Recept varázs 1.

Recept varázs 1. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Halételek, halfőzés - Haltepertő recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A Telin TV hetedik éve sugározza nagy sikerrel a Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazint, amelyben ez idő alatt közel 100 étel elkészítését mutattuk be. Nézőink visszajelzéseiből kiderült, hogy ezek receptjeit, elkészítési módját nem minden alkalommal sikerült feljegyezni, megjegyezni, nem beszélve arról hogy ez idő alatt háziasszony generáció született és ahogy szokták mondani az újszülöttnek minden vicc új. Én is most csöppentem bele ebbe a szerepkörbe és igazán sok hasznát veszem ennek a műsornak, na meg persze a férjem.(Ilyen „kis személyes” lehet benne?) Ezért is gondoltunk arra, hogy a legjobb recepteket ismét elővesszük és újra bemutatjuk itt a Receptvarázsban, persze aktualizálva és kibővítve az egészséges életmódra és táplálkozásra vonatkozó információkkal. Persze újdonságokkal is szolgálunk nézőinknek, hiszen rövidesen egy Balaton Tapolcai mesterszakács receptjei is helyet kapnak műsorunkban. A receptvarázs ezentúl minden hétfő este 9 órától látható a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. Ezen felül pedig adásaink során játszhatnak is velünk, hogy mi lesz ennek a tétje, az is hamarosan kiderül. Mai első adásunkban halételekről lesz szó és hogy miért pont a hal, azt rövidesen megtudhatják.
Már javában tart a húsvétot megelőző böjti időszak. Ebben a 40 napban egyébként senkinek nem árt egy kis önmegtartóztatást gyakorolni. Biztosan csodálkoznak, hogy éppen egy főzőműsor legelső adásában az önfegyelemről és az éhezésről papolok, de nem hiába találták ki őseink a böjtölést. Ez a szokás közelebb visz bennünket a test, a szellem és a lélek egységének teljes megismeréséhez. A IV. századtól kezdve terjedt el az a szokás, hogy a Húsvéti nagy ünnepre 40 napos böjttel készültek; így hamvazószerdától húsvét vasárnapig tart ez az időszak. Az evangéliumok leírása szerint Jézus 40 napig böjtölt a pusztában. A kezdetekben az ünnep előtti böjt nagyon szigorú volt. A keresztények naponta csak egyszer ehettek, húst pedig egyáltalán nem. A későbbiekben némileg enyhült ez a szigor, de húst ma sem fogyasztanak a böjt ideje alatt. Ezúttal mi is próbálunk a hagyományhoz alkalmazkodni és keresztény szokás szerint az ilyenkor fogyasztható halhúsból nemcsak különféle ételeket készítünk, de beszélünk is róla. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa bevezet bennünket a halfőzés tudományába és történelmébe.

Ha már eléggé csorog a nyálunk, a finom halételek hallatán, ne is húzzuk az időt, nem fosztom meg önöket a további élvezetektől, együnk valami finomságot. Jellegzetesen Dél-alföldi halspecialitás, a Tisza és a Maros bő halterméséből és a kiváló minőségű makói vörös – és lilahagymával készül a Makói haltepertő. Ízvilágával sokakat elvarázsol, mégis leginkább csak az éttermekben jutunk hozzá ehhez a különlegességhez. Pedig otthon is könnyen elkészíthető ez a nem mindennapi étel. Kiválóan alkalmas előételnek, akár borkorcsolyának, de főételként is feltálalhatjuk. Ebben az esetben készíthetünk köretnek rántott hagymakarikát, és felszolgálhatunk mellé remoulade mártást.  Akkor most kapjanak elő egy halat a hűtőből és készítsék el Frank Sándor, A Fehértói halászcsárda séfjének segítségével ezt a specialitást vagy akinek nincs, az vegyen elő egy papírt és jegyzeteljen!

Remélem, éppen a fakanál után nyúlnak a fiókban és már készítik is szeretteiknek vagy éppen maguknak ezt a könnyű harapnivalót! Köszönöm, hogy velünk tartottak!  Legközelebb is halétellel várjuk önöket, két hét múlva süllőt készítünk roston. És természetesen felelevenítjük a húsvéti szokásokat és az ilyenkor jellegzetes ételeket. További ízes szép estét kívánok!Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés