Csemege debreceni

Csemege debreceni - 3.9 out of 5 based on 14 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 
Pin It

Csemege debreceni

(füstöléssel és előfőzéssel készült páros kolbász)

Cimkék: paprikás debreceni páros

Hajdú-Bihar megye, Debrecen

csemege debreceniTermészetes vagy mesterséges emészthető bélbe töltött, füstölt, előfőzött kolbászféleség.
A csemege debreceni formája henger alakú, 26-30 mm átmérőjű, 8 cm hosszú. Húspépből, sertéshúsból és ipari szalonnából készítik. Burkolóanyagul sertésvékonybelet vagy fehérje alapú, emészthető műbelet használnak. A késztermék száraz tapintású, metszéslapján húspépbe ágyazott hús- és szalonnaszemcsék láthatók. E készítmény felületén penész nem fordulhat elő, illata és íze a fűszerezéstől és füstöléstől függően jellegzetes.
A debreceni páros kolbász a hajdúsági nagy vásárok kedvelt meleg húscsemegéje volt. Valószínű, hogy a XVIII. századtól alakulhatott ki, amikor a kelet-nyugati fellendülő kereskedelemben Debrecen és a Debrecen környéki vásárok nagy hírre és forgalomra tettek szert. Ezeken a vásárokon Erdély és az ország északi, nyugati területei között jelentős termény- és termékforgalom zajlott le.
Nem véletlen, hogy ebben a régióban sertés tájfajták is kialakultak, sőt a XIX. század első felében a korabeli híradások arról számoltak be, hogy a sertések nagy kondái teljesen elözönlötték a város utcáit, gyalogosan is alig lehetett benne közlekedni.
A sertések nemcsak lábon hajtott, makkoltatáson hizlalt árucikket jelentettek, hanem ezeknek a nagy vásároknak a lacipecsenyés ínyencségét is. A sült húsok mellett a párosával készített kis kolbászok népszerűsége hamarosan országos szintű lett. Ezt mutatja, hogy pl. a Borsszem Jankó 1868-ban készült karikatúráján az emancipációs törvény után egyenlő állampolgári jogokat kapó és az azzal rendelkező magyar zsidók távolságtartását karikírozták ki.
A debrecenit főzés után mustárral vagy tormával szervírozzák, egyes főzelékekhez feltétként is tálalják. Felületét bevagdosva, nyárson sütve vagy grillezve is kedvelt.
Alapanyaga I. osztályú marha- és sertésszínhús, valamint ipari szalonna.
A húsokat nitrites só keverékével pácolják, a kemény háta- vagy tokaszalonnát előhűtés után 8, illetve 12 mm-es tárcsán ledarálják. Feketebors-, szegfűbors-, köménymag- és pirospaprika-őrleménnyel, valamint darált fokhagymával fűszerezik (a paprikás változatnál 70-80 dkg, a kevésbé paprikás változatnál 40-50 dkg paprika szükséges 100 kg alapanyaghoz). Sertésvékonybélbe töltik, és 8-9 cm-es darabonként pározzák. 75-80 °C-os térben füstölik, majd 35-40 percig 70-72 °C-on előfőzik, ezt követően száraz, hűvös térben lehűtik, és hűtve tárolják.
Eltarthatósági ideje 8-10 nap. Újabban vákuumcsomagolásban is forgalmazzák, így 30 napig is eltartható az érzékszervi tulajdonságok romlása nélkül.
Termelt mennyisége: 1000-1500 tonna/év (becsült érték).

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés