Gasztronómiai válságban vagyunk? 1.

Gasztronómiai válságban vagyunk? 1. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gaszronómiai válság nem létezik! 1.

Gasztronómiai válságban vagyunk! Hallottam már Kaliforniában, majd próbáltam megérteni, mégis mire gondolnak azok akik ezt híresztelik? Mi okozhatja ezt a megoldhatatlannak tűnő türelmetlenséget? Képekben láttam! A Kárpát-medencét, a földet ahol minden csúcsminőségben terem és a szürkemarhát, a mangalicát, a dolgozó parasztot. Biztos van még ilyen!
Támogasd a kistermelőket, amennyire csak lehet a saját környezetedben költsd a pénzedet! Igy a pénz amit elköltesz a közvetlen környezetedben marad, segíti a fejlődésben, szépíti és fejleszti azt! Ha a piaci kofának lesz elég pénze, hogy lekiismeretesen megtermelje a zöldségjét, sajtját, nevelje állatait, stb. és felutazzon a hétvégi piacra, hogy eladja termékeit, akkor ez jelenti majd a magyar gasztronómia virágzását! Nem az, ha tele van vendéggel a gyorsétterem és a rengeteg többi olyan vendéglátó egység, ami ugyancsak tömegtermelésből származó, igénytelen minőségű alapanyagot használ ételkészítéshez! Mérsékeld a "gyorsan bekapok valamit, mert éhenhalok" hozzáállást, áldozz inkább 2-3 percet arra, hogy előre készítesz magadnak egy jó és egészséges szendvicset (nem fehérkenyérből), salátát vagy párolt zöldséget! Csinálj úgy ahogy a nagymama, készítsd magad a hétköznapi étkeidet, hiszen a legtöbb nagyi azt sem tudja milyen is valójában egy éttermi étkezés. Ebbe nem tartozik bele, hogy ne próbáld ki más ország ételeit és az sem, hogy ne utazz, ne tapasztalj különleges ízeket.
Az is természetes, hogy annyiszor étkezzél igényes és jó minőséget kínáló vendéglőben, étteremben, ahányszor csak a pénztárcád megengedi! Az egészet csak azért írtam, hogy a hétköznapi szokásokon próbáljunk változtatni és azért is, hogy legyünk tájékozottak, hogy mik az éttermi koszt előnyei és a hátrányai. Előnyők is vannak, pl. ha születésnapon, névnapon, házassági évfordulón, vagy bármilyen jeles napon úgy kényezteted a szeretteidet, hogy meghívod Őket egy igazán jó helyre, ahol olyan finom ételeket ehettek, amikre sokáig fogtok emlékezni!
Az ország gasztronómusai szidják a magyar konyhát, elégedetlenek a szakácsok és az éttermek kínálatával. Azt favorizálják, teljesen logikátlanul- hogy éttermeink világszínvonalú "fusion" konyhává változzanak úgy, hogy lelökik az étlapról a Székelykáposztát, Marhapörköltet, meg a Gulyáslevest, hogy mi is csak egy ország legyünk a sok közül akik a tradicíóikat, elődeik kedvelt ételeit elfeledték.
Séf László mesterszakácsÚj divat kelt szányra, elszántan arra törekszünk hogy Michelin csillagot kapjon legalább egy a sok vendéglátó egység közül. Ha ez megtörténne akkor máris megnyugodhatnánk? Michelin csillag ide, vagy oda, még Kaliforniában is kevesen tehetik meg, hogy minden nap világszínvonalú étteremben egyenek. Ha megtehetik akkor sem étkeznek naponta háromszor ilyen helyeken. Az átlag emberek naponta 4-5-ször átlag ételt esznek! A probléma az, hogy ez az átlag-minőség olyan gyatra, hogy lassacskán a "fény-evők" szektájának kell majd igazat adnunk! Országunk gasztronomiai helyzetét nem lehet ahhoz mérni, hogy hány Michelin csillagos éttermünk van. Ahhoz mérjük inkább, hogy mit eszik az átlag magyar ember! Megnyugvásként mondhatom, hogy még mindig egészségesebben táplálkozik, mint azon az országok lakói és azon konyhai kultúrák széthízott kárvallotjai, akiket mi vakon követni akarunk!

Vajon meddig tart ez a trend?

Minden olyan szakíró aki a pillanatnyi elismerés reményében a gasztronomíánkról firkál, vegye figyelembe azt, hogy Ő (esetleg) még egy fakanalat sem tartott huzamosabb ideig a kezében. Ne várja türelmetlenül a gumigyárat, mert a hőn vágyott Michelin csillaghoz amúgy sem feltétel a fusion nyekenyóka! Szóval ne befolyásold gasztronómiai fejlődésünket abba az irányba, ami oda vezet, hogy egy fej káposzták leszünk a világ káposztaföldjén!
Főként ne sürgesd! Minél lassabban nyugatiasodunk annál jobban meg tudjuk őrizni azokat a hagyományokat amiket apáink, nagyapáink hagytak ránk. Ha nem jól érzed magad egy étteremben, a sok lehetséges megoldás közül ne azt válaszd, hogy anonym internetes fórumokon szajkózod nézeteidet és ha megkérhetlek- ne akard ezeket úgy elfogadtatni, mint az egyetlen lehetséges utat a felzárkózáshoz!
Évszázados értékeinket nem adhatjuk fel azért, hogy megfeleljünk napi irányzatoknak! Ám ismerjük meg azokat is, alkalmazzuk mint tudásanyagot, használjuk fel az új irányzatokat és technikákat, legyenek fusion éttermeink is, de őrízzük meg hagyományainkat és az igényes Magyar Konyhát!

Budapest, Szeptember 18. 2008 by Chef Laszlo

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés