A Balatonon 22 borvidékünk közül hat régió is megtalálható, ha valaki épp a nyár slágerborát keresné, amihez jó kiindulópont lehet a VinCE Balaton, ahol közel 30 pincészet és számos gasztrokiállító mellett hajós borkurzuson kóstolhatók meg a borkülönlegességek.

A Magyar Turizmus Zrt. felméréséből kiderül: a Balaton a legnépszerűbb úti célunk belföldön, ahová minden harmadik magyar tervez idén is utazást, legtöbben öt éjszakára. Ennyi idő alatt érdemes a strandolás mellett kirándulásokkal is tervezni és személyesen felkutatni az idei nyár slágerborait – vélik a VinCE Balaton szervezői.

A négy parti borvidékünk, a Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki és a déli parton a Balatonboglári régiók mellett a közeli Somlói és a Balatonmelléki borok is karnyújtásnyira vannak. Ha a termőhelyet összeadjuk, az eredmény mintegy 10 000 hektárnyi telepített szőlő, ezzel a Balaton a harmadik legnagyobb a Duna Borrégió (Csongrád, Hajós-Bajai és Kunsági borvidékek) és a Pannon Borrégió (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidékek) után.

Nem csak a talajadottságoknak és a klímának, de a jellegzetes szőlőfajtáknak és boraikat változatos stílusban készítő borászoknak is köszönhető, hogy az ideutazók minden nyáron új kedvencre találhatnak. A regionális összefogásoknak, például a Csopaki Kódexnek köszönhetően a balatoni borokat mára a minőséggel azonosítják a legigényesebb borkedvelők is, de a Badacsonyi Kör azért is sokat tett, hogy a gasztronómiában megfelelő figyelmet kapjanak a helyi borok és alapanyagok, tavasszal pedig megalakult a legjobb borászokat és vendéglátóhelyeket tömörítő Balatoni Kör.

A pozitív tendencia abból is látszik, hogy a balatonszemesi Kistücsök vagy a köveskáli Kővirág után sorra nyílnak az új, előremutató vendéglátóhelyek, mint például a vonyarcvashegyi Bock Bisztró. Sőt, a fővárosban divatos borbár koncepció is hódít – Balatonfüreden többek között a Figula borbár és a Kredenc Bisztró közül választhatnak a borturisták.

A bor, mint tájoló

Nemcsak a borok, de a szabadidő- és sportprogramok is népszerűek, sokan bicikli- vagy vitorlástúra után pihennek meg egy finom helyi bor mellett vagy keresnek esti programot. A kétkerekű turizmus dinamikus növekedésével a kerékpárkörút mentén eljött a hangulatos teraszos helyek reneszánsza – a badacsonyi Laposa terasz, a csopaki Jásdi terasz, a köveskáli KerékBár remek példák.




A programkínálat szintén évről-évre erősíti a régió vonzerejét, idén a legjobb eseményeket a Nagyon Balaton gyűjtötte naptárba, köztük 2014. július 10-13-ig a VinCE Balaton borfesztivállal. Miközben a vitorlázó karrierükről is ismert borászok, Szeremley Huba vagy Bujdosó Ferenc és a fesztivál nélkülözhetetlen kiállítója, az etyeki Sonkamester Árpás László több száz vitorlás társaságában a hullámokat szeli, a füredi mólónál hűsítő finomságok sorakoznak majd fel. A szervezők az előzetes zsűrizésének köszönhetően kizárólag minőségi borokat és gasztrokiállítókat szerepeltetnek, élményprogramként jachtos borkurzusokat szerveznek és megnyitják az egy időben 30-féle bort bemutató Kóstolószalont. A 46. Kékszalag Audi Nagydíj parti kísérőrendezvénye esténként ingyenes koncertekkel és meccsközvetítésekkel is várja a vendégeket.

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés