GÖNCI BARACKPÁLINKA

GÖNCI BARACKPÁLINKA - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Különleges gönczi barackpálinka

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Gönc és környéke

Gyümölcspálinka

a gyümölcs-fajta (Gönci magyar kajszi) és a termőtáj jellegéből adódó egyéni illat és zamat, melyet

a forgalomban lévő terméknél a hozzáadott aroma még tovább hangsúlyoz, és amely megkülönbözteti más régiók barackpálinkáitól.

A gönci barackpálinka világos halványsárga színű, intenzív, határozott kajsziillatú, kerek, telt, jellegzetes zamatú pálinka.

A forgalomban kapható Különleges gönczi barackpálinka alkoholtartalma 44 V/V%, Gönci magyar kajszi, finomszesz és természetazonos aroma felhasználásával készül.

Korponay János 1871-es településmonográfiájában olvashatunk először arról, hogy Göncön és környékén híres és nagy mennyiségű kajszibarackot termesztenek, bár 1895-ben Gönc gyümölcsfaállományának még alig több mint 7%-a volt kajszi (1272 db). Igazi elterjedése a XIX. század végén bekövetkezett szőlőpusztulás nyomán telepített gyümölcskultúráknak köszönhető. Az 1920-as évekre jellemző céltudatos fajtakiválasztás, faiskolai telepítések nyomán a magyar kajszinak több

- különféle minőségű, tulajdonságú - változatát nemesítették ki, ennek egyik változata a Gönci magyar kajszi.

E tájfajta az 1950-60-as évektől lett közismert, és 1976-ban külön fajtának is elismerték. Márkanévként az 1970-es évektől, a belőle készült pálinka nagyobb mennyiségben való előállítása és forgalmazása óta lett híres.

Emésztést elősegítő italként az étkezés végén van a helye. Jól felhasználható kevert italok, koktélok és gyümölcssaláták készítésénél.

A gönci barackpálinka gyártását a Miskolci Likőrgyár Rt. fogja össze. Szerződéses kapcsolatban áll a termőtáj mintegy 50-70 (ebből 6-8 nagyobb) baracktermelőjével, előírva számukra a feldolgozási technológiát.

Cefrézésre csak optimálisan érett, romló hibától, idegen anyagtól mentes, a megadott földrajzi területről származó gyümölcs használható fel. A mosott, magozott gyümölcsből készített, pépesített cefrét1 rozsdamentes acéltartályokban és más erjesztőedényben, viszonylag alacsony hőmérsékleten (18-20 °C) erjesztik.

Az erjedés időtartama 10-14 nap. A lepárlás Gönc és környékének pálinkafőzdéiben történik, természetesen az elő- és utópárlatok gondos elválasztásával. A középpárlatok szigorú minősítés után kerülnek be a miskolci gyárba pihentetésre és érlelésre. Az érlelés kb. 2000 l  űrtartalmú fahordóban történik. Időtartama legalább 3, de inkább 6, sőt 12 hónap. A gyártási folyamat igen fontos, nagy szakértelmet igénylő része az érési folyamat ellenőrzése, ami meghatározott időközönként, bírálóbizottság által történik. El kell kerülni, hogy a párlat "túlérjen", színe túl mély legyen, illata, zamata oxidálódjék.

Ugyanilyen nagy szakértelmet igényel a pálinka "vágása", azaz a valódi barackpálinka természetazonos aromával való ízesítése, valamint a finomszesz adagolása. A gyártó a fogyasztói ízlésnek (az erőteljesebb illat és zamat előnyben részesítése) és pénztárcának megfelelően alakította ki a jó minőségű, a valódi pálinkára alapozott, aromásított, "különleges" terméket. Az utóbbi években a vásárló a jó minőségű pálinkák piacán már ismét a természetes, aroma nélküli pálinkákat keresi inkább. Remélhető, hogy ezen elváráshoz a gyártó is hamarosan igazodni fog.

A termék alkoholtartalmát a palackozás előtt állítják be 44 V/V% alkoholtartalomra, majd a szűrést követően 0,5 l űrtartalmú, hengeres, színtelen palackokba töltik.

A termőtájon a házaknál kierjesztett cefrét ún. bérfőzést végző szeszfőzdékben kisüsti pálinkafőző berendezésen (rézből készült üst, 10 hl alatti űrtartalommal), az elő- és utópárlat gondos elválasztásával főzik, majd otthon, ízlés szerint érlelik.

A barackpálinka a szilva után a legkeresettebb hazai pálinkafajtánk. A dél-alföldi régióban termelt barackpálinkánál (Kecskemét, Kiskunhalas stb.) lényegesen kevesebb Gönc környékének termése. Üzemi előállítást a Miskolci Likőrgyár Rt. folytat, két barackpálinkát is forgalmazva. Ezek közül a Különleges gönczi barackpálinka 1999-ben elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy használati jogát. Az értékesítés ebből a termékből mintegy 10-12 ezer palack (becsült adat). Ezenkívül jelentős a térségben a termelők által lefőzetett, házi felhasználású, valódi kisüsti pálinka is 50-51 V/V% alkoholtartalommal, évente mintegy 3-5000 hl mennyiségben (becsült adat).

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés