Borkóstoló Herzog Báró pincéjében

Borkóstoló Herzog Báró pincéjében - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Májusi borkostoló Herzog Báró pincéjében (Oxnard California)

Nagy kincsre leltünk. Csak egy órányira az otthonunktól, Santa Monicától északra, a csodálatos Csendes Óceán partján, Oxnard-ban talalhatjuk az egyik legősibb ausztriai-magyar származásű Herzog Báró pincéjét. A pince vilaghírű az ízletes borairól és egyedülálló történelmi múlttal rendelkezik. A Herzog az egyik legősibb borkészítő család, gyökereit Philip Herzog-hoz vezethetjük vissza, aki több mint egy évszazada Szlovákiában már az Ausztriai-Magyar Monarchia idején Ferencz József Császárnak volt a borásza. A Császár annyira szerette Philip borait hogy honoráriumból Báróvá nevezte ki Őt. A Bárót az is különlegessé tette hogy készített kóser és nem kóser borokat is. A kóser borok egy elkülönített pincében készültek és az ízük rendkívül hasonlóak voltak a nem kóser borokéhoz. Elkeszítési módban nem volt sok különbség, viszont a kóser borokat csak a zsido sabbath (zsidó szombat) tiszteletben tartói kezelhették.
Herzog Báró A második világháború idején a család a nácik elöl bújdokolt, majd a Holokauszt követően a Báró unokája Eugene 1948-ban Amerikába menekítette a családot a Cseh Kommunista Rendszer elöl. Az oxnardi epermezőktől már messziről látható a hatalmas területen elhelyezkedő Herzog borgazdaság. A modern megjelenésű és berendezésű épületben még étterem is található, ahol az érdekes borkostoló menü mellett számos különlegesség is megtalálható. Joe Hurliman a borkészítő, húsz éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. A borokat magyar, francia és amerikai tölgyfa hordókban erjeszti. A borkostolás egy jókora "u" alkú pultnál történik.A csinos borszakértő hölgyek barátságosan válaszolnak bármilyen Herzoggel való kérdésre.Hat dollárért négy féle bort kostoltunk A 2004-es Chardonnay és a Lodi 2005-ös Zinfandel a könnyebb borok kedvelőinek való. Viszont az 2003-as Edna Valley Syrah kimondottan gazdag az ízekben. Az édeskés bor íze szederre, karamellás vaniliára, szine pedig tintára emlekesztető. Aztan jött a Clarksburgi Chenin Blanc 2004-es. Gyümölcsre emlékeztető desszert bor a 12.5%-os cukortartalmával! Mit is lehetne mondani? A Tokaji íz egyszerűen letagadathatlan! Kóstolva mézre, ananászra és narancsra emlékeztünk. Nagyon kedvező az ára is csupán 16 dollárért kínalják palackját. Kellemes hangulatban szopogattuk az édes borokat, amikor a mellettünk lévő társaság felfigyelt az akcentusunkra. Büszkén mondtuk is hogy magyarok vagyunk.Ők Oklahomából jöttek, és a vicces csevegés során kiderült hogy a Herzog Rizling sokkal ízletesebb és édesebb. A 2005-ös Montereyi Riesling-et kóstoltuk meg. Termesztése hasonló a Tokaji-hoz, szintén kesőn szüretelik. Íze mézre, aszalt barackra, ananászra és aszalt almára emlékeztet. Aztán megállapítottuk azt is hogy messze ez a legízletesebb édes bor amit valaha kóstoltunk itt Amerikában. Persze azt is hozzáfűztük hogy a Tokaji Eszencia sokkal jobb. A Herzog Rizling ára egy palack 19 dollár, amely nagyon elfogadható. Beszélgetésünkre a borszakértők is felfigyeltek. Újra kiderült hogy magyarok vagyunk és hogy kedvezzenek nekünk, elvittek minket egy bortúrára. A pincébe mélyebben betekinthettünk a borkészítés világába.Tölgyfa hordók mindenütt és egy pici palackozó üzem.Túravezetonk Lisa azt is elmondta hogy Herzognak vannak pincéi mindenfelé a világban, közöttük Franciaórszágban is. Felajánlotta, hogy borklubbtagok is lehetünk, ami többek között kedvezményes borvásárlásra is lehetőséget biztosít. Viszont nem sokáig lehetett titkolni hogy szakács vagyok. Lisa hamarosan átvitt minket az étterembe és bemutatott a főszakácsának, Todd Aaronnak. Számomra itt lett érdekes a dolog. Beszélgettünk a menün lévő ételek és a borok kapcsolatáról, a borban való párolasról. Például arról hogy van egy lazac ételük amit Chardoday-ban párolnak. Todd elmondta hogy majdnem minden ételbe használ valamilyen fajta bort és azt is, hogy a legnagyobb üzletet az hozza hogy van egy különleges menüje amiben minden egyes ételhez párosítja a hozzá illő bort.
Spenót salátához Rosét, bárány bordához 2003-as Lodi Zinfandelt kínál. Lisa és Todd is megállapította hogy milyen barátsagos emberek vagyunk. Mondtuk nekik, hogy igen a magyar nép nagyon kedves és sokat szeret inni. Szóval vigyázzanak mert visszajövünk és kiisszuk az összes magyar tölgyfa hordót.

 

 

 

 

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés