Recept varázs 17.

Recept varázs 17. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Petőfi Sándor kedvelt ételei - Káposztás harcsa cserép csuporban recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A Receptvarázsban ezúttal Petőfi Sándor nyomába eredünk és kiderítjük, vajon a költő az ínyenc művészemberek közé tartozott-e hajdanán. Barta László, az Algyői halászcsárda tulajdonosa elmeséli, hogy annak ellenére, hogy számos versében van említés ételről, italról, Petőfi Sándor a főzőkanál helyett mégis inkább a tollat forgatta szívesebben. Líránk és szabadságharcunk lánglelkű költőjéről sokan és sok helyen jegyezték fel, hogy az egyszerű, inkább népies ételeket kedvelte. Kedvenc eledele a gulyás és a túrós csusza volt. Sokszor még reggelire is gulyást főzetett. Frank Sándor, mesterszakács kapros káposztás harcsája bizonyára ínyére való fogás lenne a nap bármely szakában. A készételt régiesen cserépcsuporban és vele sült kenyértésztával tálalják. Akkor, nincs más hátra, minthogy „beforduljunk a konyhára”!

Petőfi Sándor a magyar nemzet közös emlékezete számára valóban nem egyszerűen egy költő a sok közül, még csak nem is egy a legjelentősebbek közül, hanem ő A KÖLTŐ. Az ő verseit ismerik legtöbben, az ő életéről szokás a legtöbbet tudni, róla született a legtöbb legenda, az ő alakját örökítették meg legtöbbször. Sokan mégsem tudjuk, vajon mit evett legszívesebben talán éppen Júliája főztjét? Számos versében van említés ételekről, italokról, de leginkább a magyar vendéglátást véleményezte. Nem éppen szívderítő sorokkal emlékezett meg a vidéki kocsmárosokról. Szerinte a magyar vendéglátós restell szolgálni. Úgy gondolom ehhez Barta Lászlónak, az Algyői halászcsárda tulajdonosának is lenne egy -két szava… Érdekes a költő leírásaiból megfigyelni, mennyit változott 150 év alatt ez a szakma, szolgáltatás. Barta László elbeszéléséből kiderül, hogy a költő leginkább a cigány muzsika miatt látogatta ezen vendéglátóegységeket. Vajon a költő mit rendelt, mikor betért egy-egy pusztai csárdába vagy ő maga ragadott fakanalat és ugyanazzal a szenvedéllyel forgatta, mint pennáját a tintával áztatott papíron?
Régi idők szakácskönyveit lapozgatva az embert megérinti az adott kor varázsa, és rájön, hogy egy igazi szakácskönyv jóval több, mint receptek gyűjteménye: kiolvasható belőle történelem, földrajz, élővilág, orvoslás, művészet. Mátyás király idejéből származnak a legkorábbi magyar étkezést bemutató gasztronómiai beszámolók. Állítólag Mátyás személyesen is benézett a konyhába, kedvenc ételeit megkóstolta, és véleményt mondott a fűszerezésről. Az elkövetkezendő évszázadok étkezéséről nem sok feljegyzés maradt, ezért ugorjunk egy nagyot az időben és nézzük meg, hogy a XIX-XX. század népszerű magyarjai milyen ételekért lelkesedtek. A nagy mesélőnek, Jókai Mórnak kedvence a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült leves volt. Déryné, a híres színésznő naplójában részletesen megemlékezik arról a kulináris élvezetről, amikor először kóstolta a kolozsvári káposztát. Krúdy Gyula, aki igazi ínyenc volt, regényeiben is nagy figyelmet szentel ételnek-italnak és tűnődve elmélkedik a különböző fogások élvezetéről. Legnevesebb magyar költőink egyikének, Petőfi Sándornak kedvencei a hagyományos ételek: a túrós csusza, és a finom pecsenyehúsok voltak. Frank Sándor kapros káposztás harcsája nagy magyarjaink vérévé válna, mesterszakácsunkról ódákat zengtek volna a tollforgatók. Bár nem kizárt, hogy ínycsiklandó alkotásaival akár még a történelemkönyvekbe is bekerülhet. A hazai vizek egyik legnagyobb ragadozója, a harcsa remekül illeszkedik az egészséges étrendbe. A harcsahúst minden esetben érdemes alaposan besózni, és felhasználás előtt legalább fél órát pihentetni. A sovány, de tápanyagokban gazdag hal húsát számos módon el lehet készíteni, nemcsak halászlé, de ízletes pörkölt vagy paprikás is készíthető. Frank Sándor a halhús elkészítésének egy újabb, különleges ízvilágába csalogat bennünket.

Következő műsorunkban Barta László a legrégebbi tartósítási illetve az ízesítési eljárások egyikéről, a füstölésről mesél. Sokan azt gondolják, füstölni csak egyféleképpen lehet. Pedig nem mindegy, hogy mennyi ideig, milyen fával és hőfokon füstölünk. Nem hiába mondják, ahány ház, annyi sonka! De legközelebb arra is választ kaphatunk, vajon egészséges-e a füstölt hús? Hiszen ebben a kérdésben sok tévhit kering. Frank Sándor is füstöl, persze nem mérgében, következő adásunkban, tejfölös raguban pácolt báránycombot grillez zöldségekkel. Most már én is elfüstölök… Köszönöm hogy velünk tartottak, minden hétfő este fél 9-től ismét várom önöket itt a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés