Recept varázs 59.

Recept varázs 59. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gyomorkeserűk 2. rész - Zöldfűszeres juhtúróval töltött rántott  pulykamell recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm Önöket! A magyar kultúrában mindig is nagy jelentőség jutott az alkoholfogyasztás tradícióijának, melyet bár egész évben éltetnek a szeszek kedvelői, az ünnepek tájékán mégis egyenesen virágzásnak indul! Az alkohol része a vidámságnak, mulatozásnak, ám egészségvédő szerepe is lehet. Gondoljunk csak a vörösbor áldásos hatására, a vérképzésre, mely egyesek szerint a hosszú élet titka. Megemlíthetjük azonban a pálinkát is, mely a legmakacsabb gyomorbántalmakat is seperc alatt rendbe rakja, csakúgy, mint a gyógynövényekben gazdag gyomorkeserű. Az érzést alighanem mindenki ismeri. Degeszre tömve ülünk egy hosszú, túlságosan is kiadós étkezés után. Majd’ kipukkadunk, szemünket könyörgően a házigazdára, vagy a pincére vetjük, segítségért! És a segítség érkezik is: jégbe hűtve, komor feketén, mindentudóan. A gyomorkeserű. A megmentő. Évszázadok óta hű társunk.  Búzás Zsuzanna ezúttal a kissé keserédes, de annál bódítóbb világot mutatja be most Önöknek. Illés Németh István, az Illés Panzió, Stüszi Vadász Étterem tulajdonosa pedig igazi könnyű, nyári ízvilágú, különleges zöldfűszerrel átitatott pulykamellel rukkol elő, amely biztosan nem üli majd meg senki gyomrát.

Receptvarázs 59. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Sokan ellene vannak az alkoholfogyasztásnak. Ami maximálisan érthető. Mégis a teljes absztinencia célszerűsége erősen megkérdőjelezhető a modern gyógyászati adatok tükrében. A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel és a természetes növényi kivonatokkal. Nagyapáink idején még sokkal általánosabb szokás volt, egy kiadós étkezés után egy kis kupica gyomorkeserűt lehajtani. Valamikor sok házi recept is közkézen forgott, amikhez a különféle emésztést segítő, epehajtó hatású gyógyfüveket használták. Étkezést követően például egy fél kupica gyomorkeserű sokkal jótékonyabb a szervezet működését tekintve, mint a kávé. Egy csésze fekete nagyobb terhet ró ugyanis a májra, mint egy kis gyomorkeserű. További pozitívum a mértékletes alkoholfogyasztás mellett, hogy némi finom bor vagy sör biológiailag élő anyagokban, enzimekben bővelkedik. Ezért sokkal egészségesebb például a szénsavas üdítőitaloknál, kólánál vagy Fantánál. A keserűk igen nagy változatosságot mutatnak. A legenyhébb Camparitól, amelyet akár önállóan, más italokkal megegyező mennyiségben lehet fogyasztani, egészen azokig a keserűkig, amelyekből csupán néhány csöppnyit használnak, más italok ízesítésére.  Ezekből kaphatunk most egy kis ízelítőt.
A megrögzött vegetáriánusok valószínűleg vitatkoznának azzal a kijelentéssel, hogy a hús és a tojás az egyik legfontosabb fehérjeforrása az emberi étrendnek, de ezt nem mi mondjuk, hanem a táplálkozástudományi szakemberek. Elsősorban a húsban található izomállománynak köszönhető a magas fehérjetartalom, amely a mindennapi életvitelünk közben elhasznált fehérjék legtermészetesebb pótlója. A húsban található zsírnak is fontos szerepe van: ez a fő forrása az izommunkáknak és testünk hőtermelésének. Azt azonban leszögezhetjük, hogy a mértéktelen húsfogyasztás – hasonlatosan bármilyen egyéb túlzásba vitt élelmiszer fogyasztásához – az emberi szervezet számára káros hatású. Magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri betegségek, köszvény és elhízás kialakulásához vezethet. Ugyanakkor a helyes mértékben fogyasztott húsok a már említett fehérje és zsír mellett roppant fontos vitamin- és ásványianyag-források is, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Illés Németh István, ezúttal nem vadhús, hanem egy házi szárnyas recepttel járul hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Sőt a most készülő pulykahús kifejezetten egészséges a húsfajták között. Sok fehérjét, B vitamint, vasat, káliumot, magnéziumot tartalmaz, gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban. A pulykamell-amelyet zöldfűszerrel és juhtúróval gazdagít- kifejezetten alacsony zsírtartalmú, kalóriaszegény, így (bőr nélkül) diétás táplálkozásban is használható.

Tudták, hogy Olaszország a világ keserűlikőr fővárosa, évi tízmillió palackos fogyasztással? 300 különböző ilyen italt találtak fel itt, ami talán nem is csoda, ha a végeérhetetlen olasz lakomák hosszasan sorjázó fogásaira gondolunk. A keserű a négy alapíz közül az utolsó, amelyet az ember felcseperedése során megtanul beazonosítani.  A keserű íz és az egészség közötti kapcsolat egyértelmű. Elég csak arra utalni, hogy a kinint tartalmazó tonik az egyik legfontosabb gyógyszer volt évszázadokon keresztül, de gyakorlatilag minden más gyógyhatású készítmény is alapállásból kesernyés. Érdekes módon a „gyomorkeserű” kategóriába besorolható italok között a keserű ízen kívül nem sok közös van. A készítési eljárások végletesen eltérhetnek egymástól, de ami általában mindre igaz: a hozzávalók listája rendszerint igen hosszú, és általában generációk óta féltve őrzött titkoknak számítanak. Eredetileg a legtöbbet tisztán fogyasztották, hiszen hagyományosan kanalas orvosságként alakultak ki. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés