Az új Sonoma

Az új Sonoma - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Az új Sonoma - Borvidék San Fransisco mellett

Apró részletek

San Fransisco - BorvidékFinom szellő fuvallatától hullámzó lila levendulamezők, illatos mandulafák, szőlőlugassal befuttatott vendégváró borozók. Minha a távoli Provence hangulata érintene, pedig nem járunk olyan messze, csak Sonoma mesebeli kis falvaiban barangolunk. A táj páratlan szépségét úgy tudjuk a legjobban élvezni, ha aktívan fedezzük fel magunknak. Már javában dübörög a nyár, a kaliforniai Healdsburgban vagyunk. Ez a vibráló és gyorsan fejlődő kisváros helyi központja három kulcsfontosságú borvidéknek, a Russian River-, Dry Creek és az Alexander Valley-nek.

Sonoma San Franciscotól  csak egy óra autóút. Napától közvetlen nyugatra helyezkedik el. E csodálatos vidék tradicionális mekkája a borkedvelő turistáknak. Fehérre meszelt, tornácos házak sorakoznak a kacskaringós utakon, a völgyet körülölelő szőlődombokon apró présházak, borospincék, autentikus éttermek -finom ételekkel, hangulatos fogadók, barátságos vendéglátással hirdetik a bor kultuszát.

Borvidék San Fransisco

A folyó széles kanyarulataiban fekvő tájat akár egy nap alatt is be lehet járni. Sonoma egy rendkívül különleges hely. Healdsburg település önmagában is bájos és egyben ellenálhatatlan. A város közepén helyezkedő főtér és környéke tökéletese régi amerikai kisváros hangulatát kelti. Ezt csak fokozza a már csak cowboy filmeken látható fapadlós utcák, és a csodálatos szőlőbirtokok, csábító borkostolók. Healdsburg bizalmas, falusias szomszédja Dry Creek Valley, világszerte jól ismert minőségi Zinfandeljéről.
A másik szomszéd a terjedelmes Alexander Valley az elegáns Cabernet hazája, és a nedves, gyakran ködös Russian River Valley, tökéletes adottságú hely, ahol a Pinot Noir és a Chardonnay növekszik, hogy örömünket szolgálhassa. A három borvidék összesen 38 ezer acre (kb. 15 ezer hektár) -on terül el. Russian River a legnagyobb és az óceánnak köszönhetően a leghűvösebb is. Healdsburg városból dél-nyugati irányba hajtva, elhaladunk a leghíresebb sonomai borpincék, többek között a Rochioli, a Williams Selyem és a Gary Farrell mellett. Aztán betérhetünk a Korbelt történelmi pezsgős bor házba, ami a legfelkapottabb turisztikai célpont a vidéken. Felfedezhetünk sok kisebb pincét isBorvidék San Fransisco. A képen látható Hartford, Pellegrini, De Loach és Dutton-Goldfield családi borászatot, ahol pinot noirt a hordóból kóstolhatjuk. Bárki aki ivott már egy Chardonnay-t a Marcassi borászattól, egy Pinot Martinellit Blue Slide Ridgetől, vagy egy Sidurit a Hirsch pincétől, bizonyíthatja azt tényt, hogy manapság a Sonoma partvidék termeli a legimpozánsabb Chardonnay-t és Pinot Noir-t Kaliforniában. A jó bor és az értékes terület számos új potenciális termelőt invitál a környékre. Ők többnyire a bevált minőség bajnokait próbálják követni, úgy mint Helen Turley-t, aki 1991-ben kezdte ültetni a hires Marcassin borászatot ellátó szőlőtőkéket. Előtte a terület "terra incognita"  az ismeretlen, senki földje volt-. A tájegység népszerűségét az is fokozza, hogy ez a terület tekinthető az amerikai bortelmelés szülőföldjének. (orosz gyarmatosok 1812-ben, Fort Rossban ültették az első szőlőtőkéket, több mint egy évtizeddel megelőzve a Spanyol katolikus papokat. 1980-tól számíthatjuk a modern korszakot, melynek úttörői Mick Bohan és David Hirsch voltak.)
Két évtizeddel később a terület borászatokkal népesült be. A kisvárosokban sikkes butikok, előkelő antik kereskedések nyíltak. Nekünk a nyüzsgő hangulatú Healdsburg tetszett a legjobban. A főtéren 14 borkostoló helyet számoltunk meg, a kínálat szélesebb körű nem is lehetne. Vannak a nagyok, mint például Kendall-Jackson és a kisebbek mint Tandem vagy Thumbprint Cellars.
Az egyik legnagyobb rendezvény a térségben a "Russian River Barrel Tasting" hordó kóstoló, amit minden márciusban tartanak. Ilyenkor ezernyi auto cirkál a kacskaringós utakon. A világ minden tájáról jönnek borkedvelők és az ínyencek, hogy szippantsanak a több mint 200 borpince kínálatából. Az egész napos barangolás után mi is megéheztünk, és Cyrus nevezetű étterembe tértünk be. Nem véletlenül, ugyanis a hellyel már régóta szemeztem. A séf Charlie Palmer elég híresnek számít, Las Vegasban, vezette az ugyancsak befutott konyháját. Aureole-t. Pazar "prix-fixe" menü-t fogyasztottunk, amit a helyi Pinot Noir-val öblítettünk.
Sonoma gyarapszik, image nő, és a legrosszabb ellensége a keleti szomszédja Napa Valley. A két borvidék megosztja a megye határt, és a gazdag borászati kultuszt is.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés