Recept varázs 21.

Recept varázs 21. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Pablo Ruiz Picasso  - Parajos penne mozzarella sajttal recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket a Szent Márton borszaküzletből! A táplálkozás létfontosságú. Ez vitathatatlan. Ezen kívül csak egyetlen olyan tevékenységet végzünk, ami az étkezéshez hasonlóan fontos mind saját életünkre nézve, mind pedig fajunk fenntartása érdekében, ez pedig nem más, mint a szex. Ez a két cselekmény mégis meglehetősen különbözik egymástól. Szexuális szokásainkban sokkal közelebb állunk az állatvilághoz, mint táplálkozásunk terén. Étkezési szokásainkban azonban ősidők óta nem csak az ösztöneinket követjük. Ha csak a túlélés szemszögéből nézzük, minden ember, bárhol éljen, ehetné ugyanazt az ételt. De valamiért a különböző származású emberek nagyon is különböző módon esznek.
Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosának elbeszéléséből kiderül, hogy a spanyol festő, Picasso életében hogyan párosul ez a két létfontosságú dolog. Hiszen enni és kimondottan élvezni az életet nála kevesen tudták jobban. És, hogy éhen ne haljunk, Frank Sándor mesterszakács egy újabb specialitással és mediterrán ízekkel gerjeszti fel táplálkozási ösztöneinket, parajos pennét készít mozzarella sajttal.

Picasso csodaember vagy inkább embercsoda volt, amilyet a történelem legfeljebb egyszer produkál minden száz évben. Mintegy 160 cm magassága ellenére is óriás volt. Igen. Különleges vitalitása és intelligenciája, karizmatikus egyénisége tette azzá. Úgy élt, ahogy élni akart, azt festette, amit csak ő látott - az emberiség két arcát. Volt minden: nagyon szegény, szegény, gazdag és nagyon gazdag. Mi volt a titka? Főúrian szegény; nagyvonalúan arcátlan; fájdalmasan vidám - igazi szélsőséges spanyol, igencsak exhibicionista, és sugárzóan emberi. Nem tudott élni szerelem nélkül. Az igazi, a mindent elsöprő, legnagyobb szerelme, a festészet volt.
Picasso-ról rengeteg legenda kering, azonban mindegyik megegyezik abban, hogy élni, enni és kimondottan élvezni az életet nála kevesen tudták jobban. Ezt ugyan a szóbeszéd szerint néhány vendéglő tulajdonosa nehezményezte, némely zajosabbra sikeredett kicsapongása esetén. A többség azonban örült, mert ahol Picasso megjelent, ott emelkedett a fogyasztás és a hangulat. És alkalmanként megszületett egy-két sajátságos, szürrealista gasztronómiai műremek.
Mediterrán ételek garmadát készítettük már előadásaink során, többnyire halból. Mesterszakácsunk ismét a narancsvidék szerelmeseinek kedvez, ám ezúttal olaszos pennét főz parajos mártással, a tészta ízét pedig mozzarella sajttal teszi pikánsabbá. A parajos mártás emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása, ha nem is vetekszik a halhúséval, de megközelíti azt. Bár vannak téves elképzelések a spenót mesebeli erejéről. „Szuperegészséges" tévhitét elsősorban Popeynek, a népszerű rajzfilmfigurának köszönhette.
Ám a közhiedelemmel ellentétben a paraj nem különösebben jó vasforrás. Viszont fontos szerepet játszott régen a népi gyógyászatban. Ajánlották például magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben is bátran fogyasztható.

Következő műsorunkban Barta László az erdélyi ételek világába kalauzol el bennünket. Erdélyt mindannyian ismerjük. Vagy talán csak ismerni véljük, hiszen olyan közel áll hozzánk? Mindenesetre mindannyian szeretjük. Vagy csak hisszük, hogy szeretjük, mert úgy érezzük, hogy a miénk? Egy biztos, kíváncsiak vagyunk rá! Lehet a történelmén töprengeni, beszélgetni az ott élőkkel vagy végigkóstolni az országot és leülni az asztalukhoz. Egy hely, ahol már-már archaikus a vendégszeretet. Frank Sándor rozmaringos puliszkával tálalt bárány kotlett-je ezt a hagyományt kelti életre.
Az erdélyi konyha ízeinek, zamatainak egyedülálló varázsát az élteti, hogy soha nem szakadt el a természettől. A rét fűszernövényeivel gazdagított levesek, a pergetett mézzel készült tészták, az erdők gombáival ízesített készételek, az ezer ízű mártások minden cseppje üzenet a földtől, a széltől, a fenyvesek illatától és a napsugártól. Az erdélyi konyha vegyes, mint a népek, amelyek lakták, mint a történelem, mint az élmények, amelyekkel ma találkozunk, és mint az érzelmek, amelyekkel hazatérünk. Egyszerű és őszinte, szegény és becsületes, hagyományos, és ki tudja, milyen lesz jövője. Remélem, felkeltettem érdeklődésüket és legközelebb is velünk tartanak! További ízes szép estét kívánok! 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés