Országszerte mintegy 90 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat június 7-én, 8-án és 9-én. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén bekukkanthatunk a pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők színfalai mögé.

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség adódik a borkóstolásra, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. A hétköznapokból kiszakadva, a legautentikusabb helyen, a szőlő és bor szülőhelyén, a pincéknél bort kóstolni: gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince és a borász „nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér. A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja.

A Nyitott Pincék Szövetsége és a Bacchus Arts Stúdió által szervezett programot kilencedik alkalommal tartják meg a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen pünkösd hétvégéjén. Újdonság, hogy a szervezésbe ez évtől fogva bekapcsolódnak a Borászportál és a Vinoport online bormagazinok, valamint a Winelovers prémium boros rendezvények közössége is, akiknek közvetítésével a bort kedvelők tízezreihez juthat el majd a rendezvény híre és a nyitott pincék üzenete.

Ezen a hétvégén előzetes regisztráció nélkül is bárki betérhet majd a www.nyitottpince.hu és a www.itthon.hu oldalakon felsorolt pincékbe kóstolóra és egy jóízű beszélgetésre. Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék vállalják, hogy a három napból legalább két napon 10 és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda, borász vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább 3 féle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására; s a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget. A legtöbb nyitott pince a Szekszárdi és a Hajós-bajai borvidéken várja majd a bortúrázókat, ám országszerte mintegy 90 pince tárja ki kapuit a borra és tudásra szomjazók előtt.

Idén is segíti a bortúrázókat a Pünkösdi Nyitott Pince Napok okostelefonokkal használható pincetérképe. A QR-kód segítségével az internetes hozzáféréssel rendelkező telefonok gazdái kiválaszthatják a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső pincét.

2014-től a pünkösdi Nyitott Pince Napok új eleme a Pünkösdtől Pünkösdig Bortúra, amely a pincék és a borkedvelők gyakoribb találkozását segíti. A szervezők azoknak az elkötelezett bortúrázóknak biztosítanak lehetőséget, akik év közben is szeretnék meglátogatni azokat a nyitott pincéket, amelyek szakmai vezetést, kedvezményes kóstolást és vásárlást ígérnek. Ehhez egy névre szóló Pünkösdtől Pünkösdig Borturista Kártyát kell kiváltaniuk, amellyel – előzetes bejelentkezés alapján – egész évben járhatják az akcióban részt vevő pincészeteket és jogosultak a 20%-os kóstolási és 10%-os vásárlási kedvezményre. A Pünkösdtől Pünkösdig Bortúrára regisztrált borbarátok számára olyan borkalauzt állítanak össze, amely tartalmazza a csatlakozó pincék aktuális listáját és a kínálat bővebb leírását. Ezen kívül év közben is értesítik a borbarátokat az olyan egyedi akciókról, amikor az általánostól kedvezőbb feltételekkel is meglátogathatják az arra vállalkozó pincéket. A Pünkösdtől Pünkösdig Bortúrára a borbarátok a Bacchus Arts Stúdiónál tudnak regisztrálni, a kalauz a www.nyitottpince.hu oldalról lesz letölthető.

Azok számára, akik kíváncsiak a bor keletkezésének körülményeire: a tájra, a borvidékre, a borkészítő műhelyre, a hűvös pincékre, a jó illatú hordókra és megannyi „titokra", itt a remek alkalom, hogy néhány napra vérbeli borturistává váljanak, és akár messzebbre is elutazzanak egy-egy borász és pincészet kedvéért.

Forrás: MT Zrt.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés