Szicsek Pálinkafőzde

Szicsek Pálinkafőzde - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Szicsek Gyümölcsszesz- és Likőrüzem Kft.

Riportfilm a Szicsek pálinkáról:
első rész
második rész

I. Pálinka Gála - Művészetek Palotája, Budapest
A rendezvényen készült videók megtekintése
1. rész - Gráf József
2. rész - Szicsek János
3. rész - Thummerer Pince

 

A Magyar Pálinka Háza elérhetősége:
H-1088 Budapest, Rákóczi út 17. (Rákóczi út - Szentkirályi utca sarok)
Tel.: +36 (30) 421 0487
Tel/Fax:+36 (1) 338 4219

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

web Web: www.magyarpalinkahaza.hu/
Nyitva tartás: hétfő-szombat 9-19h

Szicsek Pálinkafőzde

Hagyományaink, közmondásaink bizonyítják, hogy a magyarok a pálinkát kismértékben fogyasztva a legjobb orvosságnak, étvágygerjesztőnek, erőt adónak és hangulatoldónak tartják. Nemzeti italunk az egészséges étkezés kiegészítője, ünnepi összejövetelek, családi és társadalmi események elmaradhatatlan kelléke. A Szicsek pálinkák hagyományos technológiával, kisüsti eljárással, szigorú szakmai precizitással készülnek. A termesztett és vadon termő gyümölcsök széles skálájának feldolgozása és a sokféle kiszerelés lehetőséget ad arra, hogy a pálinkaszerető közönség a homoki pálinkafőzde termékei között felfedezze kedvenc ízeit.

A Szicsek Pálinkafőzde az egyik legrégebbi pálinkafőző műhely, Szolnok megye egyik legjelentősebb magánvállalkozása. A Tisza és a Körösök uralta tájon, a Tiszazug északi peremén, Tiszaföldvár kertvárosi részén, Homokon alapította újra üzemét, apja nyomdokaiba lépve Szicsek János.
Ínyenc pálinkaivóként saját fogyasztásra gyártja Magyarország zamatos gyümölcseiből a magas alkoholtartalmú párlatokat. Saját bevallása szerint csupán a fölösleget viszi piacra, így vendégeli meg és szólítja fel mértékletes fogyasztásra az összes vásárlót, aki az ő pálinkáját fogyasztja.
Szicsek János pálinka iránti elkötelezettségét jelzi a Magyar Pálinka Háza megalapítása, amellyel a szakma művelői és a pálinka fogyasztói előtt tiszteleg. A ház a pálinkafőző szakma összefogásának jelképe, a polcokon az ismert nagy gyártók mellett az összes hazai pálinkafőző terméke jelen van, számuk remélhetőleg folyamatosan nőni fog. Az üzlet folyamatosan figyelemmel kíséri a pálinkafőző szakma változásait, így mindig képes lesz bemutatni a teljes pálinkapiacot az érdeklődőknek.

Pálinka fajták

Ó-barack pálinka

Ó-cseresznye pálinka

Ó-körte pálinka

Ó-szilva pálinka

Ó-pálinkák parafa borítású dobozban

Prémiumválogatás faládában

(4*2 üveg: Ó-barack, Ó-szilva, Ó-körte, Ó-cseresznye pálinka)

Érlelt törköly pálinka

Tiszazugi asszonybosszantó vegyes pálinka

Prémium Birs pálinka

Prémium Birs pálinka díszdobozban

Prémium Bodza pálinka

Prémium Bodza pálinka díszdobozban

Prémium Bíbor Kajszi pálinka

Prémium Bíbor Kajszi pálinka díszdobozban

Prémium Érlelt Törköly pálinka

Prémium Jonathan Alma pálinka

Prémium Jonathan Alma pálinka díszdobozban

Prémium Besztercei Ó-Szilva pálinka

Prémium Besztercei Ó-Szilva pálinka díszdobozban

Prémium Cigánymeggy pálinka

Prémium Cigánymeggy pálinka díszdobozban

Prémium Érlelt Cseresznye pálinka

Prémium Érlelt Cseresznye pálinka díszdobozban

Prémium Piros Vilmoskörte pálinka

Prémium Piros Vilmoskörte pálinka díszdobozban

Prémium Kökény pálinka

Prémium Kökény pálinka díszdobozban

Homoki faeper pálinka

Homoki ágyas barack pálinka

Homoki ágyas körte pálinka

Homoki ágyas szilva pálinka

Homoki ágyas törköly pálinka

Homoki ágyas vegyes pálinka

Muskotályos szilva pálinka

Muskotályos törköly pálinka

Törköly pálinka

Körte pálinka

Szilva pálinka

Vegyes pálinka

Törköly pálinka

Őszibarack pálinka

Sárgabarack pálinka

Cseresznye pálinka

Körte pálinka

Szilva pálinka

Valódi cseresznye pálinka

Valódi cseresznye pálinka mini bár kiszerelés

Valódi körte pálinka

Valódi körte pálinka mini bár kiszerelés

Valódi sárgabarack pálinka

Valódi sárgabarack pálinka mini bár kiszerelés

Valódi szilva pálinka

Valódi szilva pálinka mini bár kiszerelés

Valódi törköly pálinka

Valódi törköly pálinka mini bár kiszerelés

Valódi vegyes pálinka

Valódi vegyes pálinka mini bár kiszerelés

Szivarválogatás (6 db 0,04 l, díszdobozban)

Hungária Brandy

 

Galéria

Szicsek - Prémium Csipkebogyó pálinka

csipke pálinka

Szicsek - Prémium Málna pálinka

málna pálinka

Szicsek - Prémium Feketeszeder pálinka

szeder pálinka

Faeper pálinka

Szicsek - Prémium Besztercei szilva pálinka

Ó szilva pálinka

Szicsek - Prémium Kökény pálinka

kökény pálinka

Szicsek - Prémium Birs pálinka

Birs pálinka

Szicsek - Prémium Piros Vilmoskörte pálinka

Vilmos körte pálinka

Szicsek - Prémium Cigánymeggy pálinka

Meggy pálinka

 

 

Szicsek - Bio barack pálinka Szicsek - Bio meggy pálinka

 

Rólunk írták

Tiszazugi győzelem: a Szicsek-féle pálinka
2008, július 25 - 07:42 -- Booster

Tiszazugban a tiszai holtág kezd magához térni, nyaralók épülnek a partján. A községek a jövőt a turizmusban keresik. Húzóágazattá kezd válni a gyümölcstermelés. Eredménye, hogy Szicsek János az idei Gyulai Pálinkafesztivál díjnyertese lett. Előzménye: a cibakházai kocsma Tiszazugi Asszonybosszantó nevű vegyes gyümölcspárlata. Szicsek úr a népművelésből nem tudott megélni, maradt a ?népbutítás"- mondta. Az utóbbi 4-5 évben meggazdagodni nem, de megélni már lehet belőle. Országunk mintegy 500 szeszfőzdéje évi 600 ezer litert állít elő, de forgalomba hozható minőséget csak kb. 40 termel. A 37 Szicsek-féle pálinkából 44 % a hagyományos kisüsti. Erdélyben vásárol áfonyát a kínálat bővítésére, továbbá készít divatos termékeket is: mézes-, ágyas- és ó- párlatokat. Hamarosan borászatot is indít, és panziót tervez.

Falusi ízek a Józsefváros széléről
[2005.06.22]

VIII. kerület - A Szicsek család magyar gyümölcspálinkával tart Európába
Idősebb Szicsek János tízévesen elvesztett édesapja köpenyének illatából tanulta meg, milyen is az igazi gyümölcspárlat. Most főzi és árulja is a magyar pálinkát.

- Törköly, szilva és barack mindennap fogy - avat be a részletekbe a tiszaföldvári ifjabb Szicsek János. A nyolcadik kerületben található Magyar Pálinka Háza alapítója fiának mellét joggal dagaszthatja a büszkeség. Édesapja hozta létre ugyanis Magyarországon az első, kimondottan e Hungaricumra szakosodott üzletet. - A bolt legdrágább terméke a Zwack-féle biokökény - rangsorolja kérdésünkre az itókákat a ?trónörökös". Ennek literjéért 20 500 forintot kell fizetni. Második helyen az Agárdiak barkóca berkenyéje áll, amely 18500 forintot kóstál. A dobogó harmadik fokára szorult a család saját főzetű kökénye; ezt 11 800 forintért vesztegetik. - A lista olcsóbbik végén egy liter pálinka már csak 2590 forintba kerül - fűzi tovább gondolatait ifjabb Szicsek János. Aki egyben azt is hozzáteszi, a Tokaj Kereskedőház aszútörkölyéért háromezer forintot kell letenni az asztalra. A boltban negyvenféle gyümölcsből főzött nedűt lehet kapni. Az ország legjelentősebb termelői mind megtalálhatók itt, aminek köszönhetően jelenleg több mint háromszázféle pálinkát lehet ezen a helyen beszerezni. Különöröm, hogy ezt mindenféle polcpénz és egyéb, az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő vidéki vállalkozók szerény hasznát apasztó kötöttség nélkül teszi a gazda.

Ifjabb Szicsek János
A háznak eleve Budapestet szánták otthonul, ám hosszú ideig kérdéses volt, hol valósul meg konkrétan. Idősebb Szicsek János kereken három hónapig bolyongott a fővárosban. Üzletek tucatjait nézte végig, turistacsoportok nyomában kószált, statisztikákat fabrikált a lehetséges forgalomról. Végül a Rákóczi út és a Szentkirályi utca sarkán álló helyiség mellett tette le a garast. A bolt két szomszédja, a hajdani Mátyás király hotel és a Fehér ló fogadó híres volt kiváló konyhájáról. Így talán nem túlzás azt állítani, a palackba zárt ínycsiklandó ízek új otthona ebben a környezetben egy darabka régi Budapest feltámadását jelenti. És ami a fő, nemcsak az ízléses külsőségekben, hanem a gondolkodásmódban is. A ház ugyanis a kulturált pálinkafogyasztás propagálása mellett otthona, kiindulópontja kíván lenni e hungaricum világméretű elterjesztésének.
Az üzletben nem csak gyümölcsfőzetet árulnak. Akad itt idős nénik által főzött lekvár, paraszti kerámiapalack, pohár és könyv. Mi több, talán egyszer a házimúzeum is megvalósul. Apróságok már vannak. Így a bolt vásárlóknak fenntartott részében már látható egy, a tízes évekből származó Zwack palack, továbbá néhány üres üveg a nyolcvanas évekből.
Nem mellékesen érdemes közbevetni: Tiszaföldvár legnagyobb vállalkozójának törkölye az idei bécsi nemzetközi párlatversenyen ezüstérmet nyert. Idősebb Szicsek János saját bevallása szerint tízévesen elvesztett, s ugyancsak e szakmát űző édesapja viseltes köpenyének illatából tanulta meg, milyen is az igazi égetett szesz. Tizenhét évvel ezelőtt, amikor első üzemét megnyitotta, e ruhadarabban ment dolgozni. Munka közben ezt szagolgatva próbálta megalkotni azon italt, ami teljes egészében kifejezi azt a szeretetteljes érzést, amellyel e finomság készül. Az idős vállalkozó szerint ugyanis a jó pálinkát nem lehet kapkodva készíteni...

 

Jó hangulatúak az idei pálinkák
Nagy Ottó
|

Zamatosak lesznek az idei pálinkák, a természet ismét kitett magáért. Lesz elegendő is e nemes italból, arra azonban számítani kell, hogy a növekvő kereslet miatt a kisebb sorozatok - málna, feketeribizli, szamóca - év közben elfogyhatnak. Az idei termés hamarosan megmérettetik a HunDeszt pálinkaversenyen.

Az idei gyümölcsök minősége minden termesztett fajtánál jó, és van belőlük elegendő a pálinkafőzéshez is. A gyűjtött alapanyagokból, mint például a csipkebogyó vagy a kökény, kevesebb van a vártnál, amiért elsősorban az időjárás a felelős, de okozhatja a hiányt a megnövekedett kereslet is. Az időjárás, pontosabban a természet szokásához híven most is kompenzált, a kevesebb termést zamatosabbra érlelte, nagyszerű pálinkákra számíthatunk hát az idei évjáratból. Mindezeket Szicsek János, a Szicsek Pálinkafőzde és a Magyar Pálinka Házának tulajdonosa - egyben a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) Pálinkagyártó Tagozatának elnöke is - osztotta meg magazinunkkal. A főzőmester elmondta azt is, hogy most zajlik a feldolgozás dandárja, a legtöbb főzdében most szilvapálinkát főznek, és a szilva az idén valami óriási. Abból tehát lesz bőven az elkövetkezendő években is, a szerényebb gyümölcstermés miatt azonban nem elképzelhetetlen, hogy a kisebb sorozatban készült pálinkák - málna, feketeribizli, szamóca - nem várják meg a következő év végét, és hamarabb elfogynak.

E jelenség oka azonban nem csak a korlátozott termelésben keresendő, hanem a minőségi pálinkák iránti növekvő keresletben is. Talán emiatt is szépült sokat az elmúlt években a pálinka, és a vele való fokozottabb törődést jelzi, hogy a közelmúltban három új - eddig csak bérfőzéssel foglalkozó - főzde is jelezte, szeretne bekerülni termékeivel a Pálinka Házba.

A gyümölcs minősége alapvetően befolyásolja a pálinka minőségét. A főzőmesternek törekednie kell, hogy megőrizze a gyümölcsben található ízharmóniát. Azokat az ízeket, aromákat, amelyek különböző gyümölcsökben fajtánként, tájegységenként és nagyon gyakran ültetvényenként is eltérők. A pálinkafőzők nem adhatnak hozzá semmilyen új ízt a pálinkához - ellentétben a más alapanyagokból készült szeszes italokkal -, nekik azzal kell alkotniuk, amit a természettől kaptak. Persze a főzés is befolyásolja a pálinka minőségét, de ma már mindenki a minél magasabb és kiegyenlítettebb minőség elérésére törekszik. Az "ipar" szereplői belátták, hogy csak így hódíthatják meg a külföldi piacokat, mert fontos, hogy a pálinkával való első találkozás pozitív legyen. Ez meghatározza az ital további sorsát, de soha nem lehet tudni, hogy egy "kezdő pálinkás" melyik főzde termékével ismerkedik először. Bármelyikével is, annak kifogástalannak kell lennie, mindentől, még az alkalmazott technológiától is függetlenül. Ez azért fontos, mert ma már egyre több egy utas lepárlást alkalmazó, a nyugati ízlésvilágot jobban tükröző pálinkát produkáló főzde épül. A zömük, a pálinkafőzdék mintegy 95 százaléka még a hagyományos két utas, kisüsti lepárlást alkalmazza.

Realisztikusabb vonatkozásokat érintve Szicsek János elmondta, az áfacsökkentés és kétszeri jövedékiadó-emelés a prémium szegmensben gyakorlatilag kiegyenlítette egymást, és nem okozott árváltozást. Az alacsonyabb kategóriában ellenben voltak következményei, mivel ott akár az is előfordulhat, hogy a termék árának 80-85 százalékát az adótételek teszik ki. Az adóváltozások hatását némileg másképp ítéli meg Nagy András, az MSZSZT igazgatója. Ő úgy látja, hogy az idei második jövedékiadó-emelés miatt már a prémium kategóriában is emelkedtek az árak, igaz, nem jelentős, csupán két-három százalékos mértékben. Az alacsonyabb kategóriában a drágulás mértéke ennél némileg jelentősebb volt.

A fenti változásoktól eltekintve a pálinkák ára tág határok között mozog, lehet venni egy liter pálinkát kétezer forint körüli, de akár húszezer forintot is meghaladó áron. A termék ellenértékét mindig befolyásolja a minőség, a kiszerelés és a pálinka maga. Szicsek János például ötvennégyféle termékkel örvendezteti meg vásárlóit, akiknek remélhetőleg hamarosan igazi különlegességgel: magozott földieper pálinkával is szolgálhat. Pálinkafőzdéjében egyébként zajlik a munka, nála is főzik a szilvát, de a törköly és az alma lepárlása még hátra van. Hogy milyen lesz az idei pálinkatermés, arról Szicsek nagyon szűkszavúan csak annyit mondott, a szőlőhöz, illetve a borhoz hasonlóan nagyon szép lesz, kóstolt már nagyon jó hangulatú pálinkákat.

Ezt megerősítette Nagy András is, kiemelve, hogy az első hivatalos minősítésekre nem kell sokat várni, a korábban készített idei pálinkák közül minden bizonnyal nem egy megmérettetik november végén, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szervezésében másodjára megtartandó HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatversenyen.

Deluxe Magazin

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés