Recept varázs 52.

Recept varázs 52. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Szüreti népszokások és ételek - Horgosi Szüreti Fesztivál - Szegedi Paprikafesztivál

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm Önöket! Talán nincs nemzeti himnusz a világon, a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot. Akkor most sírva vigadunk, hiszen kezdődik a szüret. Köztudott, hogy a szőlőfajták különböző időpontokban érik el a teljes érés állapotát. A Csaba gyöngyét, pl.: már július végén lehet szedni, a Szőlőskertek királynőjét augusztusban, a Leánykát, az Ezerjót szeptemberben, a Kövidinka és az Izsáki sárfehér szüretideje pedig október végén van. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa elmeséli, hogy régen a fárasztó munka után kijárt a mulatság, melyet tréfás versengésekkel színesítettek. Kiderül az is, hogyan játszották az úgynevezett csőszjátékot. Ellátogatunk a határon túlra, Horgosra, ahol szüreti fesztivállal tisztelegtek az isteni nedű előtt. Végül a szőlő mellett a paprikának is hódolhatunk, mert ha fesztiválból nem volt elég, akkor jöjjön egy kis Paprikashow, méghozzá egyenesen Szegedről, ahol még Benke Laci bácsi is megfordult és nekünk is elárult pár titkot a paprikás ételekkel kapcsolatban.

Receptvarázs 52. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

A szőlő és a bor már a rómaiak óta mindennapos része volt a magyarok életének. A különböző szőlőtermelő vidékek sajátos karakterrel bírnak. Egy borospince előtt múlatva időnket az összes érzékszervünknek gyönyörűséget szerezhetünk, hiszen a borok jó zamata az adott táj szépségével párosul. A poháron átnézve még kékebb a tó, még zöldebbek a szőlőhegyek és még szebbek a fehér falú présházak és a hegyek lábához húzódó kis falvak. A bornak egyre több esemény, fesztivál, borünnep igyekszik rangot adni, és egyben kínál kitűnő szórakozást, kikapcsolódást a vendégeknek. Rendszeresek a „borhetek” és a különböző szüreti mulatságok. Márton napkor újbor-kóstolókat tartanak, de a Vince napi bor-ünnepek is egyre több érdeklődőt vonzanak. Barta László ezúttal a szép régi magyar szüreti népszokásokról emlékezik meg.
Az ősz eleje az igazi magyar vigadalom és a persze betakarítás ideje. Egy országra kiterjedő több száz éves hagyományt követve évről évre ilyenkor jön el a szüreti mulatságok, azaz a szüreti fesztiválok ideje. Lehet, hogy a fesztivál szót hallva nem elsőre a szüret jut eszünkbe, de nem tagadhatjuk, hogy egy-egy igazán jeles borvidéken hamisítatlan fesztiválhangulat uralkodik e tájt, és bizony a térségek apraja nagyja jelen van és kiveszi a részét a mulatozásból. A határmenti Horgoson szeptember végén tisztelegtek különböző rendezvényekkel a szőlő és a belőle készülői isteni nedű előtt, így a bor rajongói és szakértői bőven találhattak maguknak kikapcsolódást. A fesztiválhoz más hagyományőrző, népzenei és szórakoztató programok is társultak. A bor és mustivó verseny mellett őzpörkölt főzésben mérhették össze tudásukat a résztvevők, még Rúzsa Magdi is ellátogatott a jeles eseményre.

Még maradhatunk a fesztiváli hangulatban, de térjünk vissza Szegedre! Három nap erejéig megelevenedett az egykori paprika piac a városban. A Csongrád Megyei Paprikasó a magyar konyha máig legnépszerűbb fűszerére, illetve a növényt termelő gazdákra hívja fel immár harmadik éve a közvélemény figyelmét. A több mint 250 éves szegedi fűszerpaprika nemcsak a városnak és Szent-Györgyi Albertnak hozott hírnevet, de a helyieknek is megélhetést nyújtott. Manapság azonban már az olcsóbb import termékek kiszorítják a magyar árut a hazai boltok polcairól.  Az elmúlt 8 év alatt megtízszereződött a behozott paprika mennyisége és negyedére csökkent a hazai őrlemény előállítása. Kalocsa és Szeged környékén hat-nyolcezer ember vesztette el megélhetését, az ország pedig évente öt-hatmilliárd forinttal lett szegényebb.  A Paprikasóra látogatók megkóstolhatták a dél-alföldi gazdák által termesztett ízes magyar paprikakülönlegességeket, sőt Benke Laci bácsi mesterfogásait is elleshették.

A borongós, sötét, hideg napokon mi más deríthet minket jobb kedvre, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat is. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok! 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés