Villányi kóstoló Amszterdamban

Villányi kóstoló Amszterdamban - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Villányi kóstoló Amszterdamban

Egy tucat Villányi Franc a Wine Professional borászati szakkiállításon

A legszebb Villányi Franc-okat kóstolhatta egy mesterkurzus keretében az amsterdami Wine Professional közönsége január 9-én, ahol a Csányi Pincészet, Heumann Pincészet, Jekl Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, Ruppert Borház, Sauska Pincészet, Szemes Pincészet, Vylyan Pincészet, Weninger&Gere Pincészet,  Tiffán’s Pincészet és a Domaine Mondivin borai mutatkoztak be.

 A Wine Professional az európai és Európán kívüli borászatok és éttermek egyik legrangosabb találkozóhelye, a Benelux-államokban ez a legrangosabb bemutatkozási lehetőség a borgasztronómiai szakma, valamint a szakértő és exkluzív fogyasztók előtt.

A borszakmai kiállításon és az azzal párhuzamosan zajló gasztronómiai kiállításon évente közel 1.500 standon több mint 1.200 külföldi kiállító, több száz sommelier, több mint 360 séf vesz részt. A látogatók elsősorban holland, belga és luxemburgi kereskedők és éttermek szakértői, valamint szakújságírók, az érdeklődők száma az idén megközelítette a 12.000-et.

A vásárt 15 esztendeje a holland Wine and Food Association szervezi,  mely a holland Gault&Millau gasztronómiai kalauz és más szakmai kiadványok kiadója, egyben borversenyek, borbemutatók megvalósító szervezője. 

A Wine Professional alatt a szakma és a közönség változatos témájú, egy-másfél órás mesterkurzusokon szerezhet mélyebb ismereteket a csúcsminőségű borokról és ételekről, a legújabb irányzatokról. 

A Villányi Franc mesterkurzusra a vásár első napján került sor Miranda Beems holland borimportőr magyarországi borbemutatóját követően. A mintegy harminc résztvevő szakembert Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete köszöntötte.

Ez a második év, hogy a Villányi borvidék bemutatkozik az amszterdami kiállításon, ráadásul mindkét évben kiemelten Villányi Franc-ok által. Tavaly Horkay András, a Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Romana Echensperger MW és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője prezentálta a borokat a holland publikumnak.

Idén a villányi borokat Jan van Lissum, a Wine Professional alapítója mutatta be, a borsor a 2016-os villányi Franc&Franc – Villány Invites Europe nemzetközi konferencia szakmai zsűrije által kiválasztott borokból állt, kiegészítve a Tiffán’s Pincészet és a Domaine Mondivin boraival. Ez utóbbi egyként részben Jan van Lissum érdekeltsége is, aki már a kilencvenes években lehetőséget látott a villányi cabernet franc-ban.

A holland szakértő 3 csoportot alkotva mutatta be a Villányi Franc-okat. Először a testesebb, erőteljesebb barrique hordóhatást mutató borokról beszélt, majd a holland fogyasztók igényeinek leginkább megfelelő, gyümölcsösebb borokról, végül a Villányi Franc legszebb, érett és csúcson lévő nagyköveteivel örvendeztette meg az élénk érdeklődést tanúsító közönséget.

A résztvevők egy angol nyelvű kóstolófüzetet vihettek magukkal, benne egy rövid ismertetővel a borokról, borászatokról, Villányról és a Villányi Franc-ról.

Hollandiában az utóbbi időkben a bor népszerűsége egyre szélesebb körű, a borfogyasztás emelkedőben van,  ráadásul jellemző a minőségi, akár magasabb árfekvésű borok iránti kereslet.

Ennek is köszönhetően az elmúlt években számottevően nőtt a Hollandiába irányuló magyar bor kivitele. A holland piac felfigyelt a magyar borokra, elismerik a borok minőségét. Az érdeklődés a magyar borokat importáló cégek számában és a kivitel mennyiségében is megmutatkozik: már van kizárólag magyar borok importjára szakosodott holland cég.  Hollandia fontos piaca a prémium magyar boroknak, így a Villányi Franc-nak is helye van ezen a területen.

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés