Recept varázs 36.

Recept varázs 36. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Újházi Ede színművész és a róla elnevezett Újházi tyúkhúsleves - Almás-sajtos jércemell petrezselymes burgonyával recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Emlékeznek ki az a magyar színész, akiről fröccsöt neveztek el? Ittak már bort kovászos uborka jégbehűtött levével? Nos igen, ez nem más, mint az Újházy fröccs! És ki ne ismerné Újházy Edéről elnevezett tyúkhúslevest! Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa most elmeséli, mitől is állította talpra a beteget ez a leves. Nagy Endre, író így fogalmazott készítésének titkáról: Vén kakasok kellenek ehhez a leveshez, amelynek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlik össze. Három napig egyfolytában kell főniök, amíg belemállnak a levesbe, és eggyé főnek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Ígérem a főmenü elkészítése nem telik majd 3 napba! Frank Sándor mesterszakács ismét egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomsággal készül, almás sajtos jércemellel vendégeli meg Önöket.

Egy étel, amit mindenki ismer és szeret, és szinte mindenki tudja, hogy Újházi Ede színművészhez köthető - ez az Újházi tyúkhúsleves, amiben csak a "tyúk" nem stimmel…. Nagy Endre, író leírását erősíti meg Magyar Elek híres ínyesmester szakácskönyve is, melynek 1932-es első kiadásának Ujházi levesében szintén kakas szerepel, sok taréjjal, viszont ő marhafartőt és csontot is főz bele, amiről se Krúdy, se Nagy Endre nem tesz említést. Erre a levesre is igaz lehet a mondás: Ahány ház, annyi szokás. Barta László elbeszéléséből az is kiderül, hogy Újházy Ede legalább olyan otthonosan mozgott a korabeli vendéglátóhelyek konyháiban, mint a színpadon.
Ebben az influenzás időszakban mindenkinek ajánlott egy jó forró Újházy tyúkhúsleves! Nem hiába mondta Móricz Zsigmond azt, hogy „Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi." Frank Sándor, mesterszakács következő menüje, ha nem is az örök élet titkát rejti, de akár a reformkonyha egyik ízletes remeke is lehetne, hiszen egészséges alapanyagokat használ receptjéhez. A természetes táplálkozás kinek-kinek hitvallás, életforma, gyógyír vagy csak változatosság. A változatosság, pedig mint tudjuk, gyönyörködtet. A vitamindús étkezésre pedig szükség is van a tavaszi fáradtság ellen. A koleszterinmentes jércemellet ezúttal almával, sajttal ízesíti, sőt még a télből visszamaradt gyümölcsöket is felhasználja hozzá, vitamindús kiwivel és mandarinnal fokozza az ízhatást.

A tavasz a böjtök és a tisztító kúrák ideje. Kerüljük a nehéz, savanyú, zsíros és édes ételeket. A tavaszi fáradtság ellen többféleképpen lehet védekezni. Azonban nem elegendő, ha az ember bőszen elkezd vitaminokat szedni, kiegyensúlyozott étkezés is szükséges. Ilyenkor hús helyett sok halat kell fogyasztani, olajban sütés helyett grillezve, párolva vagy fóliában elkészítve. Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményt ajánlott enni rengeteg gyümölccsel, zöldséggel. Mindezt kiegészíti a fokozott folyadék-fogyasztás.

Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa Mikszáth Kálmán karcolatai között kolbászol, vagyis utánajár vajon a Nagy Palóc tartott-e böjtöt vagy a róla elnevezett Palócleves, milyen hatással lehet a tavaszi fáradtságra. Műveiben felfedezhető-e bármi nyoma az egészséges táplálkozásnak, bár gyanús, hogy sosem hallottam a Mikszáth-féle Update-ről. Frank Sándor, mesterszakács azonban már javában érzi a tavaszt, így egy rakás friss zöldséget használ köretnek a báránycomb filéhez. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok! 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés