Recept varázs 48.

Recept varázs 48. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Móra Ferenc és a gasztronómia - Csongrádi töltött szűzpecsenye tésztába csomagolva recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm Önöket! Ezúttal Móra Ferenc gasztronómiához fűződő viszonyáról tudhatunk meg többet. Az író bár tisztában, volt vele, hogy egy szakácskönyv megírása akkoriban biztos megélhetést nyújthat a családjának, mégsem pazarolta erre tehetségét. Felesége viszont elismert háziasszony hírében állott, így mikor kiadták receptjeinek gyűjteményét, az nagy sikert aratott. És ha már a hölgyeknél tartunk, Frank Sándor csongrádi töltött szüzet mutat be műsorunkban. Ha most fel is csillant férfi nézőink szeme, el is kell szomorítanom őket. Mesterszakácsunk az igen alacsony zsírtartalmú szűzpecsenyével rukkol elő és bolondítja meg a húst a legkülönbözőbb módokon. Kolbászhússal, libamájjal és húsos szalonnával ízesíti, majd mindezt tésztába csomagolja. Tehát orgiából így sem lesz hiány, már ami az ízeket illeti.

Receptvarázs 48. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Régi idők nagyjainak feleségeiről, nemcsak a históriás és irodalomkönyvekben lehet olvasni, némelyikük oly maradandót alkotott a konyhában, hogy nevük beíródott a gasztronómia történelmébe is. Mátyás király hitvese, Beatrix például a nyugati, elsősorban az olasz ízléshez igazodó új étkezési és borfogyasztási szokásokat alakított ki az országban. Saját konyhát tartott fenn a királyi konyha mellett, ahonnan nápolyi receptek alapján készített ételek és cukrászsütemények kerültek ki, melyek szépsége néha a szobrászi alkotásokéval vetekedett. De a XIX-XX. század népszerű magyarjainak asszonyai között is találunk tucatjával híres séfeket. Jókai felesége, Laborfalvy Róza, a gyönyörű, ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mellett; aszalt szilvás orjalevese nagy népszerűségnek örvendett vendégei körében. Az író Molnár Ferenc oldalbordája, Fedák Sári színésznő nevét dicséri a Fedák-lepény és a Fedák-torta. Vagy itt van például Móra Ferenc felesége Walleshausen Ilona, aki sokak által elismert háziasszony volt. Előfordult, hogy nagyobb ünnepen harmincnál is több étele került egyszerre az asztalra. Szakácskönyvet is kiadott, jóízű és könnyen elkészíthető ételeinek leírásával pedig óriási sikert aratott.
Frank Sándor a sertéshús legnemesebb részéből, sokak szerint a legjobb falatból készít igazi pikáns ételt. A szűzpecsenye jól elkészítve finom és szaftos, de könnyen lehet a legnemesebb részből fűrészpor szárazságú, ehetetlen fogás. Ha kirántjuk, nehéz elhibázni, süthetjük egyben vagy felszeletelve, kezdő szakácsok valami tejszínes raguval viríthatnak vele, később viszont ne bohóckodjanak ilyenekkel, hanem töltsék meg. Mesterszakácsunk ezúttal húst tölt a húsba, pontosabban kolbászt tömköd a szűzbe. Ezután a rettentően zavarba ejtő mondat után jöjjön a töltéshez szükséges néhány gyakorlati fogás. A húst legegyszerűbb a hentesnél felszúratni, de egy hosszú késsel nem ügy otthon sem. Lehártyázni azonban biztosan nem fogják, akármilyen szépen is nézünk. Ha nem kolbásszal illetjük, tölthetjük szinte akármivel, ennek csak a fantáziánk szabhat határt. A pirosra sült szűzpecsenye látványnak sem utolsó, ráadásul tud még valamit, amit kevesen: hidegen is kiváló étel, ezért szerepel szinte mindig a hidegtálakon.

Remélem, a töltött szűz felcsigázta érdeklődésüket és gyomornedveiket is! A húst lassan, élvezettel fogyasszák, engedjék, hogy a pecsenyehús, a töltelék és a bacon szalonna hármasa átjárja az ízlelőbimbóikat! Bár a világ üteme egyre gyorsul, de ne feledjük minden étkezés ünnepi, ha időt szánunk rá. Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a művészet édesíti meg, és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni, és élvezet elfogyasztani. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok! 

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés