Orosházi banán

Orosházi banán - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Orosházi banán

(tojással dúsított tésztából készült, finom péksütemény, kézzel formázott, félig lefejtett banánra emlékeztető alakú, tojással dúsított vajastésztából készült péksütemény.)

Csongrád és Békés megye

Az orosházi banán vörösesbarnába hajló, aranysárga színű, fényes, barázdált felületű, férfitenyérnél kicsit nagyobb (11-12 cm széles, 9-10 cm hosszú), lapos (1,5-2 cm), félig lefejtett banánra emlékeztető alakú, 70-75 g tömegű termék. Szemcsés, rásült kristálycukor díszíti, amely a süteményjelleget ízében is hangsúlyozza. Bélzete egyenletesen apró lyukacsos, kissé tömött.
Búza finomliszt, margarin, cukor, tej (újabban tejpor), élesztő, tojás (újabban tojáspor), só felhasználásával készül.
&filetext7=A történeti emlékezet szerint a termék a XIX. század második felében született. Pável Bertalan sütőmester apjánál tanulta ki szakmáját. Több helyen volt segéd, míg 1913-ban Szarvason önálló nem lett. Innen vonult be az orosz frontra katonának. Fogságából Orosházára tért vissza, ahol megnyitotta műhelyét. Itt készítette első különleges alakú briósát. Alkotása olyan jól sikerült, hogy a péksütemény egyre kedveltebbé vált, és a vásárlók az alakjáról megnevezve keresték a péknél a "banánt". Így született meg az orosházi banán, melyet ma már számos nagyüzem készít.
Elsősorban reggelihez, iskolás gyerekeknek uzsonnára vagy délutáni teázáshoz süteményként fogyasztják.
Történeti okokból az orosházi banánnak csak üzemi előállítása ismeretes. A felhasznált anyagokból megfelelő előkészítés (a liszt szitálása, a hőmérséklet beállítása, az élesztő oldása, a margarin olvasztása stb.) után közvetlen tésztakészítési technológiával brióstésztát készítenek. Az érett tésztát 90 g-os darabokra osztják, majd gömbölyítik. Rövid, 15-20 perces pihentetés után kiflisodró géppel kb. 3 cm átmérőjű és 25 cm hosszú rudakat alakítanak ki. A rúd egyik végét késsel középig, a másik végét néhány cm-re felhasítják, majd a hosszabban felvágott két tésztadarab visszafele hajtásával és a rövidebben felvágott tésztadarabok szétnyitásával megadják a végleges formát. Sütőlemezre helyezik, azon 40-50 percig kelesztik.
Felületét kétszer, a kelesztés megkezdésekor és a kemencébe vetés előtt tojásozzák. Tetejét a második tojásozás után díszítő cukorral megszórják, majd gőzmentes sütőterű kemencében 210-230 °C-on 20 percig sütik.
Az orosházi banán ma már az egész országban elterjedt. Elsősorban a kisebb pékségekben állítják elő. Kézimunkaigénye nagy, technológiai lépéseinek többségét nem lehet gépesíteni. Szakmai jelentőségét mutatja, hogy a pék szakmunkástanulóknak ma is tanítják, és a tanműhelyek eladásra is gyártják.
A termelt mennyiség nem túl nagy, Csongrád és Békés megyében összesen napi kb. 500 db.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés