Főzés 600 mérföldes sebességgel

Főzés 600 mérföldes sebességgel - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Főzés 600 mérföldes sebességgel

A magán repülés persze hogy minden szakács vágya, de főzni akkor amikor 600 mérföldes sebességgel utazol, 40000 láb magasságban, meglehetősen próbára teheti a legjobban fűszerezett séfet is.

A következőkben lehetőségünk lesz arra hogy betekintsünk, miként győzhetjük le a repülőt a főzés csatájában.
A Jet gálya, ahogy minden repülő konyhája, rettentő pici és minden esetben árammal működik, mivel gáz nem használható. Az elektromos tuzhely mérete és teljesítménye nem megfelelő arra, hogy tökéletes sütés vagy pedig serpenyőben való pirítás történjen. Ebből következik, hogy ha az ötletes Séf tényleg el akarja kápráztatni a "közönséget" akkor azzal kezdje a kalandot, hogy olyan menüt állítson össze ami könnyít a cirkuszi mutatványba illő feladaton. Nálam úgy muködik a legjobban, hogy az indulás előtt elvégzem az előkészítés legnagyobb részét, így a repülés közben szinte csak a tálalást csinálom. Nem adom meg az esélyt a turbulenciáknak és a leveseket kihagyom, (szerintem ezt mondanom sem kell ). A hideg tároló helyiségek picik és a turbulencia miatt a nyersanyagok könnyen vándorolnak, ezért a legjobb ötlet, ha mindent amit csak lehet ziploc-ba (zipzáros zacskó) tárolunk. Ételek, mint például saláták könnyedén keverhetők össze zacskóban is, így elkerüljük a kényelmetlenséget a hatalmas keverőtálakkal.  Igazi paraszttál, Sió kenyér és egy üveg gyöngyöző tiszai fehér lenne a legmegfelelőbb egy laza ebédre. Viszont, a kaliforniai szakács a szalonnából sem kapja az igazi magyart és az ízletes parasztkolbászt sem tudja leakasztani a szomszéd füstölőjéről, de a sajtokkal azért tud apró csodákat tenni. A Jet-en való szolgálat a legmegfelelőbb alkalom arra hogy felvonultassam a legritkább europai fajtákat. Sainte - Maure, Port Salut, Mahon a Spanyoloktól, Brie De Meaux Rouzaire.. mind kitűnő pezsgővel. Sőt! Szinte csak azzal. Az előzőekben felsorolt sajtok kilónkénti ára meghaladja a 30 amerikai dollárt, épp ezért mindig nagy sikert vált ki egy szép sajttál..
Nincsenek mélyhűtő szekrények, az összes hidegentartó naturálisan kintről kapja a hideg levegőt. Tartsuk ezt szem előtt amikor mélyhűtött árut viszünk az útra. Sorbét és jégkrémet is hidegentartó edényben szárazjéggel tároljuk. 
Száraz ételek mint kenyér és tortilla hamarabb kiszáradnak az állandó száraz levegő miatt, ezért szorossan csomagoljuk be azokat fóliába. A kenyeret tálalás előtt betehetjük a sütőbe hogy ropogós legyen. A konyha az új Jet-eken már kényelmesebbnek mondható. Legyen az 747-es vagy Gulfstream G5 konyhája majdnem minden esetben sütővel is felszereltek, mégis legyünk készek bármilyen sütő problémára és ne felejtsük! Ha véletlenül az ételt leégetjük az nagyon komoly problémákat okozhat a magasságban. A konyha biztonságos üzemeltetése a legfontosabb. Hallottam már olyan szakácsról aki bentfelejtette a popcorn-ot a microwawe sütőben, ami ugyan szerencsésen végződött, de a szagok maradandóak voltak. Legalábbis jó darabig...ja és nagy volt az ijedtség, mindenki összegyült és nagyokat nézett!
Semmi sem szomorúbb egy újramelegített rántottánál. Ésszerű tehát olyan reggelit készíteni ami minden esetben megállja a helyét. Quiche, spanyol tortilla vagy burrito megteszi. A porciók minden esetben picik legyenek, hiszen mindenki ül a repülés legnagyobb részében, kínáljunk sok friss gyümölcsöt és cruditét. Érthető okoból kerüljük a babot és más fűszeres ételeket. Pezsgővel legyél felszerelve! A pezsgő, a Bloody Mary egy jókora kanál salsával kitűnő kényeztetés.
Hamar rájön az ember hogy a helyhiány okozza a legnagyobb problémát, és arra is, hogy az áramot csak korlátozva lehet használni. Hiányzik a (trash compactor ) szemétzúzó is és a szemét hamar felzsúfolódik. Az elektromos tűzhely (négy rózsás) körül hiányzik a védőrács, és a serpenyőt könnyedén a földön találhatjuk ha nem tudjuk elkapni időben.
A fentieket figyelembe véve mindenki boldogabban repül. Viszont a Jet és a Séf csatájában a Jet még így is gyakrabban kerül ki győztesen.

Chef Laszlo
Augusztus 21. 2007.
Santa Monica, CA

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés