Egy hatputtonyos, 2008-as évjáratú Tokaji aszú nyerte el az idén a cseh miniszterelnök Arany Pohár díját a 18. prágai nemzetközi bor és delikát élelmiszer vásáron.

Forrás: MTI

A szerdától péntekig tartó nemzetközileg is elismert vásáron Magyarország az idén első ízben vett részt nemzeti standdal.

A magyar borok még két arany és három ezüst érmet is nyertek, s a magyar stand megkapta a legjobb nemzeti stand elismerést is. A vásáron csütörtökön magyar napot tartottak.

"Azok az eredmények, amelyeket a borászat terén itt elértünk, azt igazolják, hogy ebben a térségben óriási lehetőségek vannak, újabb piacokat tudunk innen megcélozni például Németország vagy Lengyelország felé" - nyilatkozta a magyar nap megnyitója után Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó
külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

"Jó döntés volt, hogy Magyarország nemzeti standdal volt jelen Prágában" - jegyezte meg. Hozzátette, Prágában a kis- és közepes magyar vállalkozások voltak jelen.
Budai Gyula a statisztikákra hivatkozva közölte, a magyar borok egyre népszerűbbek Csehországban. Míg 2013-ban 85 ezer hektoliter magyar bor kelt el itt, addig tavaly évben már 127 ezer. Tavaly mintegy kétmillió euróval nagyobb értékben exportáltunk bort Csehországba, mint 2013-ban - mutatott rá a miniszteri biztos.

A magyar kivitelből a hordós bor 2013-ban 38 ezer hektolitert, míg tavaly 72 ezer hektoliter tett ki. Ez utóbbi azért fontos, mert Csehországban most azt mérlegelik, hogy korlátozni fogják a hordós borok behozatalát azért, mert a cseh piacon több csalásra, visszaélésre került sor.

"Érzékeljük a problémát. Ez minket annak irányába nyomhat, hogy jelentős mértékben növeljük a palackozott magyar borok kivitelét" - reagált a felvétésre Budai Gyula.
A magyar miniszteri biztos délután a cseh mezőgazdasági miniszterhelyettessel tárgyalt egyebek között arról, hogy érinti a magyar, illetve a cseh államot az Oroszország elleni EU-s embargó, illetve az orosz ellenintézkedések.

A magyar-cseh agrárkereskedelem az elmúlt hat évben kedvezően alakult Magyarország számára. Az éves magyar import értéke 160,3 és 188,8 millió euró között, míg az export 169,6 és 288,7 millió euró között mozgott.
Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés