LIGA margarin

LIGA margarin - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

OLAJOK ÉS ZSÍROK
LIGA MARGARIN
Liga margarinkrém
Pest megye, Budapest
margarin
Az 1930-as évektől 1972-ig, a Rama margarin piacra hozataláig, a hazai gyártású margarinok vezető márkája volt.
A Liga margarin 250 g tömegű, 6,5 cm élű, kocka alakú, vajszínű, kellemes illatú és ízű, szobahőmérsékleten kenhető állományú margarin. Kasírozott alumíniumfóliába csomagoltan forgalmazzák.

Eredetileg 82% zsiradékot, 18% vizet és adalékanyagot tartalmazott, 1994 óta változtatott recepttel, 70% zsiradéktartalommal, az eredetinél krémszerűbb állagban hozzák forgalomba, Liga margarinkrém néven.
Növényi olaj, hidrogénezett/átészterezett növényi olajok, ivóvíz, kristálycukor, 0,2% étkezési só, emulgeálószer, tartósítószer (kálium-szorbát), citromsav, természetazonos aroma, színezék (karotinok), valamint A- (630 µg/100 g) és D-vitamin (5 µg/100 g) felhasználásával készül. Tejet nem tartalmaz, tejérzékenyek is fogyaszthatják.

Gyártását a Hutter és Lever Rt. érdekeltségébe tartozó Magyar Hollandi Margaringyárak Rt. az akkori legmodernebb gépekkel felszerelt rákospalotai gyárában kezdték meg 1930 novemberében. Védjegyét 1931. július 6-án jegyezték be a Budapest Kereskedelmi és Iparkamaránál. Holland főkötős női fejet ábrázolt "Liga MARGARIN Szavatoltan tiszta hazai növényolajból" szöveggel.
Az új terméket a cukrásztársadalom fenntartással fogadta. A gyár ezért 1931 júniusában gyárlátogatásra hívta a Cukrászok Ipartestületét. (A vendégeket megajándékozták egy-egy Liga- csomaggal.) Bár a látogatás igen jól sikerült, a cukrászok még évekig vitatkoztak: vaj vagy margarin? Végül arra a megállapodásra jutottak, hogy élvezeti értékét tekintve a vajjal készült sütemények ugyan jobb minőségűek, de cukrásztechnikai szempontból a margarin az előnyösebb. A háziasszonyok örültek az új és olcsó margarinnak, mert felhasználhatták a leveles tésztákhoz, amelyekhez a korábbi étel-zsírok nem voltak alkalmasak.
A Liga margarinnal készíthető ételek-sütemények receptjét a Katolikus Háziasszonyok Országos Szövetsége főzőtanfolyamain kísérletezték ki. Könyvecskékben népszerűsítették, és jó néhányat nyomtattak a számolócédulák hátoldalára is. Az árun és a reklámokon szereplő "hollandi" menyecske csakhamar fogalommá vált.
A termék népszerűségét megtartotta a második világháború után is. Az államosított gyár új csomagolásán a "hollandi fejkendőst" "magyar menyecske" váltotta fel. Ez megfelelt a kor reklámtörekvésének is, amely a háziasszonyokat célozta meg. Az 1950-es években "több mint tetszetősnek" nevezték a Liga margarint borító alumíniumfóliát. (Csomagolástechnika, 1958. szeptember-október.)
A margarin fogyasztása az 1960-as évektől, az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével látványosan nőtt. A Liga térhódítása csak a Rama margarin megjelenése után torpant meg, de sütemények készítésénél a háziasszonyok most is kedvelik. A csomagolás időközben változott, elmaradt róla a fejkendős női fej. A termék mai köntösét 1998-ban kapta, ezen egy sodrófa és sütemények ábrái utalnak a felhasználásra.
&filetext8=Az eredeti terméket közvetlen fogyasztásra is, de főként sütemények, sült tészták, pékáruk készítésére használták, pl. tejes kiflikben 3%25, kalácsokban 9%25, omlós tésztákban pedig 30- 40%25 mennyiségben. Felhasználói köre kiteljesedéséhez a gyártó által kidolgozott és széles körben javasolt receptek is hozzájárultak. Fogyasztói köre évről évre bővült, és eddigi, mintegy 70 éves gyártási időszaka alatt országosan közkedveltté, népszerűvé vált mind az iparban, mind a háziasszonyok körében.

A termék zsiradékból és vízből, valamint adalékanyagokból álló emulzió. A gyártás során először a két alkotórészt (zsiradék- és vizes rész) külön-külön alakítják ki, majd látják el adalékanyagokkal.
A zsiradékrészt finomított étolajokból, valamint hidrogénezéssel és finomítással előállított ételzsírokból készítik. Az olajfinomítás célja, hogy a különböző fizikai és kémiai módszerekkel eltávolítsák a növényolajokból a nemkívánatos összetevőket (nyálkaanyagokat, szín- és ízanyagokat stb.). A nyersanyag-előkészítés másik fontos lépése az olajhidrogénezés, ami nem más, mint a növényolajok katalizátor jelenlétében történő kémiai szerkezetátalakítása, amelynek során hidrogéngázzal kémiailag reagálnak, ezáltal szobahőmérsékleten szilárd "ételzsírokká" alakulnak.
Régen a zsiradékkomponenseket keverővel ellátott, kettős falú (fűthető), ún. temperáló edényben, keverés közben felolvasztották. Az olvadt zsiradékhoz adalékanyagokat - emulgeátorokat, aroma- és színezőanyagokat (újabban vitaminokat is) - adtak, majd annak hőmérsékletét 29-32 °C-ra állították be (temperálták).
A fűthető tartályban lévő, rendszerint pasztőrözött vízhez hozzáadták a vízben oldható és feloldott adalékokat (só, cukor, citromsav, konzerválószer), majd az oldatot lehűtötték, és a temperált zsiradékkal ún. köpülőben összekeverték, emulgeálták.
A köpülés hatására mintegy 20 perc alatt a kétféle anyagból megfelelő szemcsefinomságú, krémszerű termék képződött, amelyet ezután hűtődobban lehűtöttek (2-7 °C-ra), majd hűtőkamrában néhány órán keresztül pihentettek. Ez idő alatt megkezdődött a margarin kívánt kristályszerkezetének a kialakulása, de azt csomagolás előtt gyúrással, tömörítéssel, pihentetéssel stabilizálni kellett. Kezdetben formázógép segítségével pergamenpapírba csomagolták.
Az 1950-es évek óta a terméket már folyamatos eljárással, korszerű, zárt, hűtőcsöves berendezésekkel és többszörösen változtatott, korszerű receptúrával gyártják. A zsiradékrészt és a vizes részt adagolószivattyúval, folyamatosan és megfelelő arányban emulgeálóba, sterilezőbe, majd onnan kellő módon kialakított, speciális hűtő- és pihentetőcsöveken át a csomagolóberendezésbe juttatják.
A hűtő- és pihentetőcsövekben a zsiradék megfelelő mennyisége kikristályosodik, ezáltal kialakul a felhasználásra alkalmas konzisztenciája. Automatikusan működő csomagológéppel, kasírozott alumíniumfóliába csomagolják.
1930-tól 1947-ig egyedüli gyártója a Hutter és Lever Rt., majd 1992-ig a Rákospalotai Növényolajgyár volt. 1992-től az Unilever Kft. állítja elő. A termelt mennyiség kezdetben évente néhány száz tonna volt, pl. 1940-ben 520 tonna, majd később 20-30 ezer tonna/év. Jelenleg is nagy mennyiségben gyártják.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés