Gyöngytyúk, gyöngyös

Gyöngytyúk, gyöngyös - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gyöngytyúk, gyöngyös

(baromfifélék - gyöngytyúkok)

Dél-Alföld, Dél-Dunántúl

A gyöngytyúk, kékesszürke, fehér, keselyű, barnaszürke, tarka
A gyöngytyúk kifejlett kakasa 1,6 kg, a tojó 1,4 kg súlyú. Tollazata zárt, sűrű, testhez simuló, kékesszürke alapszínű, minden részén egyenletesen elosztott, fehér gyöngyökkel, a nyak alatt valamivel sötétebb és petty nélküli. A fej rövid és széles. A csőr rövid, erősen hajlott, szaruszínű, tövén két szarududorral. A szem nagy, sötétbarna. A taréj sisakszerű, háromszögletes, vörös színű, elszarusodott. Az arc kékesfehér, az áll-lebeny vaskos, vörös, középen fehér folttal. A füllebenyek szorosan fejhez simulóak, kicsik, kékesfehér színűek. A nyak a fej alatt csaknem meztelen, sötétkékes bőrszínnel. A nyak alsó része vékony, gazdagon tollas. A mell jól legömbölyített, kicsi. A hát és a nyereg széles, erősen boltozott, hátrafelé lejt. A szárny hosszú, széles, testhez simuló. A farok rövid és lefelé irányuló, a középső tollak hosszabbak, mint a szélsők. A lábszár rövid, palaszürke színű, sarkantyú nincs. A lábujjak erősek, palaszürke színűek.
A tojó a kakasnál kisebb termetű. Feje finomabb, gyengébb sisaktaréjú, az áll-lebeny nem olyan határozott, mint a kakasnál. Bőrének színe a fej alatt valamivel világosabb.
Magyarországra kerülését a római időkre teszik, de érdekesség, hogy a Jászó melletti Takács-barlangban a vaskor elejéről származó rétegben gyöngytyúkcsontokat is találtak. Ez azt jelenti, hogy már régebben élt ezen a vidéken, és valószínű, hogy délről hozták be az akkor itt élt népek.
A mai, háziasított gyöngytyúk valamivel nagyobb, mint vad őse. Értékes húsa miatt gazdasági értéke nagy. A két világháború között exportja elérte a kb. 70 ezer példány körüli értéket. Napjainkra tenyésztése teljesen visszaszorult. A régi, ún. kékesszürke gyöngytyúk jelenlegi létszáma alig haladja meg az 1000 tojót. Megőrzése mindenképpen indokolt.
A gyöngytyúkot levesek, sültek formájában fogyasztották és fogyasztják. Ízanyagokban gazdag, porhanyós, gyenge húsa már-már a vadéra emlékeztető. Jellegzetes íze miatt különösen kedvelt az olasz piacon. Lecsökkent létszáma kizárólag a fajtafenntartásra elégséges.
A gyöngytyúk igen edzett, igénytelen, félvad madár, az egyik legszorgalmasabb rovar- és gyommagpusztító. Táplálékkeresés közben nagy területet bejár, külterjes gazdaságokban a régi, nagy baromfilegelőket, partoldalakat, gyümölcsösöket rendkívül jól hasznosítja, így viszonylag kevés póttakarmányt igényel.
Háremekben, kisebb csapatokban él. Egy kakashoz általában 5-6 tyúk tartozik. A tojásokat a tyúk egyedül, 26-28 nap alatt költi. A fajta jó tulajdonságaihoz tartozik, hogy a beltenyésztésre kevésbé érzékeny, így viszonylag kis populációk leromlás nélkül sokáig fennmaradhatnak.
Hústermelése, tekintettel a kis létszámra, elhanyagolható. Tenyésztőinek száma 2, néhány hobbitartóval együtt legfeljebb 10. Helyben értékesítik, folyamatos értékesítésre az alacsony létszám miatt nincs lehetőség.
Tenyésztők: Kékestanya - Hortobágy, KÁTKI - Gödöllő. Elismert tenyésztő szervezet a Kékestanya Bt.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés