Rézpulyka

Rézpulyka - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Rézpulyka

(pulykafélék, indiai tyúk)

Cimkék: pulyka, bronzpulyka, rézpulyka.

Észak-Alföld

Jó élelemkereső, igénytelen, kevés abrakigényű állat. A tojók testtömege kifejlett korban 7 kg, a kakasoké 8-10 kg.
Színeloszlása a bronzpulykáéhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy a bronzpulyka sötét színei a rézpulykánál a sötét rézvöröstől a fakóbb rozsdavörösig változhat. A fehér tollsávok ugyanott találhatóak. A láb rózsaszínű, a bőr fehér. A tojó valamivel világosabb árnyalatú. A szakáll - amely mindig fekete - a világosabb toll miatt jobban szembetűnő. A tojásai változóan pettyezettek, súlyuk 70-90 g. A csőr és a köröm világos csontszínű, a fej színe a világos vöröstől a kékig változhat.
A szeme sötétbarna.
A rézpulyka eredeti származási helye Közép- és Észak-Amerika.
A rézpulyka valószínűleg az ún. amerikai pulyka vöröses gesztenyebarna változatából - mint színváltozat - alakulhatott ki. Az először Európa keleti területeire került pulyka a törökökkel jött Magyarországra. Az így idetelepült állományban már sok volt a vöröses színárnyalatú állat. Kezdetben csak az alföldi tanyákon terjedt el, mert a színe miatt a főúri erdőkbe - vadászati céllal - nem telepítették. A tanyák nyílt területein, ahol a pulykát "kicsapva" tartották, a vöröses árnyalat jobb rejtőszín volt, mint a bronz, így kevésbé voltak a ragadozóknak kitéve. A későbbiekben, az állománykeveredés miatt, létszámuk csökkent. A baromfitenyésztés fejlődése és a hibridek megjelenése után állami beavatkozásra volt szükség ahhoz, hogy a hazai rézpulyka állomány fajtatisztán megmenthető legyen. Ma génrezerv jelleggel tartjuk fenn a fajtát.
Húsát és tojását hasznosítjuk, fogyasztjuk. Húsa levesnek, sültnek egyaránt kiváló, combját felfüstölve is készítik.
A tanyákban gazdag Alföldön szabadon legeltetve tartották. Szaporítása és nevelése viszonylag egyszerű volt, mert kiváló kotló és nevelő. Egyedüli érzékenysége a pipék melegigénye. Könnyen megfázhatnak, ezért a kelés után az első két hétben bezárva tartották őket, és csak ennek az időszaknak a letelte után mehettek az udvarra, a legelőre. Ma tenyésztésük génrezerv jelleggel, meghatározott tenyésztési program szerint folyik.
A jelenlegi ellenőrzött rézpulyka állomány 250-300 egyed. Csak a génmegőrzésből kieső, selejt egyedeket értékesítik, jórészt vágóállatként. Fajtafenntartó az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI), elismert tenyésztő szervezet az Magyar Kisállat nemesítők Génmegőrző Egyesülete (MGE).

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés