Hogyan szervezz egy estét a barátokkal, borral és szórakozással

Hogyan szervezz egy estét a barátokkal, borral és szórakozással - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Sokak számára fontos kérdés, hogy a barátokkal eltöltött időt hogyan lehet hasznosan és kulturált módon megszervezni. Egy éjszakába nyúló borvacsora például kiváló stílust adhat egy baráti összejövetelnek, ezért most egy ilyen alkalom megszervezésének mikéntjeiről adunk némi információt.

Legyen meg a témád

Ha borpartira készülsz, a téma megadása lehetővé teszi, hogy értelmes módon leszűkítsd a fókuszt. Koncentrálhatsz egy adott régió fajtáira vagy egy adott szőlőre. Összehasonlíthatod a régiókat, árakat, társításokat vagy bármi mást. Nem mindegy, hogy mi a téma, hiszen szem előtt kell tartani a vendégeket. Ha tudod, hogy a társaság tagjai kifejezetten kedvelik a vörös színt, például gondot okoz, ha olyan témát tervez, amely a tölgyfahordós chardonnay-t hasonlítja össze az acélhordós chardonnay-val. Ha laikusokat szórakoztatsz, lehet, hogy nem a magas tannintartalmú borokra szeretnéd összpontosítani a bulit.

Gondoskodj arról is, hogy az üres időszakokban meglegyen a szórakozási lehetőség akár társasjáték, akár kártya, de még egy pár gyors kör is szóba jöhet különböző valódi pénzes nyerőgépek társaságában. Ha jól választod meg a szabadidőt kitöltő szórakozási lehetőséget, akkor garantáltan jól fogják érezni magukat a vendégek. 

Tervezd meg az ételt

Feltehetően azt szeretnéd, ha a vendégek a buli során megőriznék képességeiket. Ehhez valami szilárd dolog kell, ami megakadályozza, hogy a buli csúnya fordulatot vegyen. Ezenkívül a borok jobban passzolnak egyes ételekhez, mint mások. Ha a bor javasolt párosításokat tartalmaz, vedd figyelembe ezeket a javaslatokat. Ha nem, fordulj a helyi szaküzlethez vagy egy borszakértőhöz. Ha viszont erősen érzed egy adott bor árnyalatait, akkor megpróbálhatod az ösztönös párosítást. Melyik étel hozza ki a fűszeres malbec borsos ízét, vagy a pinot noir finomabb gyümölcsös árnyalatait? Van egy konkrét merlot, amelyet szívesen bemutatnál, és begyűjtenéd mások véleményét? Ha kísérletezel és tanulsz, akkor a buli hátralevő részében szépen mutatkozhatsz.

Extra tippek a vendégélmény további fokozására

Egy sikeres borvacsora megtervezésének nem kell bonyolultnak lennie, de ne hagyd figyelmen kívül azokat az apró részleteket sem, amelyek igazán emlékezetessé tehetik az estét a barátokkal. A két legfontosabb funkció, amelyet ajánlhatunk, a kóstolójegyzetek és a kóstoló alátétek. Ja, és ne feledkezz meg egy vödrről azok számára, akik úgy döntenek, hogy nem fejezik be az ízlelést.

A megjegyzések olyan egyszerűek lehetnek, mint a bor hátsó címkéjén található leírás lemásolása, vagy bizonyos borok és régiók „borkóstoló megjegyzései”-re keresés. A jegyzetek nem csak a tapasztalt rajongók számára nyújtanak jó útmutatót, hanem informatív útmutatást azoknak is, akik többet szeretnének megtudni és mélyebben megérteni, mit kell keresniük a boroknál és a párosításoknál.

Az alátétek egyszerűek és kényelmesek, hiszen lehetővé teszik, hogy egyszerre három vagy több pohár bort igyon meg valaki anélkül, hogy összekeverné őket. Ez egy nagyszerű pont arra is, hogy spontán ízelítőt firkálj, miközben forogsz, szippantasz és kortyolsz. Ezek lehetnek egyszerű házi készítésű változatok, vagy rengeteg nyomtatható sablon található az interneten. Csak keress a borkóstoló alátétek között néhány nagyszerű ötletért.

Házigazdaként érdemes néhány pillanatot eltölteni a vendég fogadásával és köszöntésével, és röviden elmagyarázni a koncepciót, a témát és a kóstolás menetét. Nem kell bonyolultnak lennie, csak tudasd velük, hogy kezdetben kis adagokat fogsz önteni az összes kóstolt borból, és az alátét segíti, hogy milyen borokat kóstoljanak. A kóstoló jegyei utalni fognak azokra a fajtákra, évjáratokra, régiókra, aromákra és ízekre, amelyekkel ezen a borutazáson találkozhatnak.

Ahogy szokás mondani, „az élet túl rövid a rossz borhoz”, ezért biztasd vendégeidet, hogy legyenek nyitottak, és hagyjanak egy kis időt egy új vagy ismeretlen bor kipróbálásakor, de ne habozzanak kiönteni és továbblépni, ha nem nekik való. Remélhetőleg ez segít a következő borvacsora megtervezésekor, és legalább egy pici magabiztosságot ad ahhoz, hogy bátran elvállald egy ilyen alkalom lebonyolítását. 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés