verpeléti területről, 50% Kerecsendi területről. A szőlőket másfél hét különbséggel szüreteltük és külön erjesztettük 16 0C-on.

 Varsányi Pincészet Debrői Hárslevelű fehér bor

DEBRŐI HÁRSLEVELŰ

A cég alapításakor a fő célkitűzés, a Debrői Hárslevelű megújítása volt. A megvalósítás első lépése, egy olyan „kísérleti törzsültetvény" eltelepítése volt, melynek célja hogy megtaláljuk a leginkább a borvidékre illő Hárslevelűt.

Az évek során a tapasztalatok azt mutatták, hogy a legjobb bor akkor készül, ha egyszerre szedjük le és egyben dolgozzuk fel a különböző fajtaklónokat.

Ez a 2015 évi bor is erről az ültetvényről származik. Egy éves tartályos érlelést követően kerül palackba, ahol tovább érlelődik. Illatában is a hársfa virág és méz jellemző, ízében kiegészül a töppedt jegyekkel.

Ajánljuk-e bort gyömölccsel készült fehér húsok, desszertek mellé.

 Varsányi Pincészet - Kabar – Irsai fehér bor

KABAR - IRSAI

Kézi szüretet követően, kíméletes feldolgozással a szőlőt 14 napig erjesztettük. A kierjedés követően 9 hónapig 225l-es 2. töltésű tölgyfahordóban érleltük. Az érlelést követően a szakmai stáb a házasítást elvégezte. Ezt követően tartályban érleltük a már házasított bort.

 Varsányi Pincészet - Egri Csillag - fehér bor

EGRI CSILLAG

Hárslevelű 25%, Rajnai Rizling 25%, Olaszrizling 10%, Chardonnay 10%, Cserszegi fűszeres 10%, Tramini 10%, Muskotály 10%

Az Egri Csillag az az egri házasítás, amely kifejezi a termőterület sajátosságait és tered ad a borvidék fajtalehetőségeinek. Az első Egri Csillag borok hivatalosan március 15-én debütálnak Magyarországon

A legjobb fehérborainkból készült el az Egri Csillag borunkat, úgy, hogy a termőhelyi adottságokat meg tudjuk mutatni benne, de a bor legyen könnyű, gyümölcsös, friss.

Kiváló kísérője lehet halaknak, salátáknak, de egy baráti beszélgetésnek is.

 Varsányi Pincészet - Sárgamuskotály - fehér bor

VERPELÉTI SÁRGAMUSKOTÁLY

Az egyik nagy kedvencünk. Illatában a sárgamuskotály szőlőre jellemző illatok dominálnak, ízében is a szőlőre jellemző ízeket fedezhetünk fel. Illatos, de nem sok, zamatos, sok oldalú, elgondolkodtató bor, melynek íze és illata magával ragad. Kiváló kísérője lehet tésztáknak, távolkeleti ételeknek, de fröccsként is kiválóan fogyasztható jól behűtve.

 Varsányi Pincészet -  Sauvignon Blanc - fehér bor

SAUVIGNON BLANC

A szőlő elsődleges aromáinak megőrzése érdekében, 2 különböző szüreti időpontot alkalmaztunk, és nem mustfokra, hanem sav-ph egyensúlyt vizsgálva elindítani a szüretet.

Mint a legtöbb szőlőnk esetében a Sauvignon Blanc-nál is gépi szüretet alkalmaztunk, melyet a hajnali órákban kezdtünk el. A beérkezett szőlőt 10-12 celsius fokon erjesztettük.

Ízében a frissen kaszált fű és a sárgabarack jelenik meg, zamatát a Sauvignon Blancra jellemző fűszeresség dominálja.

Ajánljuk-e bort saláták, könnyű ételek kísérőjeként, vagy grillezett ételekhez.

 Varsányi Pincészet - Egri Rosé Cuvée rosé bor

EGRI ROSÉ

Kékfrankos, Cabernet Savignon, Merlot, Pinot Noir és Menoire szőlőkből készült.

Illatában piros gyümölcsöket fedezhetünk fel, melyek a zamatában is szépen jelennek meg.

Zamatát szépen egészíti ki a maradék cukor.

Varsányi Pincészet - Nero Rosé rosé bor 

NERO ROSÉ

Könnyű, gyömölcsös, üdítő rosé, mellyel felidézheted a téli napokon is a szép nyári estéket.

A Neroból készült rosé borunk az amelyet leghamarabb hozunk forgalomba.

Illatában és ízében a meggy és a málna jellemzi, melyet szépen kiegészít a palackozáskor hozzáadott CO2.

 Varsányi Pincészet - Egri Zweigelt Rosé Rose bor

 EGRI ZWEIGELT ROSÉ

100% Zweigelt

Egy igazi íz -és illatbomba rosé bor. Ha egyszer megkóstoltad, biztos, hogy a kedvenced lesz.

Illatában és ízében is meggy és a tutti – frutti jellemzi.

Ajánljuk a bort nyár esti grillezésekhez, fröccsözésekhez, könnyű ebédek mellé.

 Varsányi Pincészet - Egri Pinot Noir Rosé bor

EGRI PINOT NOIR ROSÉ

100% Pinot Noir

Egy igazi férfias rosé bor. A szüreti időpont megválasztásának köszönhetően készült el a karakteres, magas alkoholtartalmú, de nem alkoholhangsúlyos rosé borunk. Kíváló választás lehet grill ételek, vagy levesek kísérőjeként

 Varsányi Pincészet - Egri Kékfrankos – Merlot Rosé bor

EGRI KÉKFRANKOS - MERLOT ROSÉ

50% Kékfrankos, 50% Merlot

Az egyik kedvenc rosé borunk évről – évre.

A Kékfrankos megadja a bornak a karakterességét, melyet nagyon jól egészít ki a Merlot bornak a kedvessége.

Ízében és illatában az eper és a málna jelenik meg. Kiváló kísérője lehet salátáknak, könnyű előételeknek.

Jól behűtve ajánljuk a bort akár fröccsként fogyasztva.

 

 Varsányi Pincészet - Egri Cabernet Sauvignon – Merlot Cuvée vörös bor

EGRI CABERNET SAUVIGNON - MERLOT CUVÉE 2015

Az alapborokat 14-21 napig erjesztettük 25 celsius fok alatti hőmérsékleten, törekedve arra, hogy a bor minél gyümölcsösebb legyen.

A már kierjedt alapborokat házasítottuk össze 3. töltésű 225 literes barrique és 5vhl –es ászok hordóban, majd érleltük 12 hónapon keresztül.

Ajánljuk-e bort magyaros ételek,pörköltek,vadhúsok liba és kacsából készült ételekhez.

 Varsányi Pincészet - Egri Bikavér - vörös bor

EGRI BIKAVÉR

E palack bor a nemzeti kincsünket az Egri Bikavért rejti.

A borvidék gazdái összefogtak és egy olyan szigorú rendszert dolgoztak ki, mely csak a legkiválóbb minőségű boroknak engedélyezi a büszke védett eredetű bor címet.

A Varsányi család legkiválóbb területeiről származó szőlőknek a borából készült ez a házasítás.

Kékfrankos alapra épül a bor, melyet a további 6 szőlőfajta bora tesz kerekké, kiegyensúlyozottá.

Ajánljuk e bort vadételek, pörköltek mellé 16-18 fokra hűtve.

 Varsányi Pincészet - Kékfrankos - vörös bor

KÉKFRANKOS

Szép fajtajelleg jellemzi, melyet jól kiegészít a késői szüretből származó, érett, aszalt-gyümölcsös illat. Ízben a keserűcsokoládé, a meggy jellemzi hosszú tartalmas utóízzel... A 12 hónapos tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően a bor aromái és tanninjai tökéletes egyensúlyt alkotnak.

A Cinege dűlőből származik a szőlő, melyet a 2015-ös évben, köszönhetően a jó növényvédelemnek és a szüret végi jó időnek tovább kint tudtunk hagyni, hogy a szőlő tanninjai kellő képen beérjenek. A kierjesztett bor 60%-a 12 hónapot volt 225 literes 3. töltésű barrique hordóban, a maradék 40% 30 hl-es 3. töltésű ászok hordóban volt. A kész bort 2017. május 09-én palackoztuk le.

 Varsányi Pincészet - Cabernet Sauvignon - vörös bor

CABERNET SAUVIGNON

Szép fajtajelleg jellemzi, illatában és ízében is az érett piros gyümölcsök kavalkádja, valamint finom fűszerpaprika és étcsokoládé jegyeit hordozza. Több, mint egy éves hordós érlelésének köszönhetően ízvilága és tanninjai tökéletes egyensúlyt alkotnak. Hosszú lecsengésű, nagy testű bor.

A Cinege dűlőről származik ez a bor. A dűlő adottságai lehetővé teszik, hogy szőlőt megvédjük a csapadékos időben is. Így volt ez 2015 szüret végén is. A kierjedt bort 9 hónapig érleltük 3. töltésű 500 literes ászok hordóban, majd ezt követően 4 hónapra 3. töltésű barrique hordóba került. A cél egy olyan nem tanninhangsúlyos bor készítése volt, mely egyszerűbben/könnyebben értelmezhető

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés